Kukbuk
Kukbuk

Polska idzie na lody

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Lody są dobre na wszystko – my wiemy to od dawna. Teraz mamy dowody, że większość naszych rodaków też tak myśli! A dokąd najchętniej wybierają się po lodowe desery?

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 28 Kwietnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Pocieszają, gdy dręczą nas smutki – wyjadamy je wtedy wprost z pudełka, oglądając ulubiony serial. Te w rożkach kupujemy podczas spaceru do parku w pierwsze słoneczne dni wiosny. Kiedy mamy ochotę na coś szczególnego, zamawiamy w cukierni pucharek, w którym kryją się pod pierzyną z bitej śmietany.Towarzyszą nam, gdy świętujemy urodziny i zakończenie roku szkolnego. Nie mamy wątpliwości – lody są dobre na wszystko!

 

 

nowe smaki lodów Grycana

Okazuje się, że podobnego zdania jest większość Polaków. W badaniu przeprowadzonym przez Maison & Partners 69% respondentów przyznało, że dobre desery lodowe mają moc poprawiania nastroju, a dla 65% badanych wspólne wyjście na lody to sposób na miłe spędzenie czasu z bliskimi.

Jednak Polacy są wybredni i nie chcą jeść pierwszych lepszych lodów. Najważniejsza jest jakość – 83% badanych deklaruje, że najchętniej kupuje lody wytwarzane w tradycyjny, rzemieślniczy sposób. Takie, które zawierają tylko najlepsze składniki i są wytwarzane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

W Polsce jest sporo firm, które spełniają te warunki, ale Polacy są zgodni co do tego, która z nich jest prawdziwym ekspertem w dziedzinie lodów – aż 91% zapytanych o to osób wskazało markę Grycan – Lody od pokoleń, a 90% badanych przyznało, że najlepsze desery lodowe można kupić w należących do niej lodziarnio-kawiarniach. Jej właściciel, Zbigniew Grycan, tajniki produkcji lodów zgłębia od ponad 50 lat, a talent cukierniczy wyssał z mlekiem matki.

W podwarszawskiej fabryce w Majdanie lody produkuje się tak jak kiedyś – z kremówki, żółtek jaj i cukru. Smak nadają im wyłącznie najwyższej jakości dodatki: ręcznie obierane i krojone owoce, wyselekcjonowane bakalie czy siekana czekolada.

Produkcją lodów, jeszcze przed drugą wojną światową, zajmował się jego dziadek Grzegorz Grycan. Po wojnie rodzinną tradycję kontynuowali Józef i Weronika Grycanowie – rodzice Zbigniewa. W kamienicy przy placu Grunwaldzkim we Wrocławiu otworzyli pierwszą w powojennej Polsce lodziarnię. Zbigniew Grycan postanowił pójść w ślady rodziców i już za młodu rozpoczął naukę rzemiosła. Podczas praktyk w warszawskim hotelu Bristol poznał swoją przyszłą żonę Elżbietę, również wychowaną w rodzinie z cukierniczymi tradycjami. Od tamtej pory wspierają się zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym. W 1980 roku otworzyli pierwszą lodziarnię przy ulicy Puławskiej. Lokal szybko wpisał się w stołeczny krajobraz, desery od Grycanów podbiły serca warszawiaków, a niebawem – całej Polski.

Prawie ćwierć wieku później powołali do życia markę Grycan, która równie szybko rozkochała w sobie Polaków. Właściciele określają ją jako dzieło swojego życia, zrodzone z pasji, doświadczenia i rodzinnej tradycji. W każdej z ponad 150 rozsianych po całym kraju lodziarnio-kawiarni można wybierać spośród kilkudziesięciu smaków lodów, które powstają rzemieślniczymi metodami według tradycyjnych, rodzinnych receptur.

Reklama
jakie lody jadają polacy?

Choć marka ma już na koncie ponad 100 smaków lodów, Grycanowie nie spoczywają na laurach. W ubiegłym roku wprowadzili nową linię – Smaki Deserowe. Powstają one na miejscu w lodziarnio-kawiarniach poprzez połączenie lodów z polewami i takimi dodatkami jak solone orzeszki arachidowe, ciasteczka czy bezy wypiekane we własnych pracowniach cukierniczych. W podwarszawskiej fabryce w Majdanie lody produkuje się tak jak kiedyś – z kremówki, żółtek jaj i cukru. Smak nadają im wyłącznie najwyższej jakości dodatki: ręcznie obierane i krojone owoce, wyselekcjonowane bakalie czy siekana czekolada. Niedawno do tej wielkiej rodziny lodów spod znaku Smaków Deserowych dołączyły dwie kolejne propozycje – orzech włoski z daktylami oraz sernikowe z pomarańczą, w których zaklęto smak domowego ciasta z konfiturą z pomarańczy. Kto ma ochotę na odrobinę przepychu, może zamówić lodowy puchar. Zanurzmy łyżeczki w obłędnym deserze pod nazwą bezowe tiramisu – połączeniu lodów: mocca, tiramisu oraz waniliowych z kawałkami ciastka tiramisu oraz kawowymi bezami. Do tego góra bitej śmietany i jesteśmy w niebie!

Na tych, którym do lokalu nie po drodze albo którzy chcą zajadać się lodami w domowym zaciszu, również czekają niespodzianki od Grycana. Tej wiosny, oprócz znanych już smaków, znajdziemy w sklepach lody krówkowe, słony karmel z solą morską czy sorbet z brzoskwini i marakui.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!