Kukbuk
Kukbuk

Plan na wrzesień: wydarzenia, których nie możecie pominąć

Drzewa powoli zrzucają liście, a wieczory nadchodzą niespodziewanie prędko. We wrześniu lato ustępuje jesieni i choć świat nieco zwalnia, dookoła wciąż naprawdę wiele się dzieje!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Andrew Neel / unsplash.com

Opublikowano: 2 Września 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Ciepły koc i kubek gorącej herbaty wcale nie muszą być jedyną receptą na jesień. Zamiast poddawać się wrześniowej chandrze, sprawdźcie, jak miło spędzić pochmurne dni! Już w tym miesiącu możecie spodziewać się wielu fascynujących premier filmowych, książkowych i serialowych. Jesteście ciekawi, jaki specjalny event organizuje dla warszawskich foodies Nocny Market? A może chcielibyście lepiej poznać twórczość polskich artystów podczas targów sztuki współczesnej Not Fair? Podpowiadamy, co warto robić we wrześniu!

2 września Premiera „Chef’s Table: BBQ”

fot. materiały prasowe

„Chef’s Table” to chyba najpopularniejszy serial kulinarny na świecie. Wyprodukowany przez Netflix obraz pozwala widzom poznać warsztat wybitnych szefów kuchni, a także ich zajmujące osobiste historie – niekiedy tragiczne, innym razem pokrzepiające i opowiedziane z humorem. To zachwycający wizualnie dokument i inspirująca propozycja dla wszystkich foodies. Premiera najnowszego sezonu, który będzie poświęcony kulturze grilla, odbędzie się już 2 września! Widzowie będą mieli okazję zajrzeć do kuchni takich osobowości jak Tootsie Tomanetz, Lennox Hastie, Rodney Scott czy Rosalia Chay Chuc.

3 oraz 10, 17, 24 września Start Neo(n) Bistro na Nocnym Markecie

Neo(n) Bistro na Nocnym Markecie w Warszawie (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

Nocny Market to ważny punkt na kulinarnej mapie Warszawy. Choć jest inicjatywą sezonową, w każde wakacje przyciąga na perony Warszawy Głównej tysiące amatorów street foodu. W tym roku we wrześniu organizatorzy przygotowali dla swoich gości coś specjalnego – w ramach Neo(n) Bistro 3, 10, 17 i 24 września odbędą się wyjątkowe, biletowane trzydaniowe kolacje.

Menu zostało skomponowane przez cenionych szefów kuchni: Mateusza Stasikowskiego z Żywej Kuchni, Koheiego Yagiego z Shiso Ramen, Piotra Wójcika z Koneser Grill oraz Michała Kostrzewy z kieleckiej restauracji Sushiya. To doskonała okazja do spróbowania wyjątkowych dań z grilla, sztandarowych dań kuchni japońskiej i wegetariańskich przysmaków.

4 września Targi sztuki współczesnej Not Fair

fot. materiały prasowe

Między 4 a 6 września w Desa Unicum przy ulicy Pięknej w Warszawie odbędą się targi sztuki współczesnej Not Fair. To bez wątpienia jedno z najważniejszych wydarzeń na otwarcie jesiennego sezonu artystycznego w Warszawie.

W targach weźmie udział 16 wybranych prywatnych galerii – wśród nich Le Guern, Polana Institute i BWA Warszawa – które pokażą specjalnie przygotowane prezentacje solowe lub duety. Goście będą mieli okazję zapoznać się z twórczością takich artystów i artystek jak Irmina Staś, Michał Szlaga i Nicolas Grospierre. Wstęp wolny!

4 września 17. edycja Millenium Docs Against Gravity

fot. materiały prasowe

Uwielbiany przez widzów festiwal filmów dokumentalnych powraca! Docs Against Gravity startuje 4 września i będzie trwać dwa tygodnie. Najlepsze filmy non fiction, poświęcone ekologii, społeczeństwu, modzie czy polityce, obejrzycie w Warszawie, Katowicach, Poznaniu, Lublinie, Bydgoszczy, Gdyni i we Wrocławiu. Ciekawie zapowiadają się zwłaszcza seanse „Zatoki cieni” i „Fotografa wojny”. Z kolei uwagę osób zainteresowanych historią kina zwracamy na obraz „Andriej Tarkowski. W świątyni kina”. Warto zapoznać się także z filmami, które będą konkurować o Grand Prix! Miejcie oczy szeroko otwarte, bo część tytułów będzie dostępna również online!

10 września Otwarcie Jassmine, nowego klubu jazzowego w Warszawie

fot. materiały prasowe

Jeśli uwiódł was klimat jazz barów z „La La Land”, a na waszym parapecie piętrzą się winyle Blue Note Records, w Warszawie otwiera się lokal dla was. Klimatyczna, duża przestrzeń w podziemiach Nobu Hotel to idealne miejsce na wieczornego drinka i kameralny koncert jazzowy. Klub Jassmine zainauguruje działalność 10 września w rytmie muzyki zespołu Błoto. Z kolei w następne dwa wieczory będą tu grać grupy EABS oraz Tenderlonious. Romantycy docenią wyjątkową atmosferę, a audiofile – nowoczesne nagłośnienie.

18 września Wystawa „Sąsiadka. Komentarz” w Galerii Promocyjnej

fot. Tadeusz Rolke, Chris Niedenthal „Sąsiadka. Komentarz”, 2001

W 2001 roku Tadeusz Rolke i Chris Niedenthal przygotowali cykl fotografii zatytułowany „Sąsiadka”, który, nawiązując do książki „Sąsiedzi” Jana Tomasza Grossa oraz filmu Agnieszki Arnold pod tym samym tytułem, opowiada o jednej z największych tragedii w dwudziestowiecznej historii Polski – pogromie Żydów w Jedwabnem. Bohaterką zdjęć wykonanych w scenerii żydowskich miasteczek była sąsiadka Rolkego, młoda Wietnamka Maja.

Po niemal 20 latach od powstania cyklu twórczość Rolkego i Niedenthala zostanie wystawiona ponownie, tym razem w Galerii Promocyjnej. Archiwalne materiały umożliwiły skonstruowanie wyjątkowej ekspozycji, na której dostępne będą również zdjęcia wcześniej nieprezentowane. Kuratorki wystawy, Katarzyna Sagatowska i Monika Szewczyk-Wittek, pragną zadać gościom galerii pytanie o relację pomiędzy innością a tożsamością.

25 września Nowa płyta Róisín Murphy

fot. materiały prasowe

Znana równie dobrze z twórczości solowej, jak z występów w zespole Moloko Róisín Murphy już we wrześniu przedstawi swoim fanom nowy album – „Róisín Machine”. Z pewnością możemy się spodziewać porcji świetnej muzyki alternatywnej, niekiedy żywiołowej, innym razem wyciszającej i melancholijnej. Coś w sam raz na jesień. Premiera 25 września!

25 września Premiera płyty Sufjana Stevensa

fot. materiały prasowe

Muzykę Sufjana Stevensa możecie kojarzyć chociażby z kinowego hitu „Tamte dni, tamte noce”. Wyjątkowo różnorodna, śmiało łączy elementy tak odmiennych gatunków jak elektronika i folk. Najnowsza płyta Stevensa, „The Ascension”, ukaże się 25 września nakładem wytwórni Asthmatic Kitty, którą Sufjan założył wspólnie ze swoim ojcem.

30 września Nowa książka Lary Gessler

fot. materiały prasowe

Intryguje już sam tytuł – „Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny” wydawnictwa Prószyński i Ska. To nie jest zwyczajna książka kulinarna. Przepisy i porady dotyczące zakupu oraz przygotowania pestek i orzechów mieszają się w niej z niezwykłymi historiami i obrzędami, które towarzyszą tym pysznym składnikom. Ostatnia książka Lary Gessler, „Słodki zielnik Lary”, była poświęcona aromatycznym ziołom w tradycyjnej i we współczesnej kuchni polskiej i stanowiła fascynującą lekturę. Nie mniej spodziewamy się po „Orzechach i pestkach”, które ukażą się 30 września!

KUKBUK patronuje!

30 września Premiera książki „Chleb i okruszki”

Eliza Mórawska-Kmita prowadzi jeden z najbardziej znanych i lubianych blogów kulinarnych w Polsce – White Plate. Jest też autorką książek kulinarnych – 30 września ukaże się jej piąte wydawnictwo (po między innymi „O chlebie” i „Na zdrowie”), w którym znajdą się sprawdzone przepisy na chleb i słodkie wypieki. To pozycja w sam raz na jesień, gdy nasze zapotrzebowanie na ciasta rośnie odwrotnie proporcjonalnie do temperatury za oknem. Pod koniec września rozglądajcie się za „Chlebem i okruszkami” w księgarniach!

KUKBUK patronuje!

30 września Premiera dokumentu o Tonym Haliku

fot. materiały prasowe

Tony Halik był jedną z najbarwniejszych postaci polskiej kultury w drugiej połowie XX wieku. Niestrudzony podróżnik, dziennikarz, operator filmowy – trudno byłoby znaleźć kogoś, kto w latach 90. nie znał jego programu „Pieprz i wanilia”. „Tony Halik. Urodzony dla przygody” to film o podróżniczej pasji i pogoni za marzeniami, ale też o kosztach, jakie trzeba ponieść, by mogły się spełnić. Choć premiera odbędzie się dopiero 30 września, dokument będziemy mogli obejrzeć już podczas Millenium Docs Againt Gravity.

Odwiedzamy nowe kawiarnie

fot. materiały prasowe

Gdy poranki i wieczory spowija ciemność, chętniej sięgamy po kawę. W ostatnich miesiącach w stolicy pojawiły się trzy nowe kawiarnie specialty: Waszyngton, Typika i Po Drodze – tym samym kawowy szlak warszawski poszerzył się o nowe rewiry. Wszystkie te miejsca łączą profesjonalizm i najwyższą jakość parzonej kawy z oryginalnym wystrojem i niepowtarzalną atmosferą. Koniecznie odwiedźcie je na śniadanie lub poranne espresso!

Pieczemy pierwsze pumpkin pie

Dwa kawałki tarty dyniowej na drewnianej desce

fot. materiały prasowe

Początek sezonu na dynię to idealny moment na przygotowanie pumpkin pie, czyli amerykańskiej tarty dyniowej. Ten słodki deser tradycyjnie podaje się w Ameryce podczas Halloween i Święta Dziękczynienia, ale wcale nie musicie czekać do października, by go przygotować! Tomek Zielke podpowiada krok po kroku, jak przygotować idealne pumpkin pie – tarta z tego przepisu powinna mieć chrupiące ciasto i aksamitny, wilgotny krem dyniowy.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka