Zastanawiacie się, co robić w najbliższy weekend, by nabrać sił przed powrotem do pracy? Sprawdźcie, po którą książkę warto sięgnąć, czego posłuchać i jakie filmy obejrzeć w najbliższą sobotę i niedzielę, a także na jakie wydarzenia zwrócić szczególną uwagę! My w ten weekend będziemy czytać fascynującą książkę Doroty Kotas, słuchać nowego albumu kanadyjskiego kolektywu BadBadNotGood i oglądać wyjątkowy film „Smak głodu” w reżyserii Christoffera Boego. Ponadto odwiedzimy wystawę prac norweskiej artystki Hege Lønne w Zachęcie i odpoczniemy, przeglądając najnowszy numer KUKBUK-a!

Plan na weekend: 9-10 października
Październik nie szczędzi nam fascynujących premier i wydarzeń kulturalnych. Jak co tydzień przed weekendem sprawdzamy, na które z nich warto zwrócić szczególną uwagę!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Vanessa von Wieding / unsplash.com
W ten weekend czytamy

Cukry
Dorota Kotas
Choć „Cukry” miały premierę latem tego roku, są książką, do której niewątpliwie warto wrócić. Dorota Kotas, laureatka Nagrody Literackiej Gdynia i Nagrody Conrada, które otrzymała za debiutancką prozę „Pustostany”, w swojej drugiej książce opowiada o samej sobie. Z jej wspomnień rodzinnych, osobistych historii i pozornie bagatelnych anegdot wyłania się portret osoby, której wrażliwość i percepcja rzeczywistości wyróżniają się na tle sposobów odbioru świata uznawanych za naturalne i powszechne. „Cukry” to zaproszenie do prywatnego, osobliwego mikrokosmosu autorki, która – łącząc literacki styl z biograficznym zacięciem – objaśnia, jak wygląda życie osób nieneurotypowych ze spektrum autyzmu.
W ten weekend słuchamy

Talk Memory
BadBadNotGood
Kolektyw wiecznie eksperymentujących multiinstrumentalistów z Toronto powraca z nową płytą. Zespół, założony w 2010 roku przez basistę Chestera Hansena, klawiszowca Matthew Tavaresa i perkusistę Alexandra Sowinskiego, wydał dotychczas cztery albumy studyjne, które doczekały się uznania zarówno fanów, jak i krytyków muzycznych. Odważne połączenie hip-hopu, jazzu i muzyki elektronicznej zaowocowało współpracą z wieloma prominentnymi artystami, takimi jak Tyler, The Creator, Daniel Caesar, Kendrick Lamar czy Floating Points. Cokolwiek kanadyjscy artyści przygotowali tym razem, na pewno zabierze nas w podróż w nieznane dotychczas muzyczne krajobrazy!
W ten weekend oglądamy

Smak głodu
reż. Christoffer Boe
Czy szczęście jest tym samym, co spełnienie? Kim mogą się stać ci, którzy kurczowo trzymają się wyznaczonych celów zawodowych? Jak łatwo, dążąc do doskonałości, można skrzywdzić najbliższych? „Smak głodu”, najnowszy obraz duńskiego reżysera Christoffera Boego, szuka odpowiedzi na te pytania, śledząc losy dwojga głównych bohaterów – Maggie i Carstena. Na pierwszy rzut oka ich życie jest znakomicie poukładane: tworzą udany związek, mają dwójkę wspaniałych dzieci i oddają się wspólnej pasji – gotowaniu i prowadzeniu wykwintnej restauracji. Nie opuszcza ich jednak myśl o tym, że do pełni szczęścia brakuje im gwiazdki Michelin. Magnetyczna potrzeba, by zostać wyróżnionym, motywuje ich do ciężkiej pracy, odbywa się ona jednak kosztem innych obowiązków, również rodzinnych. KUKBUK patronuje!
W ten weekend odwiedzamy

Wystawę prac Hege Lønne w Zachęcie
O tym, jak ważnym głosem w debacie społecznej mogą się okazać prace artystyczne, przekonuje wystawa twórczości Hege Lønne w warszawskiej Zachęcie. Jej główną oś tworzą gipsowe rzeźby – to wokół nich zostały wystawione pozostałe instalacje, prace wideo i świadectwa działań artystycznych Norweżki, która od lat 80. była związana z Polską. Lønne z początku eksperymentowała z materiałem, jednak w latach 90. zaczęła pracować nad serią krajobrazów, najczęściej przedstawiających góry i lasy. To właśnie z tego okresu jej twórczości pochodzi najwięcej dzieł, które w nurcie ekologizmu opowiadały się przeciwko oświeceniowej wizji przyrody okiełznanej przez człowieka i obrazowały naturę jako tajemniczą siłę, wchodzącą w konflikt z procesami cywilizacyjnymi.
W ten weekend relaksujemy się

Z nowym numerem KUKBUK-a!
Bogactwo wyjątkowych sezonowych przepisów, dziesiątki porad na jesień i całe mnóstwo zajmujących artykułów z pogranicza kultury, nauki i lifestyle’u – KUKBUK Jesień już czeka na was w dobrych salonach prasowych i naszym sklepie internetowym! W środku znajdziecie nie tylko przepisy na jesienne dania inspirowane kuchniami z całego świata, ale także wnikliwe teksty poświęcone między innymi ekologii, dizajnowi, nieoczywistym projektom naukowym czy zdrowym praktykom. Tej jesieni dajcie się porwać barwnym opowieściom o świecie i zaskoczcie swoich bliskich popisowymi sezonowymi daniami!
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Menu na weekend: 29-30 października
W halloweenowy weekend nie obejdzie się bez lampionów z dyni. Wydrążony z niej miąższ z powodzeniem wykorzystamy w kuchni, by przyrządzić pożywne śniadania, pyszne obiady i kuszące desery.
- Ludzie i inspiracje
Plan na październik 2021
W październiku, zamiast fantazjować o upałach i wakacjach, rozejrzyjcie się dookoła i doceńcie interesujące nowości kulturalne, które urozmaicą wam czas i sprawią, że początek jesieni będzie udany. Podpowiadamy, co robić w październiku!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- Ludzie i inspiracje
Menu na weekend: 29-30 października
W halloweenowy weekend nie obejdzie się bez lampionów z dyni. Wydrążony z niej miąższ z powodzeniem wykorzystamy w kuchni, by przyrządzić pożywne śniadania, pyszne obiady i kuszące desery.
- Ludzie i inspiracje
Plan na październik 2021
W październiku, zamiast fantazjować o upałach i wakacjach, rozejrzyjcie się dookoła i doceńcie interesujące nowości kulturalne, które urozmaicą wam czas i sprawią, że początek jesieni będzie udany. Podpowiadamy, co robić w październiku!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?