Kukbuk
Kukbuk
Kadr z serialu "Julia" – biografii Julii Child wyprodukowanej przez HBO Max (fot. materiały prasowe HBO max)

Plan na weekend 9-10 kwietnia

W najbliższy weekend odpoczynku i wytchnienia szukamy w nowościach literackich, muzycznych i filmowych. Sprawdźcie, które z nich wyselekcjonowaliśmy z bogactwa wydarzeń kulturalnych tego tygodnia.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: kadr z serialu "Julia"

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 11 minut!

Ten weekend rozpoczynamy od poruszającej lektury „Chronologii wody” Lidii Yuknavitch – czyli niełatwych historii napisanych przez autorkę określającą siebie jako „niedopasowaną”. Śledzimy też losy innej poszukującej swojego miejsca w świecie kobiety – Julii Child, której biografię przybliża najnowszy serial HBO „Julia”. Ukojenia zaś szukamy w dźwiękach długo wyczekiwanego albumu Joshuy Michaela Tillmana skrywającego się za pseudonimem Father John Misty. Wybieramy się ponadto do MSN-u na piątkowy wernisaż wystawy poprzedzającej szóstą aukcję Refugees Welcome, z której dochód zostanie przeznaczony na pomoc uchodźcom i uchodźczyniom.

Jak co tydzień, tym razem z myślą o zbliżającej się Wielkanocy, wybieramy się na warsztaty kulinarne na Farmę Bii. W ten weekend poprowadzi je Marcin Kaczmarek-Pielin.

W tym tygodniu czytamy

Okładka książki "Chronologia Wody", Lidii Yuknavitch wyd. Czarne

Chronologia wody

Lidia Yuknavitch 

wyd. Czarne

„Chronologia wody” to dla jednych książka kultowa, dla innych – z racji użytego języka – rzecz nie do przyjęcia. Spisane przez Yuknavitch w bardzo nietypowej autobiografii historie, znane poniekąd z jej wcześniejszych książek, „Misfit. Manifest” czy „Krawędź”, dla wielu będą trudne czy nawet niemożliwe do udźwignięcia, tak jak nie do udźwignięcia bywa życie – i właśnie ten aspekt stanowi o wielkości twórczości amerykańskiej pisarki. Ci, którzy literaturę kochają przede wszystkim za łamanie konwencji i dawanie głosu niesłyszalnym, za opowiadanie o sprawach, o których inni milczą, za słowa, które wypalają od środka i dotykają najbardziej mrocznych, skrytych miejsc, „Chronologię wody” pokochają. Lidia Yuknavitch zanurza się w wodzie, w życiu, w języku i nurkuje głęboko w ciemność. Prowadzi nas przez zakamarki swojej biografii, mocne aż do bólu sceny, porozrzucane w czasie niczym ręczniki w basenowej szatni. Przemocowa rodzina, toksyczne związki, kariera pływacka, uzależnienia, kariera uniwersytecka, więzienie, śmierć dziecka, narodziny dziecka. Zbyt krótkie oddechy przy próbie pobicia życiowego dystansu, niewystarczające do tego, by dokądkolwiek dopłynąć. Kotwice, które rzuca jej życie, łapie tylko na chwilę, obraca w dłoni i wypuszcza – aż do momentu, w którym zrozumie, że ma moc pozwalającą ujarzmić wszelkie traumy. Pisanie dosłownie ją uratuje, jak niegdyś pływanie, bo umożliwi obranie innego kursu niż samounicestwienie. „W wodzie, jak w książkach, możesz opuścić własne życie”, pisze autorka, a każdy, kto w literaturze szuka ucieczki przed tym, co w realnym życiu przytłacza, poczuje się częścią plemienia Yuknavitch. 

W tym tygodniu słuchamy

Okładka albumu "Chloë and the Next 20th Century", Father John Misty (fot. materiały prasowe / Bella Union)

Chloë and the Next 20th Century

Father John Misty

Bella Union

Joshua Michael Tillman – amerykański muzyk ukrywający się pod pseudonimem Father John Misty – po czterech latach od wydania świetnie przyjętego albumu „God’s Favorite Customer” powraca z nowym, długo wyczekiwanym przez amatorów indie rocka materiałem. Płyta „Chloë and the Next 20th Century”, wydana nakładem wytwórni Sub Pop i Bella Union, została nagrana we współpracy z dobrze znanym z poprzednich projektów artysty producentem i multiinstrumentalistą Jonathanem Wilsonem, a zaaranżowana przez Drew Ericksona. Na krążku znajdzie się 11 utworów, w tym promujący płytę singiel „Funny Girl”, któremu towarzyszy teledysk wyreżyserowany przez Nicholasa Ashe Batemana. Płyta ma się ukazać w kilku wersjach – jedna z nich będzie zawierać siedem dodatkowych singli, wśród których znajdą się między innymi covery piosenek „Buddy’s Rendezvous” i „Kiss Me (I Loved You)”, wykonywane przez Lanę Del Rey i Jacka Cruza.

W tym tygodniu oglądamy

Julia – plakat biograficznego serialu o Julii Child wyprodukowanego przez HBO Max  (fot. materiały prasowe / HBO Max)

Julia

reż. Daniel Goldfarb

HBO

Julia Child – postać kultowa nawet dla tych, którzy nie czytali jej książek i nie oglądali jej programów. Ponad dekadę temu Child i jej zasługi w propagowaniu kuchni francuskiej i kultury kulinarnej nowemu pokoleniu przypomniał film „Julie & Julia”, będący adaptacją bestsellerowej książki Julie Powell. Teraz nietuzinkową szefową kuchni i jedną z najbardziej uznanych autorek książek kucharskich mamy okazję poznać nieco bliżej w serialu „Julia” wyprodukowanym przez HBO. Akcja zaczyna się w 1962 roku. Niedługo po publikacji swojej debiutanckiej książki – „Child’s Mastering the Art of French Cooking” – będąca po pięćdziesiątce Julia Child czuje, że chciałaby od życia czegoś więcej. Próba wypromowania książki, ale też chęć zmiany prowadzą ją do telewizji, w której – mimo sceptycyzmu ze strony męża Paula – odnosi olbrzymi sukces. Ostatecznie jej występ i upór młodziutkiej producentki telewizyjnej prowadzą do powstania przełomowego programu kulinarnego „The French Chef”, w którym prostolinijnością, humorem, naturalnym zachowaniem i talentem kulinarnym Julia Child podbija serca widzów. Serial HBO spodoba się nie tylko fanom Child i amatorom gotowania, ale i tym, którzy chcą zagłębić się w historię kulinariów, feminizmu i ewolucji kulturowej Ameryki. Jeśli myślicie już o binge-watchingu, będziecie musieli odrobinę zwolnić i wykazać się cierpliwością: serial ma osiem odcinków, które będą się ukazywać co tydzień. My lojalnie ostrzegamy, by nie oglądać ich przed posiłkiem.

W tym tygodniu odwiedzamy

Plakat zapowiadający aukcję i wystawę Refugees Welcome w Muzeum Sztuki Nowoczesnej (fot. materiały prasowe)

Refugees Welcome

Muzeum Sztuki Nowoczesnej 

W nadchodzący weekend wybierzemy się do Muzeum nad Wisłą, by obejrzeć wystawę poprzedzającą charytatywną aukcję sztuki Refugees Welcome. Na ekspozycję złożą się prace przekazane przez 70 polskich i zagranicznych artystów, a także dzieła poświęcone tematyce migracji. Wśród artystów i artystek, którzy wezmą udział w wystawie, są między innymi Mirosław Bałka, Forensic Architecture, Alexandr Lidagovsky, Mykola Ridnyi czy Charwei Tsai. Podczas zaplanowanej na 15 maja aukcji natomiast będzie można wylicytować dzieła takich twórców jak Edward Dwurnik, Rafał Milach, Wilhelm Sasnal, Jacek Sempoliński, Małgorzata Mirga-Tas czy Karol Palczak. A to zaledwie początek długiej listy niemal 80 artystów, którzy zdecydowali się wesprzeć zbiórkę swoją twórczością. Zebrane podczas aukcji środki wesprą programy Refugees Welcome Polska i Centrum Pomocy Cudzoziemcom, prowadzone od lat przez Fundację Ocalenie. Mimo że to już szósta edycja aukcji, po raz pierwszy poprzedzi ją wystawa. Po raz pierwszy również ekspozycji będą towarzyszyły wydarzenia, które przybliżą odbiorcom, czym na co dzień zajmuje się Fundacja Ocalenie.

W tym tygodniu próbujemy

Warsztaty kulinarne na Farmie Bii

Wielkanoc po polsku

Warsztaty kulinarne na Farmie Bii 

W drugi weekend kwietnia odwiedzimy Farmę Bii, by pod okiem Marcina Kaczmarka-Pielina – cenionego szefa kuchni – dowiedzieć się, jak dodać charakteru tradycyjnym potrawom wielkanocnym. Z myślą o świętach i związanym z nimi kulinarnym szaleństwie nauczymy się przygotowywać klasyczne dania z nieoczywistymi dodatkami: żur z kiszoną kaszą gryczaną, chrupiące krokiety w panko z grzybami, tymiankiem, kapustą i majonezem chrzanowym czy babę piaskową z kwiatami lawendy na waniliowym sosie. Poznane na warsztatach receptury z przyjemnością odtworzymy później we własnej kuchni, a ich efekty z dumą postawimy na świątecznym stole, by sprawić przyjemność i sobie, i naszym gościom.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk