Kukbuk
Kukbuk
Toni Servillo w filmie „Qui Rido Io” w reżyserii Mario Martone (fot. materiały prasowe)

Plan na weekend 7-8 maja

Otwarcie Nocnego Marketu, festiwal nowego kina włoskiego, a może gotowanie z Joshuą Weissmanem? Sprawdzamy, które premiery i wydarzenia najmilej wypełnią nasz czas wolny.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: kadr z filmu "Qui Rido Io"

Opublikowano: 5 Maja 2022
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Im wyższa temperatura powietrza, tym więcej ciekawych wydarzeń – weekend tradycyjnie więc spędzamy, zapoznając się z nowościami ze świata kultury i eksplorując bogatą ofertę miejskich rozrywek. Tym razem wybierzemy się na otwarcie Nocnego Marketu, a w ramach aperitivo odwiedzimy Kino Muranów podczas jedenastej edycji  Cinema Italia Oggi. Na majowy spacer udamy się w rytmie albumu „Skinty Fia” irlandzkiej formacji Fontaines D.C., by po solidnej porcji tlenu zmierzyć się z „Kuchnią bezwzględną” Joshuy Weissmana.  

Po dodatkową porcję relaksu zaglądamy też na Farmę Bii, gdzie podczas warsztatów kulinarnych Artur Kokoszka wprowadzi nas w tajniki kuchni zero waste. 

W tym tygodniu czytamy:

Okładka książki kulinarnej "Kuchnia bezwzględna" autorstwa Joshuy Weissmana. Wyd. Znak JednymSłowem (fot. materiały prasowe)

Kuchnia bezwzględna  

Joshua Weissman  

wyd. Znak JednymSłowem 

Joshua Weissman, charyzmatyczny szef kuchni, którego kanał w serwisie YouTube obserwuje ponad 6 milionów osób, podobnie jak my, uwielbia celebrować nie tylko jedzenie posiłków, ale i ich przyrządzanie od podstaw. Z przyjemnością w nadchodzący weekend sięgniemy więc po jego pierwszą książkę, by sprawdzić, czy uda nam się usmażyćidealnego steka sekretną metodą ze steakhouse’ów i upiec każdą bułkę,jaka nam się zamarzy, z wykorzystaniem przepisu na słynne ciasto uniwersalne Weissmana. W „Kuchni bezwzględnej”, zawierającej ponad 100 przepisów, autor kontynuuje misję nakłaniania ludzkości do samodzielnego przygotowywania składników, które następnie z powodzeniem można złożyć w fantastyczne dania – i zachęca do tego niesztampowym, zadziornym językiem, prowokującym czytelnika do natychmiastowego działania. Po tej lekturze z pewnością zapragniecie sami upiec chleb tostowy „jak ze spożywczaka”, by następnie posmarować kromkę własnoręcznie ubitym masłem i samodzielnie zrobioną ricottą. A to zaledwie początek! Jeśli chcecie popracować nad swoją intuicją kulinarną, nauczyć się improwizacji w kuchni i wznieść na wyższy poziom technikę gotowania – Weissman przeprowadzi was przez ten proces krok po kroku, nieco tylko kpiąc z waszych wcześniejszych dokonań. „Kuchnia bezwzględna” Joshuy jest bowiem pełna wartościowych rad i dopracowanych do perfekcji przepisów, ale też zgryźliwego, oryginalnego humoru. 

W tym tygodniu słuchamy:

Okładka albumu "Skinty Fia" dublińskiej formacji Fontaines D.C. (fot. materiały prasowe)

Skinty Fia 

Fontaines D.C. 

Doskonale korespondujący z wybuchem wiosny za oknem, ożywczy „Skinty Fia” to trzeci album w karierze fenomenalnej dublińskiej formacji Fontaines D.C. Od głośnego, docenionego przez krytyków debiutanckiego krążka „Dogrel”, wydanego w 2019 roku, skład trzyma nieustająco wysoki poziom i nie zawodzi tych, którzy w grającej punk nowofalowej grupie upatrują kolejnego irlandzkiego zespołu, który zawojuje świat. Najnowszy album, zwiastowały bardzo dobre single – energetyczny, wpadający w ucho „Jackie Down the Line” i spokojniejszy w warstwie muzycznej, pełen refleksji „I Love You”, które zdecydowanie zaostrzyły apetyt na całość. Ta w nastroju jest dokładnie taka, jak jej zapowiedź – raz zadziorna i doskonale puentująca rzeczywistość, raz melancholijna, szczerze rozprawiająca się z trudami zachowania własnej tożsamości w świecie, który uwielbia ją narzucać. To propozycja bardziej różnorodna i dojrzalsza niż poprzednie albumy, niepozbawiona jednak tego, za co uwielbiają Fontaines D.C. fani – świeżości, młodości i muzycznej wrażliwości, celnie wyrażanej również w warstwie lirycznej.  

W tym tygodniu oglądamy:

11. edycja  Cinema Italia Oggi – Przeglądu Nowego Kina Włoskiego w Kinie Muranów (fot. materiały prasowe)

11. edycja Cinema Italia Oggi – Przeglądu Nowego Kina Włoskiego  

Kino Muranów 

Jeżeli myślicie, że współczesna kinematografia słonecznej Italii kończy się na filmach Paola Sorrentina, z błędu bez trudu wyprowadzi was wizyta na Przeglądzie Nowego Kina Włoskiego. Organizatorzy wydarzenia – Instytut Kultury Włoskiej w Warszawie i Krakowie oraz Kino Muranów – już po raz jedenasty przygotowali dla widzów specjalną selekcję najlepszych nowych włoskich produkcji. W programie znalazły się takie filmy jak „Trzy piętra” Nanniego Morettiego, inspirowane bestsellerową powieścią izraelskiego pisarza Eshkola Nevo, nagrodzony na ostatnim festiwalu w Cannes dramat „Chiara” Jonasa Carpignano czy długo wyczekiwana komedia „Superbohaterowie” Paola Genovesego, odpowiedzialnego za hit „Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie”. Pokazom towarzyszyć będą prelekcje dr Anny Osmólskiej-Mętrak, italianistki, znawczyni włoskiej literatury i włoskiego kina. Jeśli chcecie poczuć magiczny klimat Półwyspu Apenińskiego, nie ruszając się ze stolicy, nie może was tam zabraknąć! 

W tym tygodniu odwiedzamy:

Warszawa Główna, na której odbywa się Nocny Market, tłum ludzi

Nocny Market 

Działający na terenie warszawskiego Dworca Głównego Nocny Market na przestrzeni ostatnich siedmiu lat stał się jednym z najważniejszych punktów kulinarnych na mapie stolicy. Miłośnicy różnorodnych doznań smakowych – zwłaszcza ci, którzy od wczesnych śniadań wolą leniwe kolacje – już teraz mogą sobie rezerwować weekend 6-8 maja, bo Nocny Market otworzy się wówczas po raz siódmy! Będzie można na nim spróbować dań serwowanych przez stołecznych ulubieńców, między innym przez Pizzaiolo, Śledzie z Bornholmu, Miss Banh Mi, Pho2, Bydło i Powidło, Uobiod Pop-up by Magiczny Składnik czy Bao Dao. Każdy znajdzie więc coś dla siebie! Oprócz bogatej oferty kulinarnej organizatorzy przygotowali świetnie wyposażone bary, pop-upowe studio tatuażu, a także strefę chilloutu i lifestyle’ową. Jeśli chcecie się umówić z przyjaciółmi na comfort food w niezobowiązującej atmosferze, koniecznie wpadnijcie w ten weekend na Główny! 

W tym tygodniu próbujemy:

Warsztaty kulinarne „Wiosenne porządki w lodówce”  na Farmie Bii (fot. materiały prasowe)

Warsztaty kulinarne „Wiosenne porządki w lodówce”  

Farma Bii 

Wiosna to doskonały czas nie tylko na wygrzewanie się w pierwszych promieniach słońca, ale także na rozwijanie swoich pasji. W nadchodzący weekend wybierzemy się na Farmę Bii, aby połączyć przyjemne z pożytecznym – zrelaksować się podczas warsztatów kulinarnych. Tym razem wraz z szefem kuchni Farmy Bii Arturem Kokoszką nauczymy się, jak w kreatywny sposób gotować z tego, co już mamy – bez dodatkowych zakupów i bez marnowania pozostałych w lodówce produktów. Ale menu zero waste to tylko jedna z atrakcji tych warsztatów – dowiemy się również, jak organizować swoją pracę w kuchni, jak planować zakupy i zdobędziemy garść porad pomocnych w walce marnowaniem żywności.  

Zapisz się na warsztaty gotowania na Farmie Bii >> 

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk