Kuchnia bezwzględna
Joshua Weissman
wyd. Znak JednymSłowem
Joshua Weissman, charyzmatyczny szef kuchni, którego kanał w serwisie YouTube obserwuje ponad 6 milionów osób, podobnie jak my, uwielbia celebrować nie tylko jedzenie posiłków, ale i ich przyrządzanie od podstaw. Z przyjemnością w nadchodzący weekend sięgniemy więc po jego pierwszą książkę, by sprawdzić, czy uda nam się usmażyćidealnego steka sekretną metodą ze steakhouse’ów i upiec każdą bułkę,jaka nam się zamarzy, z wykorzystaniem przepisu na słynne ciasto uniwersalne Weissmana. W „Kuchni bezwzględnej”, zawierającej ponad 100 przepisów, autor kontynuuje misję nakłaniania ludzkości do samodzielnego przygotowywania składników, które następnie z powodzeniem można złożyć w fantastyczne dania – i zachęca do tego niesztampowym, zadziornym językiem, prowokującym czytelnika do natychmiastowego działania. Po tej lekturze z pewnością zapragniecie sami upiec chleb tostowy „jak ze spożywczaka”, by następnie posmarować kromkę własnoręcznie ubitym masłem i samodzielnie zrobioną ricottą. A to zaledwie początek! Jeśli chcecie popracować nad swoją intuicją kulinarną, nauczyć się improwizacji w kuchni i wznieść na wyższy poziom technikę gotowania – Weissman przeprowadzi was przez ten proces krok po kroku, nieco tylko kpiąc z waszych wcześniejszych dokonań. „Kuchnia bezwzględna” Joshuy jest bowiem pełna wartościowych rad i dopracowanych do perfekcji przepisów, ale też zgryźliwego, oryginalnego humoru.