Kukbuk
Kukbuk
Podczas festiwalu kulinarnego na uczestników będą czekały karnawałowe przekąski i specjalne dania (fot. Spencer Davis / unsplash.com)

Plan na weekend – 6-7 czerwca

Wkraczając w weekend, wszystkie zmartwienia zostawiamy za drzwiami – w te dwa dni liczy się tylko wypoczynek. Podpowiadamy, jak można spędzić ten czas, by naprawdę się zrelaksować!

Tekst: Maciej Kostrzewa

Zdjęcie główne: Spencer Davis / unsplash.com

Opublikowano: 5 Czerwca 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Jaki jest wasz ulubiony sposób na relaks? Sięgacie po książkę? Włączacie ulubiony serial? A może idziecie na spacer do lasu? Wszystkim molom książkowym, miłośnikom kina i melomanom podpowiadamy najciekawsze nowości kulturalne, których nie można pominąć. Szczególne polecenia przygotowaliśmy też dla tych, którzy relaks wiążą z nowymi doświadczeniami i doznaniami. 

W ten weekend czytamy wspaniałe książki kulinarne poświęcone roślinnym wersjom tradycyjnych dań kuchni polskiej, słuchamy najnowszej płyty amerykańskiego muzyka Medhane’a oraz oglądamy filmy w ramach Krakowskiego Festiwalu Filmowego. Będziemy również uczestniczyć w organizowanych przez Muzeum Historii Żydów Polskich Polin warsztatach kulinarnych Malki Kafki, a także relaksować się, korzystając z rollerów do masażu twarzy!

W ten weekend czytamy

Jadłonomia po polsku 

Marta Dymek

Roślinna kuchnia polska

 Ida Kulawik

W ten weekend czytanie i gotowanie będzie podwójnie inspirujące! Na blacie kuchennym otwieramy aż dwie nowe książki kulinarne, które przyjechały do nas prosto z drukarni – „Jadłonomię po polsku” Marty Dymek oraz „Roślinną kuchnię polską” Idy Kulawik. Obie wprowadzają nas w świat wegańskich odczytań rodzimej kuchni. Należy jednak podkreślić, że zarówno w swojej konstrukcji, jak i przedstawionych przepisach są to książki wyjątkowo różnorodne – można je więc traktować jako lektury wzajemnie się uzupełniające. Z nową „Jadłonomią…” możecie zapoznać się już teraz, z kolei na premierę „Roślinnej kuchni polskiej” będziecie musieli poczekać jeszcze kilka dni. Warto uzbroić się w cierpliwość, bo choć mamy dopiero czerwiec, śmiało możemy powiedzieć, że są to jedne z najciekawszych publikacji kulinarnych tego roku.

W ten weekend słuchamy

Okładka albumu "Cold water" Medhane'a (fot. materiały prasowe)

Cold Water

Medhane

Medhane, raper związany z brooklińską sceną muzyczną, wydał album, który w mgnieniu oka został zauważony i doceniony przez krytyków. Wystarczy powiedzieć, że „Cold Water” został uznany za najlepszą nową płytę przez redakcję portalu Pitchfork. Zawarte na niej utwory to doskonałe połączenie oldschoolowego hip-hopu ze współczesnymi metodami produkcji. Album Medhane’a należy docenić na płaszczyźnie lirycznejkonceptualnej. „Cold Water” bowiem to projekt, który nie tylko jest ambitny, ale także opowiada o ambicjach – tych spełnionych i tych, które wciąż są zawieszone w świecie fantazji. Jest to opowieść przepełniona ruchem, rozwojem i niestrudzonym dążeniem do celu. Utwory Medhane’a układają się w narrację o podróży bohatera, który stawia czoła skomplikowanym przeciwnościom losu.

W ten weekend oglądamy

Kadr z filmu "U barbera" (reż. Emil Langballe)

Filmy z Krakowskiego Festiwalu Filmowego

Sobota i niedziela to wielki finał Krakowskiego Festiwalu Filmowego, który w tym roku, podobnie jak wiele innych wydarzeń kulturalnych, odbywa się online. To już 60. odsłona festiwalu. W programie znalazło się niemal 200 filmów – od krótkometrażowych animacji po pełnometrażowe dokumenty. W sobotę warto zwrócić uwagę na „Cienie bez słońca”, przybliżające realia irańskich więzień przez pryzmat kulturowo-feministyczny, oraz „Odmienne stany świadomości”, opowiadające o dzieciach z zespołem Aspergera. Tego samego dnia o 19:00 rozpocznie się gala, podczas której poznamy zwycięskie filmy. Z kolei na niedzielę (od 11:00 do 20:30) zaplanowano pokazy nagrodzonych produkcji. Program oraz dostęp do wszystkich filmów znajdziecie na stronie festiwalu.

W ten weekend uczestniczymy w

Malka Kafka podczas warsztatów w Muzeum Polin (fot. materiały prasowe)

Warsztatach kulinarnych z Malką Kafką

Malka Kafka – restauratorka i promotorka dobrego życia, która prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food – wraz z Muzeum Historii Żydów Polskich Polin organizuje cykliczne warsztaty kulinarne poświęcone tajnikom i historii kuchni żydowskiej. Co tydzień w niedzielę, od 10 maja do 3 lipca, na Facebooku oraz portalu YouTube można oglądać instrukcje przyrządzania tradycyjnych żydowskich potraw. Do tej pory Malka pokazywała, jak zrobić kugel, lateksy, czyli placki ziemniaczane, goldene jojch, czyli żydowski złoty rosół, oraz czulent z młodych warzyw. Każdy przepis uzupełnia ciekawymi opowieściami o pochodzeniu prezentowanych dań. To niepowtarzalna okazja, by poznać nietuzinkowe potrawy kuchni żydowskiej i rozwinąć swoją wiedzę na temat tej kultury! Warsztaty Malki znajdziecie na stronie muzeum Polin.

W ten weekend odprężamy się z

Jadeitowy roller do masażu twarzy (fot. Content Pixie / unsplash.com)

Rollerami do masażu twarzy

Pomogą w walce z niedoskonałościami, zredukują zmarszczki i worki pod oczami oraz przyspieszą regenerację skóry twarzy. Masażery i rollery do twarzy to fantastyczne narzędzia, które odmładzają i rozluźniają mięśnie. Ponieważ tego rodzaju sprzętu jest na rynku coraz więcej, przygotowaliśmy dla was zestawienie rollerów do masażu twarzy, by pomóc wam wybrać ten najodpowiedniejszy. Zależy wam na chwili błogiego relaksu czy na pożytkach dla zdrowia? Dzięki naszemu przewodnikowi zapoznacie się z wieloma rodzajami tych pożytecznych gadżetów, a także dowiecie się, jakie są ich walory i jak z nich korzystać. W ten weekend podarujcie swoim twarzom chwilę prawdziwego odprężenia!

Cykl weekendowy

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka