Kukbuk
Kukbuk

Plan na weekend: 3-4 września

Jeśli rozpaczacie nad schyłkiem wakacji, mamy coś, co na pewno poprawi wam humor. W kulturalnym menu na ten weekend goszczą: herbata, wino i najlepsza pizza na świecie!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Agata Masio

Opublikowano: 1 Września 2022
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 12 minut!

We wrześniu mościmy się wśród smakołyków – zamierzamy karmić zmysły tym, co najlepsze. Pobudzamy się szlachetną herbatą z pełną ciekawostek książką Anny Brożyny i testujemy najlepsze wino w ramach subskrypcji WINO.Klubu. Ciekawość i głód zaspokajamy na warsztatach „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” w Oddziale Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku, tym razem poświęconych kuchni żydowskiej i otomańskiej. Muzyczny apetyt zaostrzamy nową płytą eksperymentalnego tria Bitchin Bajas, a weekend – przedłużony aż do środy – wieńczymy marzeniami o najlepszych pizzach na świecie, którym poświęcony jest nowy cykl serialu „Chef’s Table”. Bon appétit!

W tym tygodniu czytamy

fot. okładka książki „Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie” Anny Brożyny

Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie

Anna Brożyna

wyd. Znak 

Historia nie dała Polakom instrukcji obsługi herbaty. Owszem, pijemy jej mnóstwo, ale czy można mówić o rytuale parzenia, kiedy opiera się on głównie na zalaniu saszetki wrzątkiem? Anna Brożyna przypomina nam o kilku herbacianych grzeszkach, ale też pociesza, pisząc, że w tej dziedzinie zachodzą dobre zmiany. Ręka w górę, kto dziś parzył matchę albo pił rześką ice tea w wersji specialty? W naszej kulturze herbata króluje od lat, a autorka książki zabiera nas w przyjemną podróż po „czajowym uniwersum”. Jest tu łyk historii i wiedzy o kulturze picia herbaty w Azji czy Wielkiej Brytanii (kiedyś w Chinach dodawano do niej czosnek i cebulę!), opis jej rodzajów (piliście kiedyś żółtą?) i sposobów dojrzewania liści (za specyficzny smak pu-erh odpowiada między innymi grzyb używany do produkcji sosu sojowego). Dla fanów tego królewskiego napoju i dla tych, którzy dopiero debiutują w jego ceremonialnym piciu, jest działka dotycząca metod parzenia, ceramiki i porcelany. Pyszności. W książce znajdziecie też małą mapę herbaciarni w Polsce – stylizowanych na sklep kolonialny i tych w klimacie wschodnim. Może by tak zaplanować jesienną trasę szlakiem turystyki herbacianej?

W tym tygodniu słuchamy

fot. okładka płyty „Bajascillators” Bitchin Bajas

Bajascillators

Bitchin Bajas

wytw. Drag City  

Bitchin Bajas opisuje się jako projekt elektroniczno-eksperymentalny – i jest to bardzo trafne określenie, choć aż się prosi, by wspomnieć tu jeszcze o elemencie hipnotyzującym. Chicagowskie trio gra, używając wielu rozmaitych instrumentów – w tym dętych drewnianych. Jego muzyka ma w sobie coś baśniowego i uwodzącego, co zresztą słychać doskonale na nowym albumie „Bajascillators” i w czterech zapowiadających go utworach: pilotażowych „Amorpha” i „Geomancy”, a także „World B. Free” i „Quakenbrück”. Tytuł tego drugiego nawiązuje do geomancji, czyli wykorzystywania pozytywnej energii Ziemi i Kosmosu do uzyskiwania stanu szczęścia (między innymi feng shui), co pięknie spina energetyczny charakter muzyki Bitchin Bajas. Czy chłopaki czarują? Pewnie. W zeszłym roku zespół wydał „Switched on Ra”, na którym za pomocą syntezatorów magicznie interpretował kompozycje legendy jazzu Sun Ra. Na nowym albumie stawia na mnogość form i wspomniane eksperymenty – bazuje między innymi na 19 instrumentach klawiszowych i algorytmicznym oprogramowaniu Music Mouse do komponowania muzyki. Czarodzieje!

W tym tygodniu oglądamy

Zapowiedź programu Netflixa – Chef's table pizza

fot. plakat filmu „Chef’s Table: Pizza

Chef’s Table: Pizza

Netflix

„Pizza to coś więcej niż sos pomidorowy i ser. Pizza to sztuka”, pada zuchwałe hasło w zapowiedzi nowej serii słynnego cyklu „Chef’s Table”. Tym razem serial nominowany do Nagrody Emmy skupia się na królowej comfort food: pizzy. Do odcinków zaproszono sześciu szefów kuchni – mistrzów pizzy z całego świata. O swoich wzlotach, upadkach i patentach opowiada Franco Pepe, najsławniejszy pizzaiolo w Italii, którego flagowy lokal Pepe in Grani działa w Caiazzo we włoskiej Kampanii. Pepe nie pochwala udziału maszyn w tworzeniu boskich placków – uważa, że za wyrabianie ciasta odpowiadają ręce i umysł człowieka. Z Włoch pochodzi też Gabriele Bonci, gwiazda programów kulinarnych i Michał Anioł włoskiej pizzy – jego cuda na kawałki można dostać w Rzymie. Twarzą pizzy made in USA jest Chris Bianco, ulubieniec krytyków kulinarnych, który działa w branży od ponad 30 lat. Są też dwie kobiety w pizzowym świecie: Ann Kim, restauratorka z koreańskimi korzeniami, szefowa kuchni z Minneapolis, znana między innymi z lokali Pizzeria Lola i Hello Pizza, a także Sarah Minnick z Portland, gdzie prowadzi Lovely’s Fifty Fifty, w której serwuje pizze z kwiatami i nadzwyczajne lody. Na pizzowy deser zaskakujący Yoshihiro Imai z restauracji Monk w Kioto – jeśli pizza i Japonia to dla was oksymoron, zacznijcie seans od tego odcinka!

Pst! W oczekiwaniu na  premierę serialu już w ten weekend możecie przetestować najlepsze przepisy na domową pizzę.

W tym tygodniu odwiedzamy

plakat cyklu spotkań „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole

Cykl spotkań „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole”

Oddział Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku

2-3 września

Kuchnia to lwia część kultury: regionalne smaki, sentymentalne receptury i mikrohistorie. Na nich bazuje cykl „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” w Oddziale Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku. To rozpoczęta w lipcu seria spotkań kulinarnych, których bohaterami są przybyli do Polski imigranci i przygotowywane przez nich potrawy – smaki domu. Jeśli macie apetyt na kulturalne porcje rodem z kuchni żydowskiej i otomańskiej, przy tym stole znajdzie się miejsce i dla was. W piątek posłuchacie wykładu Magdaleny Maślak, kuratorki poświęconej żydowskim smakom wystawy „Od kuchni” w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin, i dowiecie się między innymi, jaka jest geneza wigilijnego karpia po żydowsku. Weźmiecie też udział w warsztatach kuchni żydowskiej połączonych z wykładem Alessii Di Donato – urodzonej w Rzymie szefowej kuchni specjalizującej się w cukiernictwie. Może być słodko! Sobota będzie wypełniona zapachami potraw otomańskich dzięki Bilalowi Saticiemu, Turkowi z Trójmiasta i ambasadorowi kultury tureckiej, który uwielbia gotować i dzielić się wiedzą o rodzimej kuchni. Stół to też wspaniały pretekst do długich rozmów o kulturowych smakach i smaczkach – tego wam życzymy w ten weekend.

Pst! Pamiętajcie o zapisaniu się na warsztaty – link do zapisów i szczegółowy program znajdziecie tutaj.

W tym tygodniu próbujemy

Kieliszek białego wina (fot. Rinat Shakiro/unsplash.com)

fot. Rinat Shakiro/unsplash.com

Klub subskrypcyjny WINO.Klub

SPOT, Poznań

Jeśli lubicie wino bardziej niż bardzo – witajcie w klubie! Dla wszystkich winopijców (termin brzmi nieco kontrowersyjnie, ale lepszego nie znamy) powstał WINO.Klub. To społeczność wytrawnych entuzjastów, którzy są spragnieni nie tylko degustacji, ale też winnej wiedzy. To inicjatywa SPOT-u – poznańskiego konceptu kulturalno-kulinarnego, który od lat promuje współczesne winiarstwo. I w tym celu również powstał klub. Na czym polega uczestnictwo? W ramach subskrypcji co miesiąc otrzymujecie dwa lub cztery wina – klasyka vs nowa fala – w cenie pakietu: 150 zł lub 280 zł. Wina z własnego importu SPOT-u i te od polskich winiarzy wybierają znawcy tematu, a przy okazji edukujący autorzy artykułów w KUKBUK-u: Adam Pawłowski(miłośnik klasyki) i Lechosław Olszewski(wielbiciel lokalności). Bonus: w winnych pakietach pojawią się też wina trudno dostępne – etykietowane albo wytworzone dla WINO.Klubu. A poza porcją w płynie – także doza teorii, czyli newsletter z informacjami o winiarzach i winach, notki degustacyjne plus link do degustacji online, dotyczący danego zestawu win.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk