Kukbuk
Kukbuk

Plan na weekend: 24-25 lipca

Wkraczając w weekend, wszystkie zmartwienia zostawiamy za drzwiami – w te dwa dni liczy się tylko wypoczynek. Podpowiadamy, jak można spędzić ten czas, by naprawdę się zrelaksować!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Sixteen miles out / unsplash.com

Opublikowano: 23 Lipca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Jaki jest wasz ulubiony sposób na relaks? Sięgacie po książkę? Włączacie ulubiony serial? A może idziecie na spacer do lasu? Wszystkim molom książkowym, miłośnikom kina i melomanom podpowiadamy najciekawsze nowości kulturalne, których nie można pominąć. Szczególne polecenia przygotowaliśmy też dla tych, którzy relaks wiążą z nowymi doświadczeniami, doznaniami i nauką.

W ten weekend czytamy sentymentalną opowieść o kuchni ukraińskiej, słuchamy nowego minialbumu Yves’a Tumora i oglądamy „Annette” w reżyserii Leosa Caraxa. Odwiedzamy także kiermasz książek kulinarnych w Tajfunach i restaurację Klonn, w której w najbliższym czasie odbędzie się cykl wydarzeń „ZEW”, poświęcony osobom przezwyciężającym własne słabości.

W ten weekend czytamy

Książka Sielskie smaki Olii Hercules, tradycyjna kuchnia ukraińska (fot. materiały prasowe)

Sielskie smaki

Olia Hercules

Ceniona szefowa kuchni Olia Hercules, autorka doskonale przyjętych książek „Mamuszka” i „Kaukasis”, w „Sielskich smakach” zabiera czytelników w sentymentalną podróż po Ukrainie, w której się urodziła i wychowała. To osobista wyprawa kulinarna w świat dzieciństwa – opowieść o cudownych smakach i kuszących zapachach, które żyją we wspomnieniach autorki. Olia, przywołując rodzinne historie, liczne rozmowy i spotkania poświęcone gotowaniu, maluje barwny obraz kuchni ukraińskiej: różnorodnej i inspirującej, a przede wszystkim – niesamowicie smacznej. Zarazem opowiada o tradycyjnych kuchniach letnich, w których wspólnie przygotowywało się posiłki podczas upałów, wprowadza czytelników w techniki kulinarne swojej rodzimej kuchni i prezentuje przepisy na najlepsze ukraińskie dania. (Jeśli chcecie bliżej poznać ideę letnich kuchni i przetestować przepisy z książki, zajrzyjcie tutaj>>)

W ten weekend słuchamy

The Asymptotical World

Yves Tumor

Nieczęsto się zdarza, by muzycy tak znani jak Yves Tumor ogłaszali swoje albumy bez zapowiedzi. A jednak „The Asymptotical World” jest w dorobku amerykańskiego muzyka już drugim wydawnictwem, którego nie poprzedziły żadne działania promocyjne. Podobnie jak w przypadku płyty „Safe in the Hands of Love”, fani Tumora dowiedzieli się o nowym wydaniu dopiero w dniu premiery. To nieoczywiste rozwiązanie zdaje się mimo wszystko doskonale korespondować z jego twórczością i wizerunkiem. Eksperymentalne brzmienia, antyestablishmentowe usposobienie i punkowe korzenie tworzą spójny obraz artysty, który szuka własnego głosu z dala od mainstreamu. I właśnie te wartości dają o sobie znać na najnowszym minialbumie Tumora.

W ten weekend oglądamy

Plakat filmu "Annette" w reżyserii Leosa Caraxa z Adamem Driverem i Marion Cotillard (fot. materiały prasowe)

Annette

reż. Leos Carax

Alex Christophe Dupont (w świecie kina znany lepiej pod pseudonimem artystycznym Leos Carax) jest jednym z najciekawszych i najbardziej oryginalnych współczesnych reżyserów. Jego filmy, począwszy od wydanego w 1984 roku „Boy Meets Girl”, przez znakomite „Holy Motors” sprzed 10 lat, aż po najnowszą „Annette”, mają w sobie rodzaj elektryzującej energii, inspirowanej francuską Nową Falą i neobarokowymi tradycjami filmowymi. W prezentowanej na tegorocznym festiwalu w Cannes musicalowej „Annette” Carax opowiada historię miłości pomiędzy komikiem a śpiewaczką operową. W główne role wcielili się Adam Driver i Marion Cotillard, a muzykę do filmu skomponował zespół Sparks.

W ten weekend odwiedzamy

Jeśli nie wyobrażacie sobie chłodnego dnia bez ramenu, a w nocy śnicie o sushi, koniecznie odwiedźcie księgarnię Tajfuny

Kiermasz książek kulinarnych w Tajfunach 

W te wakacje próżno liczyć na dalekie podróże do Azji, ale – na szczęście – namiastkę Dalekiego Wschodu mogą wprowadzić do naszej rzeczywistości orientalne smaki i aromaty. Z tego założenia wyszła księgarnia Tajfuny, która od kilku lat popularyzuje literaturę azjatycką w Polsce. Na jej półkach znajdziemy całe bogactwo beletrystyki i reportaży, ale zapowiadany kiermasz przy Chmielnej będzie eksponować zupełnie inny typ literatury – książki kulinarne. Jeśli nie wyobrażacie sobie chłodnego dnia bez ramenu, zamiast kopytek rolujecie tteokbokki, a w nocy śnicie o sushi, koniecznie odwiedźcie księgarnię Tajfuny i wyposażcie się w pakiet inspirujących książek, które najlepiej wyrażają ducha azjatyckich tradycji kulinarnych. Jeśli przed wizytą na kiermaszu chcecie poznać ulubione książki kulinarne założycielki Tajfunów, Karoliny Bednarz, zajrzyjcie do tego tekstu.

W ten weekend odkrywamy

Inspirujące historie w restauracji Klonn

Jedzenie smakuje nam najbardziej, gdy stoi za nim opowieść. Między innymi właśnie dlatego cenimy i staramy się promować lokalne produkty, które tworzą ludzie, a nie międzynarodowe koncerny. Dokładnie z tego samego powodu zainteresował nas cykl spotkań kulturalno-kulinarnych „ZEW”, zainicjowany przez warszawską restaurację Klonn. Pierwsze spotkanie odbyło się w czwartek 22 lipca o godzinie 19. Jego bohaterką była Kila Zamana, podróżniczka, która – mimo utraty słuchu – odwiedziła najdalsze zakątki świata. Podczas wydarzenia opowiedziała o swoich wyprawach, a szef kuchni Michał Gniadek przygotował wyjątkowe dania inspirowane jej niezwykłymi przeżyciami. Kolejne spotkania już wkrótce.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk