Zastanawiacie się, jak się zrelaksować w najbliższy weekend? Podpowiadamy, po którą książkę warto sięgnąć, czego posłuchać i jakie filmy obejrzeć w najbliższą sobotę i niedzielę, a także na które wydarzenia zwrócić szczególną uwagę!My w ten weekend będziemy czytać fascynującą powieść Hervégo Le Telliera, słuchać debiutanckiego albumu duetu Silk Sonic i oglądać filmy podczas Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków. Nie obejdzie się też bez wyprawy do lasu w towarzystwie bohaterów filmu „Truflarze”. Ponadto odwiedzimy nową wystawę w Muzeum Warszawy i zrelaksujemy się podczas finediningowej kolacji w ulubionej restauracji.

Plan na weekend: 20-21 listopada
Maraton filmów azjatyckich, kolacja w duchu fine dining, a może wieczór ze współczesną literaturą francuską? Sprawdzamy, co warto robić w najbliższy weekend!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: John McCann / unsplash.com
W ten weekend czytamy

Anomalia
Hervé Le Tellier
Sukces artystyczny rzadko kiedy idzie w parze z powodzeniem na rynku. Z pewnością zaś nikt się nie spodziewał, że międzynarodowym bestsellerem okaże się powieść napisana przez członka eksperymentalnej grupy literackiej, jaką jest OuLiPo. Tymczasem Hervé Le Tellier napisał książkę, która nie tylko otrzymała Nagrodę Goncourtów, ale także – wyłącznie we Francji – sprzedała się w ponadmilionowym nakładzie. Wielu krytyków sądzi, że jego „Anomalia” to odpowiedź na kryzys literatury, która w ostatnich dekadach stawała się coraz bardziej wsobna, psychologizująca i daleka od fikcji.
W ten weekend słuchamy

An Evening with Silk Sonic
Silk Sonic
Kiedy nad jednym albumem pracuje dwóch znakomitych muzyków, takich jak Anderson .Paak i Bruno Mars, można się spodziewać czegoś wyjątkowego. Silk Sonic, bo tak nazywa się projekt amerykańskiego duetu, debiutancki singiel ogłosiło już osiem miesięcy temu, w marcu. Utwór „Leave the Door Open” błyskawicznie stał się hitem i doczekał się setek milionów odtworzeń. Klimatyczne soulowe brzmienia, inspirowane muzyczną atmosferą lat 70., okazują się wciąż atrakcyjne. To właśnie w ich duchu utrzymany jest album „An Evening with Silk Sonic”.
W ten weekend oglądamy

Truflarze
reż. Michael Dweck i Gregory Kershaw
Choć trufle zazwyczaj kojarzą się z ekskluzywną restauracją, wiele osób łączy ich smak z domową kuchnią i regionalnymi tradycjami kulinarnymi. „Truflarze” to film poświęcony właśnie takim postaciom. Główni bohaterowie, czterech włoskich staruszków z Piemontu – Carlo, Enrico, Piero i Sergio – z pomocą swoich psów poszukują białych trufli, przemierzając dniem i nocą piemonckie lasy. Dla tytułowych truflarzy jednak te kosztowne grzyby nie są ani synonimem fine diningu, ani sposobem na wzbogacenie się, ale sensorycznym nośnikiem radości – okazją do bycia w naturze w towarzystwie ukochanych zwierząt, elementem określającym miejsce w społeczności. „Truflarze” to bez wątpienia jeden z najbardziej urokliwych filmów tej jesieni. KUKBUK patronuje!

Filmy kina azjatyckiego
Uwielbiany przez warszawiaków Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków odbędzie się po raz piętnasty – w tym roku w formule hybrydowej, zarówno w stołecznych kinach, jak i online, między 17 i 29 listopada. Ten największy w Polsce przegląd kina azjatyckiego odbywa się cyklicznie od 2006 roku. Największą niespodzianką tegorocznej edycji jest retrospektywa filmów Wong Kar-Waia. Ponadto w programie są między innymi obrazy ukazujące rozmaite oblicza współczesnej Birmy czy tajwańskie kino queer. Odkryjcie Azję, jakiej jeszcze nie znacie!
W ten weekend odwiedzamy

Wystawę „Niewidoczne. Historie warszawskich służących”
Na początku XX wieku w Warszawie około 40 tysięcy młodych kobiet każdego roku dbało o utrzymanie porządku w setkach mieszkań. Ich praca dotykała najbardziej intymnych aspektów życia wielu pokoleń warszawiaków i warszawianek, a mimo to do dziś pozostają na marginesie zainteresowania historyków. Zmianę w myśleniu o ich roli społecznej ma na celu wystawa „Niewidoczne. Historie warszawskich służących”, którą od 18 listopada można oglądać w Muzeum Warszawy. Na ekspozycji prezentowanych jest ponad 400 obiektów, które pomagają lepiej zrozumieć rzeczywistość służących i historię pracy domowej – to zarówno przedmioty historyczne, jak i współczesne dzieła sztuki.
W ten weekend próbujemy

Finediningowych dań
Od 17 listopada do 5 grudnia w siedmiu polskich miastach trwa wyjątkowa uczta dla zmysłów. Podczas kolejnej odsłony Fine Dining Week, której KUKBUK patronuje, blisko 70 restauracji z całej Polski przygotowuje dla uczestników festiwalu specjalne degustacyjne karty dań. Każdy gość otrzymuje w jej ramach pięć dań – od przystawek, przez zupy i dania główne, po deser. W warszawskim Klonnie można skosztować między innymi steku z bawety czy azjatyckiego kremu z dyni, w krakowskich Trzech Gęsiach czeka na was czarny dorsz z selerem i miso, a w poznańskim Concordia Taste spróbujecie na przykład tortellini z kasztanami czy konfitowanego gratin z trzech rodzajów ziemniaków. Smacznego!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?