Zastanawiacie się, jak spędzić czas w najbliższy weekend? Podpowiadamy, czego warto posłuchać, po jaką książkę sięgnąć i jaki film obejrzeć w wolne dni, a także na które wydarzenia kulturalne zwrócić szczególną uwagę! My ten weekend poświęcamy na eksplorację stołecznej kuchni roślinnej – odwiedzamy najlepsze wegańskie restauracje w stolicy, a ich twórców poznajemy bliżej podczas seansu filmu „Wegańska Warszawa”, filmu, którego projekcję KUKBUK objął patronatem. Słuchamy też najnowszego albumu Bonobo i zaczytujemy się w doskonałej biografii „Lata” Annie Ernaux. A by zaznać odrobiny hedonizmu i podszlifować umiejętności kulinarne, zaglądamy na warsztaty prowadzone przez Lilianę Filipiak na Farmie Bii.

Plan na weekend: 15-16 stycznia
Film o wegańskiej Warszawie, warsztaty kulinarne czy relaks przy nowej płycie Bonobo? Sprawdzamy, jak kulturalnie odpocząć w najbliższy weekend.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Gabriel Gurrola / unsplash.com
W ten weekend czytamy

Lata
Annie Ernaux
wyd. Czarne
„Wszystko zgaśnie w jednej chwili. Słownik przyswajany od kołyski po łoże śmierci przestanie istnieć” – tak o ulotności pamięci zamkniętej w słowach, historiach, przysłowiach, nazwach własnych i cudzych pisze na początku „Lat” Annie Ernaux, jedna z najważniejszych współczesnych pisarek. Wymieniana wśród faworytów do Literackiej Nagrody Nobla Francuzka polskim czytelnikom wciąż jest mało znana. Dotychczas w Polsce ukazała się jej mikropowieść „Miejsce”, teraz za sprawą wydawnictwa Czarne i dzięki doskonałemu tłumaczeniu Magdaleny Budzińskiej i Krzysztofa Jarosza do księgarń trafia najważniejsze bodaj dzieło autorki, nominowane do Nagrody Bookera „Lata”. Wydana w 2008 roku autobiograficzna powieść dokumentuje niemal 70 lat historii zarówno osobistej, jak i zbiorowej, trudno jest bowiem rozpleść te dwa wątki, jeśli się żyje w czasie wydarzeń, z powodu których „rodziła się nowa pamięć”. Niezwykła czujność Ernaux, mistrzostwo w posługiwaniu się językiem i nieustanne trzymanie się zwyczajności, wręcz banalności życia sprawia, że w „Latach” odnajdujemy znane i nam emocje, schematy czy rozterki. Wiek i miejsce urodzenia autorki przestają mieć znaczenie, a rewolucje, zmiany polityczne i obyczajowe nabierają cech uniwersalności – wspólnota kobiecych doświadczeń zdaje się nie mieć granic, ani czasowych, ani terytorialnych.
W ten weekend słuchamy

Fragments
Bonobo
wyd. Ninja Tune
Niemal pięć lat minęło od wydania „Migrations”, poprzedniego albumu Simona Greena, artysty działającego pod szyldem Bonobo. Siódmy krążek muzyka to wciąż perfekcyjnie wyprodukowane elektroniczne brzmienia, do jakich przyzwyczaił nas Green, jednak tym razem opakowane w zdecydowanie delikatniejsze, momentami wręcz medytacyjne, pełne oddechu zapętlone kompozycje. Bonobo przyznaje, że na ostateczny kształt albumu największy wpływ miał czas spędzony wśród natury – przyrody Utah i Kalifornii, która stała się dla niego wiodącą inspiracją podczas tworzenia „Fragments”. Nie dajcie się jednak zwieść, nie znajdziecie tu melancholii, to wciąż album taneczny, lekki i radosny, stanowiący idealny podkład do weekendowego wypoczynku.
W ten weekend oglądamy

Wegańska Warszawa
reż. Marcin Anaszewicz i Anna Spurek
Trwa Veganuary – a to najlepsza okazja, by bliżej poznać tych, którzy stoją za wegańską rewolucją w Warszawie. Historie twórców i twórczyń stołecznych lokali i biznesów poświęconych diecie roślinnej usłyszycie w filmie „Wegańska Warszawa”, reportażu, który powstał dzięki wsparciu Veg Fund i Green REV Institute. To opowieść o wyzwaniach związanych z wegańską branżą gastronomiczną, codziennej walce o wyznawane wartości i mozolnych próbach naprawiania świata, ale też sukcesach i radościach na drodze ku weganizacji stolicy. Bohaterami tego minidokumentu są Ida Czubak z Roślinnego Qurczaka, Karolina, Konrad i Paweł z Lokal Vegan Bistro, twórcy kolektywu Słuszna Sprawa, a także Paweł Gnatowski, właściciel konceptu Youmiko Vegan Sushi (przeczytaj naszą rozmowę z Pawłem Gnatowskim o wegańskim sushi >>). Wszyscy karmią wegańsko rzesze warszawiaków i pragną na dobre zmienić ich kulinarne nawyki. Jeśli chcecie się dowiedzieć, dlaczego zdecydowali się prowadzić roślinne biznesy, co daje im motywację do działania i jak wyobrażają sobie przyszłość, koniecznie dodajcie ten seans do swojej weekendowej agendy. Film, którego projekcji KUKBUK patronuje, będzie można oglądać online na kanale YouTube już od najbliższego piątku, od godziny 18.
W ten weekend odwiedzamy

Warsztaty kulinarne z Lilianą Filipiak
Farma Bii
Autorskie menu, różnorodność smaków i relaks w dobrym towarzystwie – w ich poszukiwaniu po raz kolejny wybierzemy się na Farmę Bii. Tym razem w kulinarną podróż zabierze nas Liliana Filipiak. W najbliższą sobotę podczas warsztatów kulinarnych kuchni fusion ceniona szefowa kuchni i trenerka żywienia zdradzi, jak połączyć zdrowy umiar i zabawę smakami – w końcu karnawał trwa, a pysznych lekcji nigdy za wiele! Pod okiem Liliany Filipiak nauczycie się przygotowywać przekąski, danie główne i deser – potrawy, które zaskoczą was pomysłowością połączeń i prostotą wykonania. Dowiecie się, jak przyrządzić wyśmienite lasagne z nerkowcami, soczystego indyka z jajkiem w koszulce czy mus czekoladowy ze słonym karmelem. Jeśli uwielbiacie poszerzać horyzonty kulinarne, ciekawi was, jak przyrządzić pianę palmową, majo verde czy orientalną kukurydzę, koniecznie odwiedźcie w ten weekend Farmę Bii.
W ten weekend próbujemy

Kuchni roślinnej
Podążając tropem filmu „Wegańska Warszawa”, w ten weekend gotujemy wegańsko i odwiedzamy najlepsze roślinne restauracje w stolicy. Na wegańskie sushi zajrzymy do Youmiko Vegan Sushi, niedzielnego roślinnego schabowego zjemy w Lokal Vegan Bistro, a po dawkę kulinarnych inspiracji z całego świata wstąpimy do prowadzonej przez kolektyw migrantów i migrantek Słusznej Strawy, aby najeść się do syta i wesprzeć przy tym słuszny cel. Jeśli nie wiecie, dokąd się wybrać w pierwszej kolejności, lub zwyczajnie nie możecie się zdecydować, zainspirujcie się naszym przewodnikiem po najlepszych warszawskich wegańskich i wegetariańskich lokalach. A skoro mamy weekend, koniecznie zajrzyjcie też do cukierni serwujących roślinne słodkości (sprawdź, gdzie w Warszawie spróbować najlepszych wegedeserów >>) lub skuście się na samodzielne upieczenie wegańskiego ciasta (najlepsze przepisy na proste i szybkie wegańskie ciasta znajdziesz tutaj >>) albo dwóch – w końcu poniedziałek najlepiej zacząć, wchodząc do biura z tacą pełną słodkości.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Menu na weekend: 29-30 października
W halloweenowy weekend nie obejdzie się bez lampionów z dyni. Wydrążony z niej miąższ z powodzeniem wykorzystamy w kuchni, by przyrządzić pożywne śniadania, pyszne obiady i kuszące desery.
- Ludzie i inspiracje
Plan na styczeń 2022
Choć zwykło się uważać, że noworoczne postanowienia nigdy się nie urzeczywistniają, my zdecydowanie mamy zamiar je wypełnić, zwłaszcza te kulturalne. Oto jak zaplanowaliśmy pierwszy miesiąc tegorocznych przyjemności i rozrywek.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy 2021 roku
Domowe wypieki i makarony po prostu musiały się tu znaleźć. Sprawdźcie, po które inne KUKBUK-owe przepisy sięgaliście najczęściej w 2021 roku!
- Ludzie i inspiracje
Menu na weekend: 29-30 października
W halloweenowy weekend nie obejdzie się bez lampionów z dyni. Wydrążony z niej miąższ z powodzeniem wykorzystamy w kuchni, by przyrządzić pożywne śniadania, pyszne obiady i kuszące desery.
- Ludzie i inspiracje
Plan na styczeń 2022
Choć zwykło się uważać, że noworoczne postanowienia nigdy się nie urzeczywistniają, my zdecydowanie mamy zamiar je wypełnić, zwłaszcza te kulturalne. Oto jak zaplanowaliśmy pierwszy miesiąc tegorocznych przyjemności i rozrywek.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy 2021 roku
Domowe wypieki i makarony po prostu musiały się tu znaleźć. Sprawdźcie, po które inne KUKBUK-owe przepisy sięgaliście najczęściej w 2021 roku!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?