Kukbuk
Kukbuk
Duo Chen / unsplash

Plan na weekend: 14-15 listopada

Wkraczając w weekend, wszystkie zmartwienia zostawiamy za drzwiami – w te dwa dni liczy się tylko wypoczynek. Podpowiadamy, jak można spędzić ten czas, by naprawdę się zrelaksować!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Duo Chen / unsplash.com

Opublikowano: 12 Listopada 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Jaki jest wasz ulubiony sposób na relaks? Sięgacie po książkę? Włączacie ulubiony serial? A może idziecie na spacer do lasu? Wszystkim molom książkowym, miłośnikom kina i melomanom podpowiadamy najciekawsze nowości kulturalne, których nie można pominąć. Szczególne polecenia przygotowaliśmy też dla tych, którzy relaks wiążą z nowymi doświadczeniami, doznaniami i nauką.

W ten weekend czytamy znakomite opowiadania amerykańskiej pisarki Lucii Berlin, słuchamy nowego albumu kolumbijskiej producentki Eli Minus i oglądamy czwarty sezon „The Crown”, będący najbardziej wyczekiwaną premierą listopada. Uczestniczymy także w dwóch konferencjach: MADE FOR Restaurant i Kongresie Ekonomii Wartości OEES oraz ćwiczymy smażenie perfekcyjnych omletów.

W ten weekend czytamy

Wieczór w raju

Lucia Berlin


Choć twórczość Lucii Berlin była znana za jej życia, prawdziwie rozpoznana i doceniona autorka została dopiero po śmierci. Wydana w 2015 roku, 11 lat po śmierci Berlin,
„Instrukcja dla pań sprzątających” szybko stała się bestsellerem w Stanach Zjednoczonych, a następnie została przetłumaczona na ponad 20 języków. „Wieczór w raju” to kolejna okazja do spotkania z prozą amerykańskiej pisarki. Jej twórczość, oszczędna językowo, zaskakuje niezwykle sugestywnymi opisami codzienności, w której mieszczą się rodzinne spory, dziecięca eksploracja świata, dojrzewanie i przekwitanie. Lucia Berlin przedstawia amerykańską rzeczywistość z kobiecej (a czasem dziewczęcej) perspektywy, która w dzisiejszych czasach wydaje się szczególnie ważna.

W ten weekend słuchamy

acts of rebellion

Ela Minus


Scena muzyki elektronicznej zawsze była przestrzenią silnie reakcyjną. Bunt, który się na niej rodzi, nie jest jednak czysto artystyczny. Podobnie jak punk na przełomie lat 70. i 80., muzyka elektroniczna często staje się wyrazem zaangażowania w sprawy polityczne. Szczególna wrażliwość na niesprawiedliwości społeczne idzie w parze z brzmieniami, które zrodziły się na marginesie kultury masowej. Nowy album kolumbijskiej producentki Eli Minus, która obecnie mieszka i tworzy w Nowym Jorku, jest tego doskonałym przykładem. „acts for rebellion” to różnorodna, żywiołowa płyta, która pobudza nie tylko do tańca, ale także do refleksji nad kwestiami trapiącymi społeczeństwo.

W ten weekend oglądamy

4. sezon „The Crown”


Jedna z najbardziej wyczekiwanych premier tego roku już w najbliższą niedzielę! „The Crown”, serial poświęcony historii brytyjskiej rodziny królewskiej, doczekał się czwartego sezonu. Jego akcja będzie się toczyć na przełomie lat 70. i 80. XX wieku – w czasie gdy książę Karol związał się z uwielbianą przez tłumy Dianą Spencer, a Margaret Thatcher, jako ówczesna premier Wielkiej Brytanii, sprawowała najbardziej kontrowersyjne rządy w dwudziestowiecznej historii Anglii. Liczne napięcia w pałacu Buckingham znajdują swoje odzwierciedlenie w całym społeczeństwie brytyjskim, które zdaje się podzielone jak nigdy wcześniej. W jaki sposób zareaguje na ten problem rodzina królewska? Obejrzyjcie „The Crown” i dowiedzcie się sami!

W ten weekend odwiedzamy

Bowle z zamiennikiem kurczaka, ryżem, warzywami

Konferencja MADE FOR Restaurant


Co prawda jesienna edycja konferencji kryzysowej MADE FOR Restaurant odbędzie się w poniedziałek, jest jednak świetnym pretekstem do przedłużenia sobie weekendu. Ze względu na rządowe obostrzenia można w niej uczestniczyć wyłącznie przez internet. To wydarzenie dla restauratorów, menadżerów lokali gastronomicznych i wszystkich, którym nieobojętne są losy polskiej gastronomii. Pogłębicie na nim swoją wiedzę z zakresu prowadzenia biznesu, skutecznej komunikacji, zarządzania kryzysowego czy psychologii. Konferencja pozwoli wam lepiej zrozumieć sytuację, w której znalazła się polska i światowa gastronomia, oraz poznać narzędzia, które pomogą restauracjom przetrwać obecny kryzys.

Konferencja OEES

„Człowiek w środowisku sztucznej inteligencji”, „Solidarni w rozwoju”, „Antropocen – zarządzanie światem”, „Uwspólnianie zasobów i dobra wspólne”, „Architektura i adaptacja miast do zmian klimatu”, „Edukacja – nowa generacja”. Zaintrygowani? To tylko wybrane zagadnienia spośród tematów, które zostaną dogłębnie omówione podczas jubileuszowej, piątej edycji Międzynarodowego Kongresu Ekonomii Wartości w Krakowie. Odbędzie się on 17-18 listopada w Centrum Kongresowym ICE, ale w wykładach, prelekcjach i panelach dyskusyjnych będzie można uczestniczyć również za pośrednictwem wirtualnej platformy streamingowej. OEES to doskonała sposobność do rozwinięcia swoich zainteresowań i nabycia nowych umiejętności – koniecznie zarejestrujcie się na to wydarzenie!

#KONKURS

Jeśli macie ochotę wziąć udział w konferencji online, to mamy dla was kody dostępu. Wystarczy, że do 15 listopada do godziny 18:00 wyślecie na adres konkurs@kukbuk.pl odpowiedź na pytanie: dlaczego chcielibyście wziął udział w konferencji i czemu to wy powinniście otrzymać kody? Przed udziałem koniecznie zapoznajcie się z regulaminem konkursu. I pamiętajcie, że zgłoszenia nie zawierające zgody na przetwarzanie danych, nie będą brane pod uwagę!

W ten weekend przygotowujemy

Omlety doskonałe


Naprawdę niewiele potrzeba, by przyrządzić idealny omlet. Jednak granica pomiędzy złotym i aksamitnym omletem francuskim a suchym plackiem z jajek jest wyjątkowo cienka – za duży płomień lub zbyt długi czas smażenia potrafi popsuć nawet najlepiej zapowiadające się śniadanie. Kiedy uda się już opanować technikę, pojawia się drugie pytanie: z czym podać omlet? Tutaj ograniczeniem może być tylko własna wyobraźnia! Jajka będą smakować doskonale zarówno w wersji wytrawnej, na przykład z boczkiem i awokado, jak i na słodko, pod grubą warstwą sosu orzechowego. A jeśli brakuje wam inspiracji, sprawdźcie nasze najlepsze przepisy na omlet!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka