Kukbuk
Kukbuk
Dynia, skarpety i książka  (fot. Alex Geerts / unsplash.com)

Plan na weekend: 10-11 października

Wkraczając w weekend, wszystkie zmartwienia zostawiamy za drzwiami – w te dwa dni liczy się tylko wypoczynek. Podpowiadamy, jak można spędzić ten czas, by naprawdę się zrelaksować!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: James Bold

Opublikowano: 7 Października 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Jaki jest wasz ulubiony sposób na relaks? Sięgacie po książkę? Włączacie ulubiony serial? A może idziecie na spacer do lasu? Wszystkim molom książkowym, miłośnikom kina i melomanom podpowiadamy najciekawsze nowości kulturalne, których nie można pominąć. Szczególne polecenia przygotowaliśmy też dla tych, którzy relaks wiążą z nowymi doświadczeniami, doznaniami i nauką.

W ten weekend czytamy znakomity reportaż Aleksandry Lipczak, słuchamy nieznanych utworów Prince’a i oglądamy „Szarlatana”, najnowszy film Agnieszki Holland. Odwiedzamy także Nocny Market, który po raz ostatni w tym roku rozgości się na peronach Warszawy Głównej, oraz przygotowujemy słodkie przetwory, by w zimowe dni przypominały nam smaki lata!

W ten weekend czytamy

Okładka książki Lajla znaczy - Aleksandra Lipczak (fot. materiały prasowe)

Lajla znaczy noc

Aleksandra Lipczak

Terminem Al-Andalus określa się tereny na Półwyspie Iberyjskim, które między VIII a XV wiekiem znajdowały się pod panowaniem muzułmanów. Historycznie było to miejsce, gdzie spotykały się i koegzystowały trzy kultury – islamu, chrześcijaństwa i judaizmu. Kordoba, Sewilla i Toledo były wówczas metropoliami, do których z całego świata ściągali kupcy, naukowcy i artyści. To na południu Hiszpanii rozwijała się medycyna i astronomia, to tu tłumaczyło się greckich filozofów i starożytną poezję.

„Lajla znaczy noc to książka, która nie tylko rekonstruuje rzeczywistość arabskich rządów na Półwyspie Iberyjskim, ale także pokazuje ich wpływ na kształt dzisiejszego świata. Styl autorki – po części reportażowy, po części eseistyczny – pozwala jej błądzić myślami między wątkami, które składają się na obraz współczesnej Hiszpanii.

W ten weekend słuchamy

Okładka płyty Prince Sign o the Times (fot. materiały prasowe)

Sign o’ the Times

Prince

Pierwszą piosenkę napisał w wieku siedmiu lat, u szczytu kariery występował na scenie z Jamesem BrownemMichaelem Jacksonem, a po śmierci pozostawił spuściznę większą niż The Beatles Prince był jedną z najbardziej ekscentrycznych, tajemniczych i rewolucyjnych postaci w świecie muzyki rozrywkowej. Sign o’ the Times”, jego albumu z 1987 roku, teraz możemy słuchać w zremasterowanej wersji, uzupełnionej 63 (sic!) utworami, które nigdy wcześniej nie ujrzały światła dziennego. To idealna propozycja nie tylko dla fanów amerykańskiego muzyka, ale także dla wszystkich entuzjastów popu, rocka, funku i jazzu, które swobodnie przeplatają się w utworach z albumu. 

W ten weekend oglądamy

Szarlatan

reż. Agnieszka Holland

Jan Mikolášek przez blisko 50 lat udzielał porad lekarskich najbardziej wpływowym osobom w Europie: od prezydenta Czechosłowacji, przez szefa kancelarii Adolfa Hitlera, po króla Jerzego VI i wysoko postawionych działaczy komunistycznych. Jego metody dalece różniły się od przyjętych praktyk medycznych – swoich pacjentów leczył ziołami, a zdrowie utożsamiał z życiem w zgodzie z naturą. „Szarlatan”, najnowszy film Agnieszki Holland, jest poświęcony jego życiu, w którym jak w zwierciadle odbijały się przemiany polityczne dwudziestowiecznej Europy. Reżyserka stroni od jednoznacznej oceny Mikoláška. Portretuje go raczej jako osobę etycznie rozdartą, mglistą i owianą legendą. Zdecydowanie polecamy!

W ten weekend odwiedzamy

Nocny Market

O tym, co warto zjeść na Nocnym Markecie, pisaliśmy już nieraz. W ten weekend po raz ostatni w sezonie na peronach Warszawy Głównej zagoszczą food trucki, serwujące najlepsze uliczne dania w stolicy! W piątek, sobotę i niedzielę będziemy mieli okazję spróbować potraw z czterech stron świata: Momencik zaserwuje nam fantastyczne wegańskie burrito, The Cool Cat uraczy nas azjatycką kuchnią fusion, a w Warburgerze załapiemy się na klasycznego, sycącego burgera. Nie czekajcie do kolejnych wakacji, idźcie na Nocny Market w najbliższy weekend!

W ten weekend próbujemy zrobić

Grzanki z powidłami (fot. Tracey Hocking / unsplash.com)

Domowe przetwory

Lato dobiegło końca, a wraz z nim sezon na czereśnie, maliny, morele czy truskawki. Zanim będzie za późno, zamknijcie w słoikach smak tych owoców, które wciąż możecie znaleźć na straganach śliwek, aronii, pigwy, jabłek czy gruszek. Podpowiadamy, jak przygotować domowe powidła, marmolady, konfitury i dżemy, które w mroźne wieczory przypomną wam o smakach lata. Obok tradycyjnych powideł śliwkowych pokazujemy, jak krok po kroku przygotować mniej oczywiste przetwory: z dodatkiem tymianku, kardamonu czy whisky. Najwyższy czas uzupełnić spiżarnię!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka