Kukbuk
Kukbuk

Nowe restauracje: Warszawa

Tego lata w Warszawie otworzyło się sporo wyjątkowych restauracji, które warto mieć na oku. Odwiedźcie je i przekonajcie się sami, jak atrakcyjna jest oferta kulinarna stolicy!

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 2 Października 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 15 minut!

Każde kulinarne otwarcie przynosi nam dużo radości – uwielbiamy odwiedzać nowe miejsca i odkrywać nieznane smaki. W tym roku, mimo niesprzyjających okoliczności, w stolicy zadebiutowało wiele fenomenalnych restauracji, kawiarni i barów, o których z czasem będzie głośno. My już teraz polecamy wam najciekawsze nowe restauracje w Warszawie! Zobaczcie, dokąd iść na randkę, a gdzie usiąść w restauracyjnym ogródku. Każdy znajdzie coś dla siebie: fanów japońskiego jedzenia odsyłamy do Nobu, miłośników kuchni roślinnej do The Botanist, a kawoszy do Waszyngtona. Sprawdźcie, gdzie zjeść w Warszawie!

 

 

Debiuty - nowe restauracje w Warszawie

Nobu Warsaw Restaurant, fot. Henry Hargreaves

Nobu Warsaw Restaurant - jedna z najlepszych nowych restauracji w Warszawie

ul. Wilcza 73

Jak będzie smakowało jedzenie w hotelu Roberta de Niro? To pytanie zadawali sobie chyba wszyscy fani kuchni japońskiej w Warszawie. Od niedawna można to sprawdzić w sercu stolicy, próbując flagowych dań sygnowanych przez Nobu Matsuhisę – wśród których nie mogło zabraknąć legendarnego black cod miso czy serioli z jalapeño. Eleganckie, przestronne wnętrze restauracji Nobu zachwyca i momentalnie przenosi nas do Japonii, w której innowacyjność przenika się z tradycyjną prostotą. Doświadczenie, jakie właściciele marki zdobyli podczas wielu lat prowadzenia działalności w kilkudziesięciu miastach na całym świecie, przejawia się w każdym aspekcie – od wystroju restauracji po doskonałą obsługę. Sukces Nobu ma trzech ojców: japońskiego szefa kuchni Nobu Matsuhisę, producenta filmowego Meira Teperaaktora Roberta De Niro, który zdecydował się zainwestować w rozwój firmy po spróbowaniu wyjątkowych dań skomponowanych przez Matsuhisę. Trudno mu się dziwić – kuchnia Nobu zaskakuje naprawdę niecodziennymi połączeniami, w których japońska tradycja kulinarna przeplata się z akcentami południowoamerykańskimi. 

Nobu Warsaw Restaurant

Nobu Cafe

Nad perfekcyjnym przygotowaniem dań czuwa szef kuchni, Bretończyk Yannick Lohou, a o jakość tutejszego sushi dba Artemy Lopatin. Z czasem w menu Nobu mają pojawić się również dania z polskim akcentem – czekamy niecierpliwie na ten japońsko-polski mariaż.

Kawiarnia Nobu Cafe

W hotelu jest także klimatyczna kawiarnia, również sygnowana marką Nobu. Nobu Cafe mieści się w skrzydle dawnego hotelu Rialto i wystrojem nawiązuje do art déco. Co zjeść w Nobu Cafe? Warto tu spróbować nie tylko oryginalnych wypieków w towarzystwie idealnie zaparzonej kawy, ale i śniadań – w wersji japońskiej, francuskiej lub polskiej. Kawiarnia jest czynna już od siódmej – idealnie, jeśli czeka was biznesowe spotkanie o poranku.

Klonn

Restauracja Klonn

ul. Jazdów 1B

Jeżeli lubicie długie spacery po parku Ujazdowskim, z pewnością ucieszy was, że właśnie otworzyła się tam nowa, świetna restauracja: Klonn. To kolejny lokal na mapie Warszawy, w którym warto zjeść. Już sama nazwa wiele mówi o tej warszawskiej restauracji – spodziewajcie się tu kontaktu z naturą, organicznego dizajnu i poszanowania dla składników w kuchni. O to ostatnie szczególnie dba szef Bartłomiej Brzuska, który zdobywał doświadczenie w gwiazdkowych londyńskich restauracjach i warszawskiej Winosferze. W Klonnie spróbujecie między innymi tatara z tuńczyka w towarzystwie purée z pomarańczy i nori czy wolno pieczonych żeberek ze świni złotnickiej. Menu jest skomponowane na bazie najwyższej jakości sezonowych produktów – to idea, która przyświeca także starszemu rodzeństwu Klonnu: popularnej warszawskiej restauracji Zoni i bistro WuWu. Jeśli więc zastanawiacie się, gdzie zjeść w Warszawie, powinniściście zajrzeć do Klonn.

Soba

Restauracja Soba 

ul. Radna 13

Jeśli rozsmakowaliście się w daniach podawanych w Arigatorze, Dziurce od Klucza lub La Sirenie, z pewnością przypadnie wam do gustu menu Soby. Restauracja jest projektem nietuzinkowym, ponieważ specjalizuje się w potrawach na bazie jednego rodzaju makaronu – wyrabianej z mąki gryczanej soby. Przywiązanie do tego produktu nie zawęża jednak kulinarnych horyzontów, wręcz przeciwnie – sprawia, że dania są komponowane twórczo i z rozmysłem. Zjecie tu sobę z takimi dodatkami jak pierś z kaczki, warzywa w tempurze czy boczniaki, a także przystawki i desery oparte na gryce, na przykład gryczany krem chantilly z białą czekoladą i popcornem z gryki. Smakoszom takiej kuchni zastanawiających się, gdzie zjeść w Warszawie zdecydowanie polecamy tą restaurację/

The Botanist

Warszawska restauracja The Botanist

ul. Ordynacka 13

Po spacerze nad Wisłą koniecznie wdrapcie się po Tamce na ulicę Ordynackiej. To właśnie tutaj kilka miesięcy temu otworzyła się świetna restauracja specjalizująca się w kuchni roślinnej, The Botanist. W klimatycznym wnętrzu czeka na was dużo stolików, a dodatkowe znajdziecie przed lokalem, w przyulicznym ogródku. Menu jest tu świetnie skomponowane – widniejące w nim posiłki zaspokoją zarówno mały głód, jak i wilczy apetyt. Wszystkie dania są wegetariańskie lub wegańskie, dobrze zbalansowane, smaczne i zdrowe. Wiele składników, na przykład wegański ser, jest przygotowywanych na miejscu. Za dnia zjecie tu między innymi stek z kalafiora czy burgera z jackfruitem, a wieczorem napijecie się ze znajomymi świetnych drinków. Koniecznie wpiszcie wizytę w The Botanist do swoich kalendarzy!

The Botanist

Azjatycka latarnia w restauracji Haci (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

Haci

ul. Polna 30B

Okonomiyaki, czyli dosłownie „smaż, co chcesz”, to tradycyjne japońskie naleśniki, podawane – jak sama nazwa wskazuje – z dowolnymi dodatkami. Ze względu szeroką gamę składników, które można położyć na naleśnikach, często nazywa się je japońską pizzą. To właśnie okonomiyaki są specjalnością Haci. Zjecie je w czterech wariantach: z warzywami, krewetkami, kalmarami, wieprzowiną. Oprócz tego czekają tu na was między innymi takoyaki, czyli kawałki ośmiornicy w lekkim cieście, dania z gryczanym makaronem soba, zupa miso czy fasolka edamame. Urządzoną z pewną surowością restaurację Haci warto odwiedzić, szczególnie jeśli zależy wam na odkryciu nowych smaków i zgłębieniu kultury kulinarnej Japonii.

Wnętrze restauracji Haci (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

La Buvette

La Buvette - francuska restauracja w Warszawie

ul. Mochnackiego 4/43

Jeśli wasze wakacyjne plany wyjazdu do Paryża zostały pokrzyżowane, zajrzyjcie na ulicę Mochnackiego – właśnie tu otworzyło się w tym roku wyjątkowe francuskie bistro La Buvette. Lokal już z daleka może się podobać, powstał bowiem na parterze pięknej kamienicy w centrum Warszawy. Wnętrze jest urządzone gustownie, jasno i klimatycznie, ale goście mogą usiąść także przy stolikach na dworze. W La Buvette zamówicie doskonałe sery i pyszne wędliny prosto z Francji, do tego świeży chleb i wino – esencja tego lokalu tkwi w prostocie i przywiązaniu do jakości produktu. Jęsli więc zastanawiacie się, gdzie zjeść pyszne dania z kuchni francuskiej w Warszawie, koniecznie odwiedźcie La Buvette!

Mori Mori

Mori Mori - nowa japońska restauracja w Warszawie

ul. Chełmska 27A

Otwarcie Mori Mori było jednym z najciekawszych wydarzeń kulinarnych na Mokotowie! Restauracja rozpoczęła działalność chwilę przed pandemią, ale z kryzysu wyszła obronną ręką. To gustownie urządzony lokal, który momentalnie przeniesie was do Japonii. Wyjątkowy klimat idzie tu w parze ze świetnym jedzeniem, przygotowywanym na bazie wysokiej jakości składników. Zjecie tu zarówno pojedyncze dania, takie jak grillowany łosoś w sosie teriyaki czy duszony policzek wołowy, jak i doskonale skomponowane zestawy – niektóre z nich składają się z samego sushi, inne zawierają małe porcje rozmaitych japońskich dań. Mori Mori szczególnie warto odwiedzić dla zestawów – są idealną propozycją na obiad z przyjaciółmi, kolację urodzinową czy randkę.

Niigata Onigiri

Niigata Onigiri - mały warszawski lokal z japońskimi potrawami

ul. Noakowskiego 8

Małe okienko niedaleko placu Politechniki wbrew pozorom trudno przeoczyć – wiszą w nim barwne, japońskie grafiki, które już z daleka przyciągają wzrok. Choć nie jest to restauracja, wracamy tu bardzo często, bo w Warszawie nie jedliśmy jak dotąd lepszych onigiri! To popularne japońskie danie stanowi idealną przekąskę na każdą okazję, szczególnie kiedy musimy zjeść coś w biegu. W Niigacie spróbujemy aż 14 różnych „kanapek ryżowych” – osiem z nich to opcje wegetariańskie i wegańskie, a pozostałe są przygotowywane z rybami i owocami morza. Warto spróbować onigiri z umeboshi, czyli kiszoną morelą japońską, a wszystkim, którzy szukają wyjątkowych wrażeń smakowych, polecamy onigiri z natto, czyli ze sfermentowaną soją. Onigiri w Niigacie są podawane tak jak w Japonii: pomiędzy ciepłym ryżem a arkuszem nori znajduje się folijka, która chroni nori przed zawilgoceniem. Koniecznie tu zajrzyjcie!

Reklama

Źródło

Restauracja Źródło - klasyczna polska kuchnia w niecodziennym wydaniu

ul. Targowa 81

W warszawskiej restauracji Źródło tradycja spotyka się z nowoczesnością. Klasyczne polskie posiłki są tu przygotowywane w innowacyjny, oryginalny sposób. Jeśli chłodnik, to z melona i ogórka, a jeśli kopytka, to z palonym masłem i serem szafir. Każde danie jest też prezentowane w nieoczywisty sposób na starej polskiej porcelanie. Obiad zjemy w przestronnym, zielonym wnętrzu, za którego oknami rozciąga się widok na praskie ulice. Do posiłku warto zamówić kieliszek wina – wybór nie będzie jednak prosty, ponieważ karta alkoholi to istny róg obfitości. Znajdziemy w niej przede wszystkim naturalne, biodynamiczne i organiczne wina, które doskonale dopełnią zamówione danie. Źródło, choć bez wątpienia nakarmi wielu prażan, zaspokoi też apetyty przyjezdnych z innych dzielnic – to zasługa świetnej lokalizacji, zaraz przy metrze Dworzec Wileński.

Źródło, fot. materiały prasowe

Szklarnia Warszawa

Szklarnia Warszawa

ul. Zakręt 8

Wygląda na to, że do listy najładniejszych ogródków restauracyjnych w Warszawie dołączyło nowe miejsce – Szklarnia Warszawa! To specjalizująca się w kuchni roślinnej restauracja, która świetnie uzupełniła mapę kulinarną Sadyby. W Szklarni dwie rzeczy są gwarantowane: relaks i smaczne jedzenie. To pierwsze wynika z miłej atmosfery, ciszy i obecności zieleni, a to drugie – z pomysłowości w kuchni i wysokiej jakości składników. Tutejsze menu jest krótkie, treściwe i zmienia się sezonowo. Latem można zjeść tu między innymi orzeźwiające gazpacho, sałatkę z burratą, grillowaną brzoskwinią i grejpfrutem czy doskonałego tofu burgera, który swoim smakiem przekonuje nawet największych sceptyków. Jeśli szukacie miejsca na klimatyczny obiad ze znajomymi czy z drugą połówką, koniecznie odwiedźcie restaurację Szklarnia w Warszawie!

Nowe lokalizacje

Tel Aviv

Restauracja Tel Aviv - kuchnia Bliskiego Wschodu na warszawskiej Saskiej Kępie

ul. Zwycięzców 21

Spopularyzowali humus, wprowadzili szakszukę do polskiego menu śniadaniowego, zredefiniowali falafel – Tel Aviv od 10 lat widnieje na mapie kulinarnej Warszawy i Polski. W tym roku pod szyldem Tel Avivu otworzyła się już ósma restauracja. Tym razem jest to dwupiętrowy lokal na Saskiej Kępie. Tym, co szczególnie ucieszy wszystkich miłośników zieleni, jest fakt, że udostępniono gościom obszerny klimatyczny ogródek, w którym momentalnie poczujecie się jak na wakacjach. Berlińskie i izraelskie wpływy są widoczne na każdym kroku, czy to na zdobiących lokal muralach, czy w detalach wnętrza. Za jakość jedzenia w najnowszym lokalu odpowiada szefowa kuchni Laura Monti. Na Saskiej Kępie zjecie wszystko, co znacie i lubicie z innych lokali: burgery, pity, szakszukę, humus, doskonałe mezze – jeśli bliska jest wam roślinna kuchnia Bliskiego Wschodu, restauracja Tel Aviv daje wam kolejne miejsce, w którym możecie się nią nasycić!

Tel Aviv

Vegan Ramen Shop

Vegan Ramen Shop - nowo otwarty lokal w Warszawie

al. Jana Pawła II 52/54

Mistrzowie wegańskiego ramenu powracają! Na warszawskim Muranowie właśnie otworzył się trzeci lokal Vegan Ramen Shop, który podbił serca mieszkańców Saskiej Kępy i Mokotowa. Doskonały japoński bulion w wersji roślinnej zjecie w czterech odsłonach. Czekają tu na was gęsty, kremowy spicy miso ramen z batatem i pak choy, delikatny grzybowy clear shoyu ramen, creamy shio ramen z shitake oraz ostry, kremowy i mocno sezamowy tantan-men. Oprócz tego w menu VRS znajdziecie klasyczne japońskie przystawki, takie jak szpinak goma-dare, oraz wegańskie lody. Krótka karta sprawia, że każde danie jest dopracowane do perfekcji. Jedzenie w warszawskiej restauracji Vegan Ramen Shop zadowoli wszystkich wegetarian i wegan, z pewnością przekona do siebie także zdeklarowanych mięsożerców.

Youmiko Vegan Sushi

Youmiko Vegan Sushi w Warszawie - pyszne vegańskie sushi

ul. Narbutta 83

Po wielkim sukcesie lokalu przy ulicy Hożej Youmiko Vegan Sushi otworzyło się w drugiej lokalizacji, w sercu zielonego Mokotowa. Misja jest prosta: udowodnić światu, że sushi, którego tradycyjnie nie sposób wyobrazić sobie bez ryb, smakuje równie dobrze w roślinnej odsłonie. Każde nigiri i maki, które opuszcza kuchnię Youmiko, jest przygotowane z ryżu oraz warzyw pochodzących z lokalnych upraw lub z najbardziej egzotycznych zakątków świata. Połączenie japońskiej tradycji kulinarnej z polskimi produktami często prowadzi do zaskakujących odkryć. Lokal Youmiko Vegan Sushi w Warszawie przy Narbutta jest jasny i przestronny, a latem goście mogą usiąść także w dużym ogródku. Nie zwlekajcie! Przekonajcie się sami, że bezrybne sushi smakuje wyśmienicie i warto tu zjeść!

Reklama

Ciao a Tutti

Ciao a Tutti - nowa włoska pizzeria w Warszawie

ul. Hübnera 2

Po Ciao a Tutti Due przyszła pora na Ciao a Tutti Żoli. Innymi słowy: jedna z najlepszych warszawskich pizzerii zakotwiczyła właśnie na Żoliborzu. Lata doświadczenia, najwyższej jakości składniki i niezliczone podróże do Włoch sprawiły, że zamiast kupować bilet do Italii, możecie po prostu odwiedzić Restaurację Ciao a Tutti. Zjecie tu naprawdę świetne neapolitańskie pizze: od klasycznej Margherity, przez quattro formaggi, aż po nietuzinkowe propozycje, takie jak podwójnie karczochowy placek. Poza pizzą w menu znajdziemy przystawki, sałatki i desery, ale próżno szukać innych dań głównych – bo do Ciao a Tutti przychodzi się na pizzę! Jeśli zastanawiasz się więc, gdzie zjeść najlepszą pizzę w Warszawie, przyjdź koniecznie do Ciao a Tutti!

Nowe kawiarnie w Warszawie

Waszyngton

Kawiarnia Waszyngton w Warszawie

ul. Waszyngtona 96

Jasne, przestronne wnętrze Waszyngtona już z daleka zachęca do wejścia – to idealne miejsce na śniadanie i poranną kawę. Lokal został urządzony zgodnie z estetyką budynku, w którym działa, wybudowanym w latach 60. zeszłego wieku. Krzesła z giętego drewna, dizajnerskie lampy, pastelowe fotele, podwieszone pod sufitem lustra, bar z lastryko – wszystko to składa się na obraz przemyślanego, szykownie urządzonego miejsca. W tej pięknej przestrzeni napijecie się znakomitej kawy – zarówno z ekspresu, jak i przelewowej – a także zjecie pyszne śniadania, takie jak jajecznica z czipsem jarmużowym, croque monsieur czy dutch baby z konfiturą wiśniową. W Waszyngtonie nikt nie będzie siedział o pustym brzuchu: dla wegan przygotowana została między innymi świetna tofucznica czy wegańska granola. Za menu odpowiadają tu Filip Kopiczyński i niezastąpiony Tomek Zielke, którego dobrze znacie z łamów KUKBUK-a.

Waszyngton

Typika

Typika - warszawska odsłona czeskiej kawiarni

ul. Kolejowa 47

Kawiarnia Typika debiutuje w Polsce, ale jej starsza siostra już od kilku lat serwuje najlepsze kawy w Pradze. Warszawska odsłona tego lokalu powstała z inicjatywy czeskiej palarni Rusty NailsKuby Świątka – jednego z najlepszych baristów w Polsce. Możecie się więc spodziewać naprawdę pysznego espresso, flat white czy kawy przelewowej, a w gorące dni – orzeźwiającego cold brew. Ale warszawska kawiarnia Typika nie samą kawą stoi, można tam tez pysznie zjeść. Choć menu śniadaniowe na razie nie jest zbyt długie, zarówno jajecznica, jak i tost z jajkiem sadzonym i kimchi są naprawdę godne polecania. Jeśli odwiedzicie Wolę, koniecznie tu zajdźcie, a po śniadaniu i kawie, zostańcie na deser, bo ciasta z Typice zwalają z nóg!

Typika

Po Drodze

Po Drodze - nowa warszawska kawiarnia

ul. Bagatela 11

Przez długi czas w okolicach placu Unii Lubelskiej kawę można było wypić tylko w sieciowych kawiarniach. Każdego miłośnika dobrego espresso z pewnością więc ucieszy wiadomość, że od kilku miesięcy pysznej kawy można się napić w kawiarni Po Drodze. To lokal założony przez prawdziwych pasjonatów z wieloletnim doświadczeniem w branży. Już na pierwszy rzut oka widać, że czerpią inspiracje z berlińskich kawiarni: ładne, nieprzesadzone wnętrze, ziarna z nieoczywistych palarni, proste, krótkie menu. W Po Drodze spróbujcie barista set – za 24 złote otrzymacie espresso, flat white i kawę przelewową. Dzięki temu będziecie mieć pełny przekrój oferowanych napojów.

Lokalizacje sezonowe

Schodki na Lato 

Schodki na Lato w Forcie Mokotów

ul. Racławicka 99

W ostatnie letnie dni każdy chce spędzić jak najwięcej czasu na dworze. O ile piknik w parku wydaje się świetnym pomysłem, czasem mamy ochotę najeść się bez gotowania. Na szczęście w Warszawie nie brakuje miejsc, w których zjemy i napijemy się pod chmurką. Jednym z nich są wspaniałe, otoczone zielenią Schodki na Lato, które od czerwca karmią głodnych spacerowiczów w Forcie Mokotów. Klimat dziewiętnastowiecznej zabudowy, którą porastają bujne drzewa i krzewy, jest nie do podrobienia – można tam siedzieć całymi godzinami! A skoro już planujemy spędzić tam czas, to czemu by przy okazji dobrze nie zjeść? W menu Schodków na Lato znajdziecie doskonałe pizze, deskę serów i wędlin, piwa, wina, a także pyszne naturalne lody.

Port Pacyfik

Port Pacyfik

ul. Hoża 86

W restauracyjnym zagłębiu Śródmieścia, rozciągającym się między Koszykową a Hożą, latem otwiera się świetny punkt streetfoodowy. Na pustym, nieużytkowanym placu pojawiają się leżaki, drewniane ławki i stoliki, parasole oraz – co najważniejsze – food trucki. Oprócz dań z Pacyfiku, restauracji specjalizującej się w tropikalnej kuchni fusion, spróbujecie tu także niezwykłych śledzi przygotowanych przez Marcina Dudę i Maćka Nawrockiego, którzy wspólnie założyli Śledzie z Bornholmu. W Porcie Pacyfik możecie też niezobowiązująco odpocząć, popijając zimną Coronę z limonką, a okazjonalnie wpaść tu na jakiś event, targi czy warsztaty.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka