Próżno szukać osoby, która z żalem żegnałaby 2020 rok. W ostatnich miesiącach świat naprawdę stanął na głowie. W tej nowej, osobliwej rzeczywistości udało nam się jednak znaleźć nowe pasje i spróbować swoich sił we wcześniej niezgłębianych dziedzinach. Spędzaliśmy więcej czasu w domu, mieliśmy też zatem sporo okazji do kulinarnych eksploracji i to właśnie one podtrzymywały nas w tym roku na duchu. Dodatkowo cieszy nas świadomość, że nieustannie towarzyszyliście nam w kuchennych podbojach: śledząc przepisy, gotując i dzieląc się zdjęciami przygotowanych posiłków. Cieszymy się, że mogliśmy spędzić ten rok wspólnie z wami i – jako że nieuchronnie dobiega on końca – chcielibyśmy zaprezentować wam dania, które na przestrzeni ostatnich miesięcy przyrządzaliście najczęściej! Poniżej znajdziecie KUKBUK-owe przepisy, które w 2020 roku cieszyły się największą popularnością.

Najlepsze przepisy 2020 roku
Domowe wypieki i makarony po prostu musiały się tu znaleźć. Sprawdźcie, po które inne KUKBUK-owe przepisy sięgaliście najczęściej w 2020 roku!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
miejsce 20.

Ciasto dyniowe >>
Ciasto dyniowe to kwintesencja jesieni. Ten delikatny, wilgotny słodki przysmak jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, a jego upieczenie zajmie wam zaledwie godzinę. Trudno wyobrazić sobie smaczniejszą przekąskę w sezonie na dynię!
miejsce 19.

Socca z pesto i serem >>
Socca, znana również jako farinata, to pyszny placek z mąki z ciecierzycy, wywodzący się z północnych Włoch, prawdopodobnie z Genui. Jest prosta w przygotowaniu i świetnie łączy się z rozmaitymi składnikami. Choć w naszym przepisie sięgamy po pesto, ser i cukinię, równie smaczna będzie z innymi sezonowymi składnikami.
miejsce 18.

Quiche lorraine >>
Quiche lorraine, zwana również plackiem lotaryńskim, to jedno z najpopularniejszych wytrawnych ciast kuchni francuskiej. Wywodzący się z Lotaryngii kisz to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad dla rodziny lub przyjaciół. We Francji podaje się go najczęściej w okresie Bożego Narodzenia.
miejsce 17.

Zupa krem z porów i ziemniaków >>
Na chłodne zimowe wieczory polecamy aromatyczne rozgrzewające zupy, a w szczególności gęste kremy! Ziemniaki i pory to znakomite połączenie, które można uzupełnić płatkami chili – nadadzą zupie charakter i ostrość.
miejsce 16.

Quesadillas z dynią, indykiem i ze szpinakiem >>
Jesienią królowała sezonowa quesadilla z dynią! A czy wiecie, że to meksykańskie danie możecie przyrządzać o każdej porze roku? Wiosną sięgnijcie po nowalijki, latem po szparagi czy groszek, a zimą – po warzywa korzeniowe.
miejsce 15.

Chrupiące naleśniki z twarogiem śmietankowym >>
Chrupiące naleśniki to nasz śniadaniowy klasyk! Podane z twarogiem śmietankowym i ulubioną konfiturą, przekonają nawet największych niejadków. Ich przygotowanie zajmie wam zaledwie pół godziny, a jeśli zrobicie większą porcję, zapewnicie sobie śniadania na kilka następnych poranków.
miejsce 14.

Ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem >>
Wszyscy lubimy proste w przygotowaniu dania jednogarnkowe. Świetnie sprawdzają się podczas imprez lub wtedy, gdy nie mamy siły zająć się zlewem pełnym patelni i garnków. Zapiekanka ziemniaczana z serem to comfort food, po który sięgaliście w ostatnich miesiącach najczęściej!
miejsce 13.

Leniwe >>
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez leniwych pierogów, o których niekiedy mówi się krócej: leniwe. To danie, którego smak znamy doskonale – z dzieciństwa. Proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie komponują się z podsmażoną na maśle bułką tartą.
miejsce 12.

Tarty budyniowe à la pastéis de nata >>
Pastéis de nata to tradycyjne portugalskie babeczki budyniowe z ciasta francuskiego, opracowane w jednym z lizbońskich klasztorów kilka stuleci temu. Są słodkie, kremowe i doskonale sprawdzają się na deser lub jako słodka przekąska. Dzieci po prostu je uwielbiają!
miejsce 11.

Bułeczki cynamonowe >>
Cynamonowe ślimaki to jeden z naszych ulubionych deserów. Tym bardziej cieszy nas, że i wy chętnie piekliście je w ostatnich miesiącach. Bułeczki smakują najlepiej zaraz po upieczeniu, kiedy są jeszcze ciepłe – podane obowiązkowo ze szklanką mleka!
miejsce 10.

Marokańskie naleśniki „milion dziurek” >>
Wygląda na to, że podczas lockdownu tęskniliście za smakami Maghrebu. Odwołany lot do Maroka zrekompensowały wam tradycyjne naleśniki „milion dziurek”, które często są kojarzone z innym północnoafrykańskim przysmakiem – msemmen. Koniecznie zróbcie je na słodkie śniadanie!
miejsce 9.

Ramen wegetariański >>
Czy gotowanie ramenu naprawdę musi trwać wiele godzin? Nic podobnego: klarowny wegetariański ramen o głębokim smaku można ugotować w niewiele ponad godzinę! W wersji podstawowej wystarczy dodać do niego pastę miso, kiełki fasoli mung i arkusz nori, na jego smak korzystnie wpłynie także obecność grzybów shimeji.
miejsce 8.

Tagliatelle z pesto z jarmużu >>
Nie idziemy na łatwiznę! W tym przepisie podpowiadamy, jak przygotować domowe pesto i makaron. Własnoręczne zrobienie tagliatelli wymaga trochę praktyki, ale efekt wart jest każdego wysiłku. To świetny pomysł na włoski obiad i idealne danie na romantyczną kolację.
miejsce 7.

Francuska zupa cebulowa >>
Gęsta, aromatyczna, o wyrazistym smaku – zupa cebulowa to tradycyjne danie kuchni francuskiej, które bez problemu przygotujecie we własnej kuchni. Żeby uniknąć łez podczas krojenia cebuli, pamiętajcie o jej wcześniejszym schłodzeniu i sięgnijcie po najostrzejszy nóż.
miejsce 6.

Bezglutenowy chlebek bananowy >>
W tym roku media społecznościowe wypełniły się zdjęciami domowych chlebków bananowych. Nic dziwnego! Ten bezglutenowy przysmak jest naprawdę prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdza się zarówno jako słodkie śniadanie, jak i w roli deseru. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji zrobić go samodzielnie, sprawdźcie nasz przepis!
miejsce 5.

Tantanmen ramen >>
Rosnąca popularność ramenu przejawia się nie tylko w tym, że wciąż powstają nowe, świetne restauracje specjalizujące się w przygotowywaniu tego klasycznego japońskiego dania, ale także w modzie na przyrządzanie go w domowym zaciszu. Tantanmen to ostra, gęsta odmiana ramenu, która rozgrzeje was w chłodne zimowe wieczory!
miejsce 4.

Spaghetti ze szparagami i z pistacjami >>
Spaghetti ze szparagami i z pistacjami to inspirowane kuchnią sycylijską danie, którego smakiem zachwycaliśmy się przez całe lato. Ten sezonowy przepis warto zapisać w swoim kulinarnym kajecie, by wrócić do niego w najbliższe wakacje!
miejsce 3.

Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą >>
Jajka, ziemniaki, szpinak – do przygotowania frittaty potrzebne są produkty, które najprawdopodobniej macie w kuchni. To idealny pomysł na proste wegetariańskie śniadanie, którym najedzą się wszyscy domownicy!
miejsce 2.

Fettuccine alla papalina >>
Fettuccine alla papalina to wariacja na temat spaghetti alla carbonara, wymyślona w latach 30. XX wieku dla papieża Piusa XII. Prawdziwy klasyk kuchni włoskiej, który przygotujecie w zaledwie kwadrans!
miejsce 1.

Chleb pszenny na zakwasie >>
Nie mogło być inaczej. Ten rok stał pod znakiem domowego chleba! Wspólnie odkryliśmy, że upieczenie chrupiącego bochenka na zakwasie to nie czarna magia, a jedynie kwestia praktyki. Sprawdźcie, jak zrobić perfekcyjny chleb w domu!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?