Kukbuk
Kukbuk
wegetariański ramen, ramen warzwny, ramen bezmięsny, ramen bez mięsa, grzyby shimeji, rozgrzewająca zupa, rozgrzewający ramen, ramen, kuchnia japońska, domowy ramen

Najlepsze przepisy 2020 roku

Domowe wypieki i makarony po prostu musiały się tu znaleźć. Sprawdźcie, po które inne KUKBUK-owe przepisy sięgaliście najczęściej w 2020 roku!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 23 Grudnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Próżno szukać osoby, która z żalem żegnałaby 2020 rok. W ostatnich miesiącach świat naprawdę stanął na głowie. W tej nowej, osobliwej rzeczywistości udało nam się jednak znaleźć nowe pasje i spróbować swoich sił we wcześniej niezgłębianych dziedzinach. Spędzaliśmy więcej czasu w domu, mieliśmy też zatem sporo okazji do kulinarnych eksploracji i to właśnie one podtrzymywały nas w tym roku na duchu. Dodatkowo cieszy nas świadomość, że nieustannie towarzyszyliście nam w kuchennych podbojach: śledząc przepisy, gotując i dzieląc się zdjęciami przygotowanych posiłków. Cieszymy się, że mogliśmy spędzić ten rok wspólnie z wami i – jako że nieuchronnie dobiega on końca – chcielibyśmy zaprezentować wam dania, które na przestrzeni ostatnich miesięcy przyrządzaliście najczęściej! Poniżej znajdziecie KUKBUK-owe przepisy, które w 2020 roku cieszyły się największą popularnością.

miejsce 20.

ciasto dyniowe, puree dyniowe, ciasto z kremem, szybkie ciasto, ciasto na niedzielę, ciasto z orzechami, ciasto ucierane, szybki deser, ciasto warzywne, zdrowe ciasto, zdrowe słodycze

Ciasto dyniowe >>

Ciasto dyniowe to kwintesencja jesieni. Ten delikatny, wilgotny słodki przysmak jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, a jego upieczenie zajmie wam zaledwie godzinę. Trudno wyobrazić sobie smaczniejszą przekąskę w sezonie na dynię!

miejsce 19.

socca z pesto i serem, placek z mąki z ciecierzycy, danie bezglutenowe, pizza bezglutenowa, szybki obiad, dieta bezglutenowa, pizza z serem, ciecierzyca, placek z ciecierzycy, szybka pizza

Socca z pesto i serem >>

Socca, znana również jako farinata, to pyszny placek z mąki z ciecierzycy, wywodzący się z północnych Włoch, prawdopodobnie z Genui. Jest prosta w przygotowaniu i świetnie łączy się z rozmaitymi składnikami. Choć w naszym przepisie sięgamy po pesto, ser i cukinię, równie smaczna będzie z innymi sezonowymi składnikami.

miejsce 18.

kuchnia francuska, quiche lorraine, tarta z serem, tarta z boczkiem, krucha tarta, kruche ciasto, wytrawna tarta, przekąski na imprezę, przekąska, domowa tarta

Quiche lorraine >>

Quiche lorraine, zwana również plackiem lotaryńskim, to jedno z najpopularniejszych wytrawnych ciast kuchni francuskiej. Wywodzący się z Lotaryngii kisz to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad dla rodziny lub przyjaciół. We Francji podaje się go najczęściej w okresie Bożego Narodzenia.

Reklama

miejsce 17.

Zupa krem z pora i młodych ziemniaków podana z grzankami razowymi, duszonym porem i płatkami chili, sezonówki por, cebula dymka

Zupa krem z porów i ziemniaków >>

Na chłodne zimowe wieczory polecamy aromatyczne rozgrzewające zupy, a w szczególności gęste kremy! Ziemniaki i pory to znakomite połączenie, które można uzupełnić płatkami chili – nadadzą zupie charakter i ostrość.  

miejsce 16.

przepis na szybki quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem

Quesadillas z dynią, indykiem i ze szpinakiem >>

Jesienią królowała sezonowa quesadilla z dynią! A czy wiecie, że to meksykańskie danie możecie przyrządzać o każdej porze roku? Wiosną sięgnijcie po nowalijki, latem po szparagi czy groszek, a zimą – po warzywa korzeniowe. 

miejsce 15.

naleśniki z twarogiem, nalesniki, naleśniki z konfiturą, jak zrobić naleśniki

Chrupiące naleśniki z twarogiem śmietankowym >>

Chrupiące naleśniki to nasz śniadaniowy klasyk! Podane z twarogiem śmietankowym i ulubioną konfiturą, przekonają nawet największych niejadków. Ich przygotowanie zajmie wam zaledwie pół godziny, a jeśli zrobicie większą porcję, zapewnicie sobie śniadania na kilka następnych poranków.

miejsce 14.

zapiekanka ziemniaczana, zapiekane ziemniaki, ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem, obiad z piekarnika, obiad z ziemniaków, pomysł na ziemniaki, co z ziemniaków, pieczone ziemniaki

Ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem >>

Wszyscy lubimy proste w przygotowaniu dania jednogarnkowe. Świetnie sprawdzają się podczas imprez lub wtedy, gdy nie mamy siły zająć się zlewem pełnym patelni i garnków. Zapiekanka ziemniaczana z serem to comfort food, po który sięgaliście w ostatnich miesiącach najczęściej!

miejsce 13.

kluski leniwe, kopytka leniwe, kluski twarogowe, kluski leniwe z zasmażką, kluski leniwe z bułką tartą, kopytka z cukrem, szybki obiad, szybki obiad dla dzieci, obiad dla dzieci

Leniwe >>

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez leniwych pierogów, o których niekiedy mówi się krócej: leniwe. To danie, którego smak znamy doskonale – z dzieciństwa. Proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie komponują się z podsmażoną na maśle bułką tartą.

miejsce 12.

pasteles de nata, pastele, portugalskie słodycze, tarta budyniowa, ciasto francuskie, prosty deser

Tarty budyniowe à la pastéis de nata >>

Pastéis de nata to tradycyjne portugalskie babeczki budyniowe z ciasta francuskiego, opracowane w jednym z lizbońskich klasztorów kilka stuleci temu. Są słodkie, kremowe i doskonale sprawdzają się na deser lub jako słodka przekąska. Dzieci po prostu je uwielbiają!

miejsce 11.

bułeczki cynamonowe, kanelbullar, bułki z cynamonem, szwedzkie bułki cynamonowe, cynamonki, domowe drożdżówki

Bułeczki cynamonowe >>

Cynamonowe ślimaki to jeden z naszych ulubionych deserów. Tym bardziej cieszy nas, że i wy chętnie piekliście je w ostatnich miesiącach. Bułeczki smakują najlepiej zaraz po upieczeniu, kiedy są jeszcze ciepłe – podane obowiązkowo ze szklanką mleka! 

miejsce 10.

marokańskie naleśniki z dziurkami podawane z masłem, miodem i cynamonem

Marokańskie naleśniki „milion dziurek” >>

Wygląda na to, że podczas lockdownu tęskniliście za smakami Maghrebu. Odwołany lot do Maroka zrekompensowały wam tradycyjne naleśniki „milion dziurek”, które często są kojarzone z innym północnoafrykańskim przysmakiem – msemmen. Koniecznie zróbcie je na słodkie śniadanie!

miejsce 9.

wegetariański ramen, ramen warzwny, ramen bezmięsny, ramen bez mięsa, grzyby shimeji, rozgrzewająca zupa, rozgrzewający ramen, ramen, kuchnia japońska, domowy ramen

Ramen wegetariański >>

Czy gotowanie ramenu naprawdę musi trwać wiele godzin? Nic podobnego: klarowny wegetariański ramen o głębokim smaku można ugotować w niewiele ponad godzinę! W wersji podstawowej wystarczy dodać do niego pastę miso, kiełki fasoli mung i arkusz nori, na jego smak korzystnie wpłynie także obecność grzybów shimeji.

miejsce 8.

Przepis na pastę z pesto i jarmużem (fot. Ula Demczuk)

Tagliatelle z pesto z jarmużu >>

Nie idziemy na łatwiznę! W tym przepisie podpowiadamy, jak przygotować domowe pesto i makaron. Własnoręczne zrobienie tagliatelli wymaga trochę praktyki, ale efekt wart jest każdego wysiłku. To świetny pomysł na włoski obiad i idealne danie na romantyczną kolację.

miejsce 7.

francuska zupa cebulowa, zupa cebulowa, grzanka z serem, co do zupy, dodatki do zupy, kuchnia francuska

Francuska zupa cebulowa >>

Gęsta, aromatyczna, o wyrazistym smaku – zupa cebulowa to tradycyjne danie kuchni francuskiej, które bez problemu przygotujecie we własnej kuchni. Żeby uniknąć łez podczas krojenia cebuli, pamiętajcie o jej wcześniejszym schłodzeniu i sięgnijcie po najostrzejszy nóż.

miejsce 6.

szybkie ciasto bezglutenowe, przepis Lisia Kawiarenka

Bezglutenowy chlebek bananowy >>

W tym roku media społecznościowe wypełniły się zdjęciami domowych chlebków bananowych. Nic dziwnego! Ten bezglutenowy przysmak jest naprawdę prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdza się zarówno jako słodkie śniadanie, jak i w roli deseru. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji zrobić go samodzielnie, sprawdźcie nasz przepis!

miejsce 5.

Tantanmen ramen z makaronem, kapustą pak choi, pastą sezamową i jajkiem (fot. materiały prasowe)

Tantanmen ramen >>

Rosnąca popularność ramenu przejawia się nie tylko w tym, że wciąż powstają nowe, świetne restauracje specjalizujące się w przygotowywaniu tego klasycznego japońskiego dania, ale także w modzie na przyrządzanie go w domowym zaciszu. Tantanmen to ostra, gęsta odmiana ramenu, która rozgrzeje was w chłodne zimowe wieczory!

miejsce 4.

makaron ze szparagami, parmezanem i pistacjami, obiad ze szparagami dla dzieci (fot. Zuza Rożek)

Spaghetti ze szparagami i z pistacjami >>

Spaghetti ze szparagami i z pistacjami to inspirowane kuchnią sycylijską danie, którego smakiem zachwycaliśmy się przez całe lato. Ten sezonowy przepis warto zapisać w swoim kulinarnym kajecie, by wrócić do niego w najbliższe wakacje!

Reklama

miejsce 3.

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą (fot. Sylwia Kaleta)

Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą >>

Jajka, ziemniaki, szpinak – do przygotowania frittaty potrzebne są produkty, które najprawdopodobniej macie w kuchni. To idealny pomysł na proste wegetariańskie śniadanie, którym najedzą się wszyscy domownicy!

miejsce 2.

Makaron fettuccine lub tagliatelle z sosem podobny carbonara

Fettuccine alla papalina >>

Fettuccine alla papalina to wariacja na temat spaghetti alla carbonara, wymyślona w latach 30. XX wieku dla papieża Piusa XII. Prawdziwy klasyk kuchni włoskiej, który przygotujecie w zaledwie kwadrans!

miejsce 1.

Bochenek pszenicznego chleba (fot. Jessica Nadziejko)

Chleb pszenny na zakwasie >>

Nie mogło być inaczej. Ten rok stał pod znakiem domowego chleba! Wspólnie odkryliśmy, że upieczenie chrupiącego bochenka na zakwasie to nie czarna magia, a jedynie kwestia praktyki. Sprawdźcie, jak zrobić perfekcyjny chleb w domu!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk