Kukbuk
Kukbuk
naleśniki z twarogiem, nalesniki, naleśniki z konfiturą, jak zrobić naleśniki

Menu na weekend: 22-23 stycznia

W nadchodzący weekend wracamy pamięcią do dań, które w dzieciństwie przygotowywali dla nas dziadkowie. Serwujemy ulubione smakołyki babciom i dziadkom, pokazując, że ich kuchenne lekcje nie poszły na marne.

Tekst: redakcja

Zdjecie główne: Martyna Cybuch

Opublikowano: 19 Stycznia 2022
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Znają mnóstwo tradycyjnych przepisów i pomocnych kuchennych sztuczek, są świadkami tego, jak ich wnuki stawiają pierwsze kroki w kuchni, i zawsze służą dobrą radą. W nadchodzący weekend na kulinarną ucztę zapraszamy babcie i dziadków. Niech rozsiądą się wygodnie w fotelu, by zobaczyć, jak ich cierpliwość i czas spędzony wspólnie w kuchni pomogły się rozwinąć waszym talentom.

Poranek zacznijcie od chrupiących naleśników. Usmażenie odpowiednio cienkich i elastycznych placków to nie lada wyzwanie, ale warto się postarać, bo uśmiech babci czy dziadka wynagrodzi każdą minutę spędzoną przy patelni. Świetnie sprawdzi się też słodki omlet, posypany cukrem pudrem i podany z solidną porcją domowego dżemu. Pamiętacie sobotnie poranki, kiedy przygotowywali je dziadkowie? Czas im się odwdzięczyć!

W porze obiadowej podajcie pierogi z białą kapustą i grzybami. Udowodnicie dziadkom, że nauka zbierania grzybów podczas długich spacerów nie poszła w las! Jeśli zaś wiecie, że większą przyjemność sprawi im danie na słodko, zdecydujcie się na leniwe pierogi. Mimo że najlepiej smakują te wyrobione babcinymi rękoma, nie bójcie się i podejmijcie wyzwanie. Nie zapomnijcie o deserze – w końcu to właśnie babcia i dziadek, kiedy mama nie widziała, dogadzali wam słodkościami! Zdecydujcie się więc na smakołyk, który nierozerwalnie kojarzy się z czasami słodkiego dzieciństwa – pachnącą cynamonem szarlotkę lub kruche faworki. Gwarantujemy, że w mgnieniu oka przeniosą waszych dziadków w czasy, gdy wycierali wam umorusane w cukrze pudrze buzie.

Sobota

menu na weekend

Niedziela

menu na weekend

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk