1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu – nadchodzący weekend jest więc doskonałą okazją, by się przekonać do kuchni roślinnej! Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska lub wegańska nie tylko jest wyjątkowo zdrowa, ale także ma korzystny wpływ na dobrostan planety. Weekendową wyprawę na targ zatem poświęćcie na poszukiwanie sezonowych warzyw i owoców, a my podpowiemy wam, jakie cuda możecie z nich wyczarować.

Początek jesieni to idealny czas na aromatyczne wegetariańskie i wegańskie dania. Pomidory, bakłażan, papryka i cukinia, dorodne i kolorowe, nie potrzebują wielu dodatków, by wydobyć z nich pełnię smaku. Doskonale sprawdzą się w leczo lub we włoskiej wariacji na jego temat – caponacie. Jeśli jednak chcecie pójść o krok dalej i poeksperymentować z wegetariańskimi i wegańskimi zamiennikami klasycznych dań, skuście się na jajka bez jajek w pomidorach lub jaglano-grzybowy pasztet. Zjedzone o poranku z chrupką grzanką, mile nastroją was na resztę dnia. Na obiad ugotujcie rozgrzewającą laksę – pełna grzybów i warzyw, pachnąca liśćmi kaffiru i imbirem, nasyci was przed popołudniowym spacerem. Jeśli z targu przynieśliście bakłażany, skuście się na przyrządzenie ich w glazurze z syropu klonowego. Podane na purée z kalafiora, polane sosem z tahiny i posypane pestkami granatu, wyglądają niezwykle wykwintnie i nadzwyczajnie smakują.

Na osłodę sięgnijcie po jeden z najpyszniejszych jesiennych owoców. Jabłko zatopione w słodkim karmelu i otulone francuskim ciastem – to brzmi jak idealny jesienny deser. A jeśli zamiast małych ciasteczek wolicie upiec coś prostszego i bardziej klasycznego, postawcie na szybkie ciasto wegańskie z bananami i pekanami. Smacznego weekendu!