Choć jak dzieci cieszymy się na wycinanie lampionów z dyni, w halloweenowym szaleństwie (więcej o halloweenowych zwyczajach i przesądach możecie przeczytać w naszym artykule >>) pamiętamy też o tym, że to wdzięczne, pękate warzywo zasługuje na znacznie więcej niż bycie wyłącznie elementem wystroju! Kusząca pomarańczową skórką dynia świetnie się sprawdza w pożywnych śniadaniach, aromatycznych obiadach i kuszących deserach – wystarczy odrobina inspiracji i chęć do gotowania! W nadchodzący weekend przygotujcie proste, ale wyjątkowe dania z dyni. To propozycje zarówno dla tych, którzy nie mają w planach celebrowania Halloween, jak i dla tych, którzy już dawno skompletowali strój na imprezę!

O poranku proponujemy coś dla amatorów kanapkowych smarowideł – humus z dyni z pieczonymi marchewkami. Jest delikatny i rewelacyjnie smakuje z chrupiącym pieczywem. Możecie go też zrobić w wersji z wędzoną papryką i zaserwować w pożywnej kanapce – gwarantujemy, że humus dyniowy, pieczony indyk, czarny sezam i pietruszka to połączenie idealne! Na obiad przygotujcie pizzę z dynią i kozim serem. Jest dobra na wszystko i wręcz stworzona do tego, by się nią dzielić z innymi – świetnie sprawdzi się więc na spotkaniu z przyjaciółmi! Lubicie włoskie smaki? Postawcie na gnocchi! Jeśli do ciasta dodacie purée z dyni, kluseczki nabiorą słodyczy i będą się doskonale komponować z ostrym serem pleśniowym i karmelizowaną gruszką. A by jeszcze bardziej uprzyjemnić sobie weekend, zróbcie dyniowy sernik lub ciasteczka dyniowe z czekoladą. Pst! Druga propozycja sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy pod waszymi drzwiami pojawią się przebierańcy, grożący wam halloweenowymi psikusami. Smacznego weekendu!