Mimo że za nami pierwszy dzień jesieni – czas ostatecznego pożegnania z latem i jego smakami – nie przejmujcie się! W spokojny wrześniowy weekend oddajcie się myślom o kulinarnych przyjemnościach i zrelaksujcie się w kuchni, przyrządzając dania z sezonowych warzyw i owoców. Sięgnijcie po długo oczekiwane dynie i bakłażany i raczcie się wyśmienitymi gruszkami i jabłkami. O poranku przygotujcie owsiankę z karmelizowaną gruszką i orzechami włoskimi – pożywna i zdrowa, da wam energię na cały dzień. Doskonale sprawdzi się też pasztet z bakłażana na chrupiącej „bruschetcie” – to idealna propozycja na jesienne śniadanie. Aby się rozgrzać, postawcie na krem z dyni z czipsami z chorizo lub parmigianę z bakłażanem i sosem pomidorowym. To świetne pomysły na sycący obiad dla całej rodziny. Gdy za oknem jest coraz bardziej ponuro, a wieczory stają się dłuższe – sprzyjają melancholii i spadkom energii – poprawcie sobie samopoczucie kuszącymi deserami: jabłkami pod cynamonową kruszonką lub kruchym ciastem migdałowym z jabłkami. Gwarantujemy, że to doskonałe remedium na chandrę i tęsknotę za wakacjami!