Choć na lato czekaliśmy z utęsknieniem, coraz wyższe temperatury i tropikalna wręcz wilgotność powietrza chyba wszystkim nam doskwierają. Gdy na dworze skwar, nikt nie ma ochoty stać nad rozgrzanymi do czerwoności garnkami i patelniami. Weekend to czas na zasłużony relaks, nie traćcie więc czasu i zamiast wertować książki kucharskie, zainspirujcie się naszymi propozycjami.

Latem rządzi prostota! Nie potrzeba wymyślnych przepisów, by było smacznie, a do tego zdrowo. Kiedy stragany uginają się pod ciężarem sezonowych przysmaków, wystarczy odrobina kreatywności, by z kilku składników wyczarować kulinarne cuda. Na początek zapewnijcie sobie energię na cały dzień dzięki prostej kanapce z bekonem, truskawkami i sosem majonezowym. Świetnym pomysłem będzie też chłodnik arbuzowo-truskawkowy, który zapewni porcję witamin i orzeźwienia na cały dzień. Na obiad przygotujcie wegańskie ceviche z mango, pomarańczy i grejpfruta. Zapewniamy, że śmiało może konkurować z klasyczną wersją! Doskonałe będą także letnie spring rolls z fasolką szparagową. To pomysł na nietypowy, ale niezwykle smaczny i zdrowy obiad. Na deser wybierzcie zupę z borówkami i pistacjami lub wegańskie ciasto z czerwonymi owocami i hibiskusem – to pyszny, kwiatowo-owocowy deser, który przygotujecie bez pieczenia. Gwarantujemy, że truskawki i poziomki będą wyglądały obłędnie na letnim stole i równie dobrze będą smakować. Oto przepisy na początek nowego sezonu – pełne słodkich i wytrawnych smaków do odkrywania w leniwe soboty i niespieszne niedziele.