Kuchnia Bliskiego Wschodu to nie tylko humus i falafele. Stamtąd pochodzą także rewelacyjne mezze, wyśmienite pikle, kremowy labaneh czy słodkie desery. Bogactwo kulturowe i kulinarne tego regionu doskonale oddają kolorowe i aromatyczne dania, przygotowywane ze świeżych, aktualnie dostępnych składników, przyprawionych za’atarem, kardamonem czy kwiatem róży. Te kulinarne cuda możecie z powodzeniem wyczarować we własnej kuchni. Latem, gdy na straganach mnóstwo warzyw i owoców, nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać się w kulinarną podróż inspirowaną opowieściami z „Księgi tysiąca i jednej nocy”. Może macie w zanadrzu od dawna odkładany przepis albo zawsze chcieliście przyrządzić tradycyjną musakę? Zadzwońcie do przyjaciół i rodziny i zaproście ich na wspaniałe dania, przy których nie sposób nie otworzyć mapy, by snuć plany kolejnych dalekich podróży.

Menu na weekend: 8-9 sierpnia
Sezonowo, aromatycznie i zdrowo – zobaczcie, jak wykorzystać letnie smaki do przygotowania dań inspirowanych kuchnią bliskowschodnią.
Opublikowano: 6 Sierpnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!