W weekend liczą się przede wszystkim odpoczynek, relaks i dobra zabawa. Czy jest to randka z ulubioną książką, gorąca kąpiel ze świecami, czy wieczór ze znajomymi (także w wersji online) przy planszówkach (zobaczcie powody, dla których warto grać w gry planszowe >>) – stawiamy na to, co nas odpręży i pozwoli zapomnieć o tygodniu pracy i wszelkich obowiązkach. A czy jest coś, co skuteczniej wprowadza dobrą atmosferę i pomaga rozpieścić ciało i duszę niż jedzenie? Jeśli podobnie jak my podczas śniadania myślicie już o obiedzie, a popołudniami rozpalacie swoją wyobraźnię wizją przekąsek na filmowy wieczór, to w najbliższą sobotę i niedzielę dajcie się uwieść cukinii. Przezywana małą dynią, dziwnie wygięta i intensywnie zielona, w kuchni sprawdza się w wielu daniach. Choć teoretycznie sezon na cukinię kończy się wraz z latem, trudno się jej oprzeć, zwłaszcza jeśli można usmażyć z niej zdrowe placki, dodać ją do śniadania na iście włoską modłę albo zrobić z niej wytrawny deser w postaci najbardziej chrupiących frytek, jakie do tej pory jedliście (sprawdźcie więcej przepisów na cukinię >>). Zaproście cukinię na talerz!