Zmiana czasu na zimowy dobitnie przypomniała nam o wątpliwych walorach jesieni. Dłuższe noce i krótkie dni zapewne mało kogo cieszą, ale mają jedną niezaprzeczalną zaletę – usprawiedliwiają dłuższe wylegiwanie się w łóżku. Gdy w końcu wyspani i wypoczęci niespiesznie wychodzimy spod ciepłych kołder, myślami od razu wędrujemy do kuchni, gdzie czekają ostatnie zdobycze. Na straganach wreszcie pojawiły się dynie we wszystkich odmianach i kolorach – piżmowe, hokkaido, makaronowe i całkiem zwyczajne. Grzech nie skorzystać z takiej okazji, dlatego w ten weekend dom opanowują miłośnicy tego pękatego warzywa. Do tego słyszeliśmy, że zapach dyni odstrasza wampiry (więcej o halloweenowych zwyczajach i przesądach możecie przeczytać w naszym artykule >>). I choć oczywiście nie dajemy wiary zabobonom, na wszelki wypadek przed sobotą wydrążamy nieco większe okazy, a ich smakowity miąższ wykorzystujemy do delikatnych pierogów albo rozgrzewającego curry. A resztę purée dorzucamy do miski z mąką i robimy nasz ulubiony tort dyniowy. Zobaczcie, jak najsmaczniej przyrządzić dynię – na śniadanie, na obiad i na deser (a jeśli macie ochotę na więcej przepisów, koniecznie zobaczcie nasze pozostałe propozycje >>).