Aromatyczne azjatyckie dania przywodzą nam na myśl wyprawy do najdalszych zakątków świata i przypominają o wszystkich egzotycznych wakacjach, z których zdążyliśmy już wrócić, i tych, które jeszcze planujemy odbyć. A do tego są tak zdecydowane i charakterystyczne w smaku, że nie sposób ich z czymkolwiek pomylić. Czy to wietnamskie bánh mì ze srirachą i z grillowaną wieprzowiną (sprawdźcie nasz przepis na wegetariańską wersję bánh mì >>), czy aromatyczna i kojąca tajska zupa tom kha gai (zobaczcie, jak krok po kroku zrobić słynną tajską zupę tom kha gai >>) – już po samym zapachu wiemy, że mamy do czynienia z charakterną i egzotyczną mieszanką przypraw, które, mimo że tak różne od europejskich, są nie mniej pociągające.

Nic dziwnego, że azjatyckie dania cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością, dorównującą może jedynie naszemu uwielbieniu dla włoskiej kuchni. I choć w dużej mierze modę na dalekowschodnie przysmaki zawdzięczamy amerykańskim filmom, w których bohaterowie zajadali się apetycznymi pierożkami gyōza (zobaczcie przepis na wegańskie japońskie pierożki gyōza >>) albo pad thai (sprawdźcie, jak zrobić pad thai >>) prosto z papierowych pudełek, kto raz spróbował tych kulinarnych przyjemności, ten wie, że trudno je z czymkolwiek porównywać. Dlatego w tym tygodniu zapraszamy was do odkrywania Azji i zabieramy w daleką podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni, rajskiej Tajlandii oraz wibrującej kolorami i smakami Korei. Zachęcamy do tej wyprawy tym bardziej, że w ten weekend rusza piąta edycja Festiwalu Pięć Smaków (sprawdźcie, jakie filmy obejrzeć i jak wziąć udział w festiwalu >>). Poznawajcie historie bohaterów filmowych, próbując wraz z nimi ich ulubionych dań, i podejmijcie wyzwanie przyrządzenia pierwszej w życiu miski koreańskiej zupy sujebi lub makaronowej sałatki ze składnikiem o intrygująco brzmiącej nazwie, czyli z yubą. Z takim jedzeniem kino azjatyckie z pewnością będzie smaczniejsze!