Kukbuk
Kukbuk
Bento z sałatką z jarmużem (fot. Maciek Niemojewski)

Menu na weekend: 26-27 września

Byliście już na grzybobraniu? Choć to jeszcze nie szczyt sezonu, wieść niesie, że w lasach obrodziły podgrzybki, borowiki i maślaki. Co z nich przygotować?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 23 Września 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

Podobno grzybiarze dzielą się na tych, którzy grzybobranie kończą na postawieniu w domu pełnego kosza, i tych, którzy dla każdego zebranego grzyba obmyślają konkretne przeznaczenie. Duszone, suszone, marynowane – to trzy najprostsze sposoby, my jednak

proponujemy zacząć w nieco mniej oczywisty sposób (zanim weźmiecie się do pracy, sprawdźcie, jak zbierać, a później obrabiać grzyby >>).

Dzień rozpocznijcie od jesiennych przysmaków – wybierzcie gruszki lub jabłka i podajcie je z orzechami i miodem. Takie śniadanie doskonale przygotuje was na długą wycieczkę do lasu, a co więcej, zaostrzy apetyt na późniejsze specjały. Po owocnej wyprawie pora na przygotowanie popisowych dań z grzybami w roli głównej. Na początek podajcie egzotyczną zupę koreańską z szarpanym chlebowcem i grzybami, a później spędźcie popołudnie w iście włoskim stylu, przygotowując arancini z borowikami. Od takich propozycji może zakręcić się w głowie, ale nas inspirują one do dalszych eksperymentów. Pamiętacie z dzieciństwa popisowe omlety babci? Choćbyśmy nie wiem jak się starali, równie smakowitych „grzybków” na deser nie potrafimy wymyślić, dlatego polecamy wam omlet, który z grzybobraniem kojarzy się jedynie poprzez słodką nazwę. Zachęcamy do puszczenia wodzy kulinarnej fantazji, a sami szykujemy się na kolejną wyprawę do lasu. Doświadczeni grzybiarze zdradzili nam właśnie, gdzie szukać niezwykle smakowitych kani. Zatem w drogę!

Sobota

menu na weekend

Niedziela

menu na weekend

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka