Włochy kochamy za wieczne słońce, winnice ciągnące się, jak Toskania długa i szeroka, oraz kuchnię, która, choć prosta i niewyrafinowana, ma wszystko, czego trzeba do szczęścia. Jędrne i pachnące pomidory wpadają do aromatycznego sosu, cienkie nitki makaronu wiją się wśród owoców morza albo rozkosznie oblepiają bazyliowym pesto. Latem, gdy na naszych straganach także królują bakłażany, ogórki, pomidory i papryka, a kwiaty cukinii kuszą znad ogrodowych grządek, wystarczy kilka minut w kuchni, by poczuć się jak na wakacjach w Portofino czy Cinque Terre. Upalny, słoneczny weekend zacznijcie w sycylijskim stylu, przygotowując frittatę z kalafiorem i szafranem, a na obiad wypróbujcie makaron z cukinii. Po takiej lżejszej i zdrowszej wersji pasty z pewnością nie będziecie mieć problemu ze zmieszczeniem deseru. Zwłaszcza jeśli sobie przypomnicie, że w lodówce czeka puszyste i słodkie tiramisu.