Jeśli na samą myśl o znalezieniu czasu na przyrządzenie 12 potraw wigilijnych odczuwacie podenerwowanie, przychodzimy z pomocą. Podpowiadamy, co możecie zrobić już teraz, w ten weekend, i zamrozić, by doczekało świąt. Dzięki temu zaoszczędzicie czas, zadbacie o swoje samopoczucie i wreszcie do wigilijnej kolacji nie zasiądziecie w stanie skrajnego wyczerpania. I tak do lepienia pierogów z kapustą i grzybami lub ruskich zaproście wszystkich domowników, a ewentualną nadwyżkę zjedzcie od razu, na weekendowy obiad. Oprócz nich można wcześniej zrobić bigos, a niewykorzystanych resztek kapusty użyć do przyrządzenia zapiekanych wstążek z sosem pomidorowym. Z kolei miłośnikom maku i kutii podpowiadamy, że i one mogą poleżeć trochę w zamrażalniku. A jeśli nie wyobrażacie sobie czekania dwóch tygodni, by móc je zjeść, to część makowego farszu odłóżcie i w niedzielę upieczcie z jego wykorzystaniem rewelacyjny tort. Na dokładkę proponujemy marchewkową granolę. Choć do wigilijnych potraw nie należy, świetnie sprawdzi się drugiego dnia świąt, na przełamanie kulinarnych doznań. A zatem świąteczne odliczanie czas zacząć!

Menu na weekend: 12-13 grudnia
Zaczynamy odliczanie do świąt! Aby spokojnie celebrować Wigilię i Boże Narodzenie, zacznijcie przygotowania już w ten weekend. Co warto zrobić wcześniej?
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!