Długi weekend – czas na zasłużony relaks. Poranki spędzamy na tarasie z kawą w ręku, rozkoszując się perspektywą kolejnych wolnych dni, albo w ogóle nie wychodzimy z łóżka i zatapiamy się w fascynującej lekturze. Możemy wreszcie napawać się ciszą w domowym ogródku albo uciec z miasta w miejsca, w których oczy odpoczną wśród zieleni. Od błogiego lenistwa oderwać nas może jedynie głód. By zatem dopełnić obrazu przyjemności, rozpieszczamy się sezonowymi przepisami, w których królują soczyste owoce i kolorowe warzywa. W nadchodzących dniach przygotujcie chłodnik albo upieczcie wytrawną francuską tartę z serem pleśniowym i ostrym porem. A na deser wybierzcie lekko kwaskowy mus z malinami i granatem lub zachwyćcie rodzinę i znajomych niebanalnym ciastem z rabarbarem i truskawkami. Smacznego weekendu!

Menu na weekend: 11-14 czerwca
Czasem słońce, czasem deszcz – to hasło tego weekendu. Kiedy nie wiadomo, czy lepiej piec sycący quiche, czy trzeć ogórki na chłodnik, z pomocą przychodzą sezonowe warzywa i owoce – wypadną świetnie w każdej wersji: na zimno, na ciepło i… na letnio. Pamiętajcie, że to ostatnie dni sezonu na szparagi i rabarbar! Jedzcie, póki są!
Opublikowano: 10 Czerwca 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!