Pamiętacie, jak kiedyś pod koniec lata i na początku jesieni z kuchni nieustannie dobiegały odgłosy krojenia, wrzenia i smażenia? Każdy parapet w domu był zastawiony gotowymi, jeszcze ciepłymi słoikami, które babcia tuż po zamknięciu szybko odwracała do góry dnem i przykrywała ściereczką. Później, w listopadowe wieczory, nic tak nie cieszyło, jak chleb posmarowany lekko kwaśnymi powidłami śliwkowymi (sprawdźcie nasze najlepsze przepisy na aromatyczne powidła >>) albo szarlotka pachnąca jabłkami uprażonymi z cukrem. Zamknięte w słoikach smaki lata to doskonałe remedium na chandrę i tęsknotę za wakacjami, gdy nastanie zima.

Tymczasem nadchodzi – zasłużony po tygodniu pracy i zmaganiach z wyzwaniami codzienności – spokojny październikowy weekend, oddajcie się więc myślom o kulinarnych przyjemnościach. Placki gryczane z kremem dyniowym to rozpustna propozycja na jesienne śniadanie. Z kolei własnoręcznie przygotowane kimchi nada wyrazistość daniom z makaronem w stylu azjatyckim, a do tego rozgrzeje i wzmocni odporność. Zainspirujcie się naszym weekendowym menu i zobaczcie, do czego wykorzystać domowe konfitury i kiszonki (jeśli chcecie poznać najlepsze sposoby na wekowanie sezonowych owoców i warzyw, sprawdźcie nasze porady >>) w nadchodzących miesiącach.