Kukbuk
Kukbuk
Przeglądanie wiadomości, najważniejsze informacje kulinarne i kulturowe z kwietnia (ilustr. Rafał Kwiczor)

Kwiecień: Co nowego?

Śledzimy wiadomości kulinarne, ekologiczne i kulturalne, by informować was o najważniejszych wydarzeniach i trendach z Polski i ze świata. Sprawdźcie, co się działo w kwietniu!

Tekst: redakcja

Ilustracje: Rafał Kwiczor

Opublikowano: 30 Kwietnia 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 16 minut!

Od natłoku informacji można dostać zawrotu głowy, szczególnie gdy nagłówki z pierwszych stron gazet nie budzą optymizmu. Właśnie dlatego postanowiliśmy przygotować własną prasówkę, w której co miesiąc będziemy opisywać najciekawsze wydarzenia i trendy ze styku kulinariów, ekologii i kultury. Są one żywym świadectwem ludzkiej solidarności w dążeniu do zielonego jutra i zrównoważonego rozwoju. Oto przegląd najciekawszych informacji z kwietnia 2021!

Jedzenie i kulinaria

1.

Złe lody będą we Włoszech nielegalne? Sześcioro włoskich senatorów zaproponowało w parlamencie ustawę przewidującą kary dla tych, którzy sztucznie wpływają na smak i teksturę sprzedawanych lodów. Ich zdaniem gelato stało się symbolem włoskiej kultury kulinarnej i powinno podlegać ochronie. Sprzedawcy, którzy zostaną złapani na korzystaniu ze sztucznych składników, zostaną ukarani grzywną w wysokości nawet 10 tysięcy euro!

Marcus Rashford i Tom Kerridge, jak gotować smacznie, zdrowo i budżetowo? (ilustr. Rafał Kwiczor)

2.

Napastnik Manchesteru United Marcus Rashford daje się poznać nie tylko jako doskonały piłkarz, ale także osoba silnie zaangażowana w sprawy społeczne. Najpierw zwrócił uwagę Borisa Johnsona na problem braku bezpłatnych posiłków w szkołach, później zachęcał młodzież do czytania, a teraz wyprodukował serię krótkich filmów kulinarnych, w których wraz z gwiazdkowym szefem kuchni Tomem Kerridge’em pokazuje, jak gotować zdrowo, smacznie i budżetowo.

3.

Przewodnik Michelin powraca do Stanów Zjednoczonych. Francuski ranking kulinarny na terenie USA został zawieszony ze względu na pandemię. Po kilku miesiącach przerwy eksperci na nowo ocenią, które amerykańskie restauracje zasługują na wyróżnienie. Pierwszymi miastami, które odwiedzą twórcy przewodnika, będą Nowy Jork, Waszyngton i Chicago. 

Wegańskie nuggetsy w Burger King

4.

Burger King wprowadził do swojej oferty wegańskie nuggetsy! Recepturę na popularną przekąskę w wersji roślinnej sieć przygotowała we współpracy z firmą The Vegetarian Butcher. Sojowe nuggetsy zamówicie w każdym lokalu marki w Polsce. Mieliście już okazję ich spróbować?

Deska wędlin, czworonogi, przysmaki dla czworonogów, barkuterie (ilustr. Rafał Kwiczor)

5.

Deskami wędlin ludzie raczą się od dawna, zwykle podczas szczególnych okazji czy spotkań z przyjaciółmi. Tymczasem biesiadnego życia mogą doświadczać także psy. W Ameryce coraz popularniejsze staje się przygotowywanie „desek psiędlin” (ang. „barkuterie”), które służą właścicielom do umacniania więzi ze swoimi czworonogami.

6. 

Jak wynika z badania firmy Mintel, 42% Polaków zamierza ograniczyć spożycie mięsa. Popularne sieci handlowe świetnie wyczuwają ten trend! Ostatnio na półkach polskiej sieci sklepów Żabka pojawiły się roślinne produkty marki Plant Hunter, za której stworzenie odpowiada sama Żabka. Firma przekonuje, że są to roślinne produkty najwyższej jakości. W smaku mają przypominać tradycyjne dania, takie jak kotlet drobiowy czy makaron z kurczakiem. Mieliście już okazję ich spróbować?

Ekologia

7.

Czy plastik w przyszłości będzie w pełni kompostowalny? Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley opracowali nowy rodzaj plastiku, który w ciągu kilku dni rozkłada się na pojedyncze monomery, nie obciążając środowiska naturalnego cząsteczkami mikroplastiku. Wprowadzenie go do szerokiej produkcji byłoby prawdziwą ekologiczną rewolucją!

Topniejące lodowce w Google Earth

8.

Timelapse, nowa funkcja Google Earth, unaocznia antropogeniczne zmiany klimatu. W aplikacji będziemy mogli porównywać zdjęcia satelitarne tych samych miejsc, pochodzące z ostatnich czterech dekad. Topniejące lodowce, niknące lasy tropikalne i pustynniejące obszary możemy teraz zobaczyć na własne oczy.

Satelita Carbon Mapper, monitorowanie emisji dwutlenku węgla (ilustr. Rafał Kwiczor)

9.

Około 20 satelitów będzie monitorować emisję dwutlenku węgla, metanu i innych szkodliwych gazów do atmosfery. Amerykańska organizacja Carbon Mapper od 2023 roku będzie zbierać dane dotyczące produkcji gazów cieplarnianych na świecie. Wszystkie informacje zebrane przez satelity zostaną podane do publicznej informacji, co pomoże namierzyć największe źródła szkodliwych gazów na świecie.

10.

Dworzec Zachodni w Warszawie będzie zasilany energią słoneczną. Obiekt przechodzi obecnie gruntowny remont, w ramach którego zostanie wyposażony w kompleksową instalację fotowoltaiczną. Docelowo PKP planuje zainstalować panele słoneczne na 200 obiektach w całej Polsce. 

Zielone monety Greencoin w Gdańsku

11.

Mieszkańcy Gdańska będą wynagradzani za postawy proekologiczne. Naukowcy z Politechniki Gdańskiej pracują nad stworzeniem specjalnego systemu, w ramach którego gdańszczanie otrzymywaliby zielone monety Greencoin za każde działanie na rzecz środowiska naturalnego. Kacper Radziszewski, jeden z twórców systemu, wyraził nadzieję, że przyczyni się on do zmiany codziennych nawyków mieszkańców nadmorskiego miasta. Być może w przyszłości podobny system obejmie całą Polskę?

12.

Krakowski Zarząd Zieleni Miejskiej we współpracy z organizacjami pozarządowymi przygotował specjalną akcję „Miłe łąki na balkony”, w ramach której zainteresowanym mieszkańcom stolicy Małopolski zostanie rozdanych 40 tysięcy torebek z nasionami polnych kwiatów. Już niebawem ulice Krakowa zazielenią się jeszcze bardziej!

Japoński dziennik wydrukowany na biodegradowalnym papierze

13.

„Mainichi”, trzeci największy japoński dziennik, wydał specjalny numer wydrukowany na biodegradowalnym papierze, w który zostały wplecione nasiona kwiatów i ziół. Redaktorzy zachęcali do podarcia przeczytanej gazety, wyrzucenia jej na ziemię i regularnego podlewania. Pomysł został przyjęty z dużym entuzjazmem, a ekologiczne wydanie „Mainichi” sprzedało się w nakładzie 4 milionów egzemplarzy.

14.

Francja chce zakazać lotów na trasach, które można pokonać pociągiem w dwie i pół godziny. Celem tego rozporządzenia jest ograniczenie emisji dwutlenku węgla do atmosfery i minimalizacja śladu węglowego związanego z transportem. To element systemowych działań, które mają prowadzić do zmniejszenia emisji o 40% do 2030 roku.

15.

Belgia walczy z deforestacją! Zakia Khattabi, belgijska minister środowiska, zapowiedziała, że rząd w Brukseli do 2022 roku zabroni korzystania z biopaliw produkowanych z oleju sojowego i palmowego. To część szerszej polityki środowiskowej, prowadzonej między innymi przez Francję i Holandię, mającej na celu walkę z wylesianiem terenów przede wszystkim w Malezji i Indonezji.

Las Vegas bez trawników?

16.

Czy z przestrzeni miejskiej Las Vegas zniknie zieleń? Przedstawiciele wodociągów największego miasta Nevady ubiegają się u władz miejskich o zdelegalizowanie dekoracyjnych trawników, które każdego dnia podlewane są ogromnymi ilościami wody, co w konsekwencji przyczynia się do sezonowych susz.

17.

Nowa Zelandia po raz kolejny pokazuje, jak budować zieloną przyszłość! Rząd w Wellington wprowadził nowe prawo, które zobowiązuje firmy z sektora finansowego do złożenia szczegółowych raportów wykazujących wpływ ich działalności na środowisko naturalne. W swoich sprawozdaniach banki czy firmy ubezpieczeniowe będą musiały też przedstawić informacje na temat tego, jak zamierzają się dostosowywać do zmian klimatycznych. –

Dokument Seaspiracy, lokalne działania, wycofanie ryb z oferty w sklepie w Hongkongu (ilustr. Rafał Kwiczor)

18.

Dokument „Seaspiracy”, przedstawiający ciemne strony rybołówstwa, zbiera pierwsze plony. Slowood, sklep spożywczy z Hongkongu, poinformował w mediach społecznościowych, że zamierza wycofać ryby ze swojej oferty. Jego właściciele wierzą, że na świat wpływają małe, lokalne działania, a sami dają wspaniały przykład tego, co można zrobić dla planety.

19.

Wspólnie uratujmy życie w oceanach! Rafy koralowe pokrywają zaledwie 1% dna oceanów, ale w ich otoczeniu żyje aż 25% podwodnych stworzeń. W wyniku globalnego ocieplenia coraz więcej raf ulega procesowi wybielenia, podczas którego opuszczają je algi. By śledzić zmieniający się podwodny krajobraz, NASA przygotowała NeMO-Net, specjalną grę na telefon, której użytkownicy będą mogli podróżować pod wodą, odkrywać rafy koralowe, identyfikować je i nanosić na mapę. Połączcie przyjemne z pożytecznym i pomóżcie ocalić podwodne życie!

20.

Naukowcy z hongkońskiej politechniki chcą wykorzystać bakterie do walki z mikroplastikiem w oceanach. Opierając się na wiedzy o naturalnych predyspozycjach bakterii do łączenia się w grupy i przylegania do powierzchni innych ciał, próbują opracować metodę na wychwytywanie, a docelowo także recyklingowanie cząsteczek plastiku, które unoszą się w wodach na całym świecie.

Najbardziej ekologiczna trasa w Google Maps

21.

Google Maps na co dzień asystuje nam w podróżach, pomagając możliwie najprędzej dotrzeć do celu. Już niebawem w aplikacji pojawi się dodatkowa funkcja, która wyznaczy nie najszybszą, ale najbardziej ekologiczną trasę. W ten sposób amerykańska korporacja stara się przyczynić do zmniejszenia śladu węglowego i podniesienia świadomości ekologicznej wśród kierowców samochodów.

22.

Kawa, herbata i inne napoje sprzedawane w jednorazowych opakowaniach zostaną objęte opłatą produktową. W konsekwencji konsumenci zapłacą za nie o złotówkę więcej. Ministerstwo Klimatu i Środowiska chce zachęcić w ten sposób klientów gastronomii do korzystania z opakowań wielorazowego użytku. W lipcu zostanie także wprowadzony zakaz sprzedaży plastikowych produktów, które nie nadają się do recyklingu, takich jak plastikowe talerzyki czy sztućce.

Kultura i wiedza

23.

Na całym świecie z cukrzycą zmaga się obecnie blisko 500 milionów osób. Liczba ta w najbliższym ćwierćwieczu może wzrosnąć nawet o 200 milionów. Walkę z chorobą podjęli naukowcy ze szwajcarskiej Politechniki Federalnej w Lozannie. Opracowali projekt sztucznej trzustki, którą można wydrukować w zaledwie pół minuty. Na razie niemożliwe jest jej użycie przy przeszczepie. Nie ma jednak wątpliwości, że tak będzie wyglądać w przyszłości transplantologia.

Rzeka Magpie, uzyskanie osobowości prawnej, ochrona środowiska w Stanach Zjednoczonych (ilustr. Rafał Kwiczor)

24.

Kanadyjska rzeka Magpie uzyskała osobowość prawną. Pełnię praw zdobyła z inicjatywy Sojuszu na rzecz Ochrony Rzeki Muteshekau-shipu, założonego przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. To wyraz wielkiego szacunku do natury i uznania jej – w nurcie myśli ekocentrycznej – za prymarną wobec ludzi. Myślicie, że Wisła doczeka się kiedyś podobnego szacunku?

25.

Norwegia jako pierwszy kraj na świecie wybuduje tunel dla statków. Blisko dwukilometrowy Stad Ship Tunnel połączy zatoki Kjødepollen i Vanylvsfjorden. Prace nad konstrukcją zaczną się w 2022 roku i potrwają około czterech lat. Tunel został zaprojektowany przez biuro architektoniczne Snøhetta, które zadbało o to, by jak najlepiej integrował się z norweskimi krajobrazami.

Kapsułki Nesspresso, domowy test na Covid, nowe sposoby recyklingu (ilustr. Rafał Kwiczor)

26.

Zamiast wyrzucać kapsułki po kawie, zrób z nich test na COVID-19! Holenderscy badacze opracowali sposób przetworzenia pustych kapsułek Nespresso na domowy test na obecność koronawirusa w organizmie. Choć CoroNaspresso wciąż jest w fazie eksperymentalnej, jego powstanie wyznacza nowe ścieżki w myśleniu o recyklingu i jego funkcji społecznej.

27.

Barista na baterie? Firma OrionStar, należąca do chińskiego przedsiębiorstwa Cheetah Mobile, przedstawiła swój najnowszy produkt: humanoidalnego robota ZhiKa Master, który parzy kawę i herbatę jak pracownicy najlepszych kawiarni. Ting Li, wicedyrektor OrionStar, mówi, że dzięki pomocy ZhiKa Mastera bariści będą mogli się skupić na edukowaniu klientów i pracy kreatywnej, na przykład opracowywaniu nowych przepisów.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk