Kukbuk
Kukbuk
Konkurs mikołajkowy – rozdajemy książki z naszej biblioteczki (fot. Superkitina / unsplash.com)

Nowości książkowe 2019

Na wiosnę i jesień, do gotowania i eksperymentowania – przeglądamy premiery książkowe 2019 i sprawdzamy, co warto przeczytać.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 12 minut!

Co nowego pojawiło się w księgarniach? Co warto kupić do domowej biblioteczki? Przeglądamy premiery i zapowiedzi książkowe na 2019 rok i wybieramy te, które naszym zdaniem są intrygujące albo doskonale podsumowują wiedzę na jakiś temat. Jeśli wciąż szukacie idealnej książki o roślinach albo pragniecie się dowiedzieć więcej o winie – z czym je łączyć, które szczepy z jakimi daniami smakują najlepiej – to mamy nadzieję, że na waszych półkach właśnie zwolniło się miejsce. Mamy propozycje dla tych, którzy chcą poeksperymentować w kuchni, i dla tych, którzy jesienią chcą wyruszyć z koszykiem w las na grzybobranie. Przeglądamy ostatnie premiery literackie – sprawdźcie, co warto przeczytać. 

fot. materiały prasowe

Mamy nadzieję, że wasze buty lśnią, bo z okazji mikołajek rozdajemy książki z naszej olbrzymiej biblioteczki. Ułożyliśmy je w osiem zestawów – w każdym znajdują się inne tytuły. Zobaczcie, jakie książki do nich wybraliśmy.

Dieta na wynos, Viola Urban, Publicat

Co zapakować do słoika lub pudełka, kiedy czeka nas cały dzień poza domem? Viola Urban podaje przepisy na zdrowe i proste lunche. Dzięki nim szybko przygotujecie smaczne posiłki na następny dzień w pracy czy szkole i nie będziecie musieli przegryzać byle czego. Książka jest wzbogacona o informacje na temat odżywiania oraz porady dotyczące na przykład tego, jakimi składnikami roślinnymi zastępować produkty odzwierzęce.

 

Niki Segnit. "Sztuka gotwania"

Sztuka gotowania, Niki Segnit, Buchmann

To kolejna książka autorki bestsellerowego „Leksykonu smaków”. Segnit stawia na swobodę i spontaniczność w kuchni – nie trzyma się kurczowo przepisów, gotuje bez odmierzonych porcji. Przekonuje, że z odrobiną fantazji każdy może gotować niczym włoska nonna – wystarczy opanować kilka podstawowych receptur, a później tylko improwizować i łączyć w swoich potrawach najprzeróżniejsze smaki i doznania. W książce jest kilkadziesiąt przepisów na potrawy z całego świata. Dzięki nim szybko nauczycie się improwizować w kuchni i radzić sobie bez książek kucharskich.

Forma obfitości, Laura Osęka, Publicat

W piekarniku można przygotować niemal wszystko – od zapiekanek po eleganckie omlety. Bez niego nie byłoby chrupiących ciastek, które koją zszargane nerwy po ciężkim dniu, ani zapiekanek z resztek wydobytych z zakamarków lodówki. Laura Osęka podaje w książce aż 87 przepisów, dzięki którym kolację czy podwieczorek dla kilku osób przygotujemy w kilka chwil – wystarczy wrzucić parę składników na blachę, a potem szybko wstawić ją do pieca. W ten sposób zaoszczędzimy czas, a wysiłek ograniczymy do minimum. Idealne propozycje na dania, które rozgrzeją w chłodne zimowe dni.

Rozkładkówka książki „Forma obfitości. Idealnie, zdrowo, sezonowo” z przepisem na jesienne owoce (fot. Martyna Cybuch)

fot. Martyna Cybuch

fot. materiały prasowe

Mama na roślinach, Asja Michnicka, Buchmann

Jak sprawdza się dieta roślinna u kobiet w ciąży? Jak przyszłe mamy weganki mogą radzić sobie z presją otoczenia? Autorka podaje rzetelne informacje dotyczące diety i wartości odżywczych składników. Przywołuje badania naukowe, które dowodzą, że kobiety w ciąży mogą być wegetariankami albo wegankami. Warunek jest jeden – dieta musi być zbilansowana. „Mama na roślinach” to doskonała pozycja dla przyszłych mam, które nie chcą jeść mięsa, ale mają świadomość, jak ważne jest, by uważały na to, co jedzą i w jakich ilościach.

Kurs wiedzy o winie, Kevin Zraly, Explanator After Hours

W tym roku bestsellerowa książka Zraly’ego została wydana po raz czwarty. Tym razem w „Kursie wiedzy o winie” znalazł się także rozdział o polskich winach, napisany przez Wojciecha Bońkowskiego – współautora przewodnika „Wina Europy” i założyciela portalu Winicjatywa.pl. Książka stanowi obszerne kompendium wiedzy, które w łatwy i przystępny sposób przekazuje informacje dotyczące gatunków win, odmian winorośli czy technik winifikacji. Nie brakuje w nim również porad, jak prawidłowo czytać etykiety oraz jak należy próbować win. Obowiązkowy podręcznik dla każdego pasjonata winiarstwa.

Wnętrze książki „Kurs wiedzy o winie” Kevina Zraly’ego

fot. materiały prasowe

Jak mądrze wychowywać psy. Przeowdnik po psich zachowaniach

fot. Martyna Cybuch

Pozwólcie pieskom przyjść do mnie, Bolesław Chromry, W.A.B.

Debiut literacki znanego rysownika. Książka opowiada historię młodego małżeństwa, Bartka i Doroty, którzy mieszkają na Pradze. Oboje są po trzydziestce i czują, że są wyjątkowi. Co tydzień w sobotę wybierają się na targ na Namysłowskiej, gdzie szukają niecodziennych znalezisk. To nieco absurdalna, groteskowa opowieść pełna materialnych wspomnień o PRL-u, w której główną rolę odgrywają psy – na przykład doprowadzają do spotkań, które nie powinny mieć miejsca.

Słuchając psa, Zofia Zaniewska-Wojtków i Piotr Wojtków, Buchmann

Profesjonalni trenerzy i behawioryści psów zdradzają, jak krok po kroku wyszkolić swojego pupila oraz nawiązać z nim szczególną więź. Autorzy w ciekawy sposób pokazują, jak prawidłowo interpretować zachowanie swojego czworonoga, co robić, by zapewnić mu poczucie bezpieczeństwa. Wbrew pozorom to, że pies macha ogonem, nie musi oznaczać, że jest zadowolony. Co więcej, czasem nawet nie wiemy, że niewłaściwie głaszczemy naszych pupili! Obowiązkowa lektura w każdym domu, w którym mieszka pies.

"Polowanie na grzyby" książka Zofii Leszczyńskiej-Niziołek

fot. Martyna Cybuch

Polowanie na grzyby, Zofia Leszczyńska-Niziołek, Buchmann

Autorka książki zna się na grzybach jak nikt. Już w dzieciństwie chodziła z całą rodziną na grzybobrania, podczas których wujek zachęcał ją i pozostałe dzieci do wyszukiwania najpiękniejszych okazów. Po latach została certyfikowaną klasyfikatorką grzybów, na co dzień prowadzi gospodarstwo agroturystyczne. Teraz swoją pasję do zbierania przekazuje w atlasie, w którym opisy gatunków grzybów przeplatają się z jej osobistymi historiami. Na początek autorka przekazuje solidną dawkę wiedzy o grzybach, ich budowie, a nawet klasyfikacji. Następnie dzieli się praktycznymi wskazówkami, między innymi jak przygotować się do wyprawy. Ponadto dzięki tej książce możemy się dowiedzieć, gdzie szukać konkretnych okazów, jak je czyścić oraz jakie dania możemy z nich przygotować.

fot. materiały prasowe

Koniec z przejadaniem się, David A. Kessler, Fundacja Źródła Życia

Autor dowodzi, że nieustannie jesteśmy manipulowani przez przemysł spożywczy oraz… własne mózgi. Jeśli nie możecie się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnych kawałków czekolady albo zamiast jednego kawałka pizzy zjadacie cztery, przeczytajcie, jak dajemy się zwieść apetycznym daniom. Na przykładzie trzech historii autor pokazuje, jak obsesyjnie podchodzimy do kwestii związanych z jedzeniem. Powołując się na dane statystyczne oraz własne doświadczenia zawodowe, wskazuje, że przestajemy kontrolować nasze nawyki żywieniowe – przejadamy się. Dlatego podaje szereg wskazówek, jak zmienić swoje nastawienie do jedzenia i jak racjonalniej podejmować decyzje podczas wyboru diety czy codziennego obiadu. 

Rok w ogrodzie, Dan Pearson, Wydawnictwo Literackie

Uznany brytyjski architekt krajobrazu pokazuje, jak czerpać przyjemność z pielęgnowania ogrodu i obcowania z roślinami. Przepiękne wydanie jest zbiorem felietonów, w których autor dzieli się z czytelnikami rozległą wiedzą na temat uprawy roślin. Przekonuje, że ogrodem może być nawet kilka doniczek ustawionych na parapecie – tyle wystarczy, by wyruszyć w niespieszną podróż z Pearsonem, podczas której odkrywamy piękno wszystkich pór roku. Miłość do roślin autor łączy z zachwytem nad światem i tym, co w nim niezwykłe. 

fot. Maciek Niemojewski

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk