HIBISKUSOWE TRIFLE
- 3 łyżki hibiskusa
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 300 g mascarpone
- 500 ml śmietanki kremowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki wody pomarańczowej
- ziarna z 2 owoców granatu
- 3 gałązki mięty
- 2 łyżeczki wody różanej
- 1 duży biszkopt (może być gotowy)
Hibiskus zalewamy wrzątkiem. Kiedy napar będzie gotowy, wyjmujemy kwiaty i wsypujemy cukier. Gotujemy przez kilka minut, aż woda zacznie bulgotać i zamieni się w syrop. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mascarpone ubijamy w misce ze śmietaną z cukrem pudrem i wodą pomarańczową. Ziarna granatu mieszamy z drobno posiekaną miętą i wodą różaną.
Biszkopt kroimy na kawałki, które układamy następnie na spodzie wysokiego szklanego naczynia o sporej średnicy dna i nasączamy syropem. Na nie wykładamy krem, całość posypujemy ziarnami granatu. Deser wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodził (na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc).