Kukbuk
Kukbuk

Kim są laureaci 2. edycji KUKBUK Poleca?

Choć finał 2. edycji KUKBUK Poleca już za nami, nasi laureaci wciąż tworzą produkty, które urzekły nasze jury. Choć każdy z nich jest inny, łączy ich zamiłowanie do jakości i dobrego smaku. Sprawdźcie kim są nasi zwycięzcy i dlaczego to właśnie oni uzyskali Certyfikat KUKBUK Poleca.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 54 minut!

FOLWARK WĄSOWO

W malowniczej wsi Wąsowo, godzinę jazdy samochodem od Poznania, Piotr Wieła i Magda Burda prowadzą gospodarstwo agroturystyczne Folwark Wąsowo. On to pasjonat dobrej kuchni i urodzony optymista, ona – konkretna realistka zajmująca się renowacją zabytkowych XIX-wiecznych budynków gospodarstwa. Współpracując z panem Janem – pierwszym właścicielem i założycielem gospodarstwa – tworzą miejsce, w którym można w pełni doświadczyć uroków polskiej wsi. Folwark Wąsowo zdobył serca jury KUKBUK Poleca, które przyznało mu certyfikat w kategorii „za miastem dla relaksu”. Jego właścicieli wyróżniliśmy za wierność oryginalnym założeniom architektonicznym i pietyzm w odtwarzaniu zabytkowego, liczącego sobie 150 lat miejsca, a także za prowadzenie 15-hektarowego ogrodu ekologicznego, nad którym unosi się zapach ziół i z którego plony znajdujemy na folwarkowych talerzach.

Folwark Wąsowo to zabytkowe XIX-wieczne budynki, w których Piotr Wieła i Magda Burda prowadzą gospodarstwo agroturystyczne.

Goście folwarku mogą zamieszkać w trzech historycznych budynkach. Do wyboru mają pokoje w kuźni lub stajni i apartament w gorzelni. W Folwarku Wąsowo, prócz domu gościnnego, mieści się też gospodarstwo ekologiczne, które zaopatruje kuchnię w świeże i zdrowe produkty. Gospodarze robią z własnych owoców, warzyw i ziół tradycyjne przetwory: tarte buraczki, przecier ogórkowy i pomidorowy, napoje oraz konfitury. W ofercie są też miody z sąsiadującej z Folwarkiem Wąsowo pasieki.

Gdzie kupić?

Przetwory można kupić w sklepie internetowym Folwarku Wąsowo.

Pst!

W Wąsowie można nie tylko spędzić weekend lub urlop, ale też zorganizować imprezę firmową lub wesele.

Magda Burda i Piotr Wieła – właściciele Folwarku Wąsowo

Dom gościnny Stara Szkoła słynie nie tylko z niezwykłego klimatu, ale też świetnej domowej kuchni.

DOM GOŚCINNY STARA SZKOŁA

Są tu książki i antyki. Po zielonym ogródku przechadzają się tłuste koty, a na ustawionym w kuchni długim stole w porze wspólnych posiłków zawsze lądują domowy chleb, świeże masło i sery. To właśnie Stara Szkoła – dom gościnny Ewy i Jacka Traczów, nagrodzony certyfikatem w ramach drugiej edycji KUKBUK Poleca w kategorii „za miastem dla relaksu”. Wyróżniliśmy ich za sposób, w jaki zmienili XIX-wieczną szkołę w kameralną przystań dla smakoszy życia, za propagowanie aktywności sportowej w pięknych krajobrazach oraz za promowanie regionalnej kultury i kontakt z talentami kulinarnymi zarówno okolicznych gospodyń, jak i samych właścicieli.

W Starej Szkole czeka na gości nie tylko nocleg i świetne jedzenie. Właściciele zapewniają też atrakcje sportowe: spływy kajakowe, wycieczki rowerowe, jazdę konną i tenis, a zimą biegówki. Zainteresowani mogą wziąć udział w warsztatach serowarstwa. Po aktywnym wypoczynku można zrelaksować się na hamaku w ogrodzie.

Gdzie?

Stara Szkoła mieści się w warmińskiej miejscowości Wysoka Wieś – 22 kilometry od Ostródy – na Wzgórzach Dylewskich, w najwyższym punkcie Warmii i Mazur.

Odrestaurowane wnętrze Pałacu Kamieniec.

PAŁAC KAMIENIEC

Kiedy patrzy się na położoną w Kotlinie Kłodzkiej rezydencję, trudno uwierzyć, że jeszcze kilka lat temu była właściwie ruiną. Po kilkudziesięciu latach zapomnienia znów zachwyca dawnym pięknem. Stało się tak dzięki małżeństwu z Warszawy – Katarzynie i Wojciecha Huckich  – które kupiło niszczejącą posiadłość i przeprowadziło gruntowny remont budynku. Dziś w historycznych wnętrzach mieszczą się eleganckie pokoje gościnne dla wszystkich, którzy cenią sobie kontakt z historią i naturą. Jury drugiej edycji KUKBUK Poleca nagrodziło Pałac Kamieniec w kategorii „za miastem dla relaksu” za staranność w odrestaurowaniu osiemnastowiecznego pałacu i za szacunek dla przeszłości, która dziś dumnie prezentuje swoje niepowtarzalne piękno, a także za kuchnię pełną domowych smaków, przypałacowy ogród i azyl wśród uroków natury.

Katarzyna Hucka - właścicielka Pałacu Kamieniec / fot. materiały prasowe

Pałac Kamieniec daje gościom możliwość obcowania z piękną architekturą i przyrodą oraz świetną kuchnią. W budynku znajdują się stylowo urządzone pokoje, sala wypoczynkowa, w której można zrelaksować się z książką w dłoni, a także sucha sauna i kawiarenka z pałacowymi słodkościami. W ogrodzie można urządzić piknik i pograć w gry historyczne. Spragnieni aktywnego wypoczynku i zwiedzania okolicy mogą wypożyczyć rowery.

Gdzie?

Pałac jest położony w malowniczej miejscowości Kamieniec w Kotlinie Kłodzkiej, 15 minut samochodem od Kłodzka, pół godziny od granicy z Czechami.

Pst!

Okolice Kłodzka, czyli dawne Hrabstwo Kłodzkie, to prawdziwy raj dla miłośników zabytkowych budowli – mnóstwo tu zamków i pałaców. Niektóre znalazły właścicieli i są w trakcie renowacji, jak Dwór Sarny w Ścinawce Górnej, zamek w Gorzanowie i pałac w Piszkowicach. Inne, jak choćby pałace w Bożkowie, Korytowie czy Szalejowie Dolnym, wciąż czekają na lepsze czasy.

Firma Hagi produkuje wyjątkowe kosmetyki na bazie naturalnych ekstraktów i olejków z roślin.

HAGI COSMETICS

Hagi Cosmetics to rodzinna firma, która powstała na bazie solidnej wiedzy o chemii oraz zachwytu nad pięknem natury. Mama chemiczka – Hanna Kurcińska – i dwie córki – Agata Borzym i Gabriela Kurcińska – wspólnie tworzą wyjątkowe kosmetyki naturalne. Jury drugiej edycji KUKBUK Poleca doceniło je za zaskakujące zapachy budowane na nieoczywistych połączeniach, za estetyczne opakowania i za ciekawy podział na żywiołyi przyznało im nagrodę w kategorii „dla urody”.

Hagi Cosmetics oferuje pięknie pachnące mydła, pudry i sole do kąpieli, kremy, scruby oraz balsamy. Wszystko z naturalnymi ekstraktami i olejkami z roślin. Produkty przyporządkowane są do pięciu kategorii: ziemia, powietrze, ogień, woda i piąty żywioł. Każda z nich jest przeznaczona do innych potrzeb skóry.

Gdzie kupić?

Kosmetyki Hagi można zamówić z dostawą do domu lub punktu odbioru osobistego w Warszawie przez stronę internetową. Znajduje się na niej także lista sklepów i drogerii, w których produkty Hagi kupimy stacjonarnie.

Pst!

Standardy firmy są zgodne z wymogami firm certyfikujących kosmetyki naturalne i organiczne. W zespole Hagi pracują kosmetolodzy, chemicy, specjaliści do spraw jakości, zapachów i bezpieczeństwa kosmetyków – oraz kilka artystycznych dusz z głowami pełnymi pomysłów. Sami wymyślają między innymi receptury i opakowania.

Hanna Kurcińska i jej dwie córki – Agata Borzym i Gabriela Kurcińska, czyli twórczynie marki Hagi.
Wyjątkowy, drewniany dripper do kawy od I Love Nature.

I LOVE NATURE

I Love Nature to projekt stworzony przez Jarka i Darięz potrzeby dzielenia się z innymi pasją i miłością do natury. Jarek ręcznie tworzy wyjątkowe akcesoria kuchenne z drewna, które pozyskuje z lasu położonego obok swojego domu. Daria zajmuje się ich sprzedażą i sprawami organizacyjnymi. Certyfikat w ramach drugiej edycji KUKBUK Poleca jury przyznało im w kategorii „z warsztatu” za poetyckie nawiązanie do piękna natury i za pochwałę prostoty w projektowaniu przydatnych na co dzień przedmiotów z drewna.

W ofercie I Love Nature znajdują się przedmioty wykonane z drewna, przy czym każdy jest niepowtarzalny. Są to przede wszystkim piękne deski, ale też misy, patery, pałeczki do sushi, sztućce, a nawet drippery do parzenia kawy.

Gdzie kupić?

Wszystkie produkty można obejrzeć i zamówić na stronie internetowej I Love Nature. Jeśli coś wam się spodoba, lepiej szybko podejmijcie decyzję – drewniane akcesoria I Love Nature rozchodzą się jak świeże bułeczki.

{iossi} to naturalne kosmetyki pełne olejków eterycznych i ekstraktów roślinnych.

{iossi}

Kiedy Joanna Hołuj, założycielka {iossi}, zmieszała kilka podstawowych składników i olejek eteryczny, tworząc swój pierwszy krem, zrozumiała, że to właśnie chce robić w życiu. Dziś w Krakowie prowadzi Wytwórnię Dobrych Kosmetyków {iossi}. Tam, wraz z zespołem, maceruje zioła, wykonuje ekstrakty, miesza oleje, wybiera najlepsze komponenty i tworzy wyjątkowe kosmetyki. W drugiej edycji KUKBUK Poleca {iossi} zdobyło wyróżnienie w kategorii „dla urody”za doskonałe składy, za bardzo dobrze skomponowane zapachy przygotowane z naturalnych olejków eterycznych i za mistrzowski krem różany z dodatkiem fermentów, które wkraczają nie tylko na polskie stoły, ale także do kosmetyczek.

Joanna Hołuj pierwszy krem stworzyła na własne potrzeby. Dziś w Krakowie prowadzi Wytwórnię Dobrych Kosmetyków {iossi}.

Kosmetyki {iossi} składają się z naturalnych i organicznych olejów i maseł, olejków eterycznych i ekstraktów roślinnych. Komponenty pochodzą zarówno z okolicznych łąk, jak i najdalszych zakątków świata. Firma oferuje całą gamę produktów dla kobiet, mężczyzn i dzieci, także w miniaturowych opakowaniach i zestawach idealnych na prezenty.

Gdzie kupić?

Produkty {iossi} goszczą na półkach dobrych drogerii i sklepów w całej Polsce; ich dokładna lista znajduje się na stronie internetowej. Tutaj można też zamówić kosmetyki z dostawą do domu.

Pst!

Kosmetyki {iossi} zawierają wyłącznie składniki akceptowane przez EcoCert (Cosmos) i TruNature. Wszystkie produkty przeszły odpowiednie badania i zostały zarejestrowane w unijnej bazie Cosmetic Products Notification Portal. Są wolne od szkodliwych dodatków, sztucznych zapachów i barwników.

KASZUBSKA KOZA

Kaszubska Koza to małe gospodarstwo we wsi Robaczkowo w Borach Tucholskich, prowadzone przez uciekinierów z miasta. Tomasz i Honorata Strubińscy spełnili swoje marzenie i zamieszkali tam, gdzie „nie dociera nawet asfalt”, by produkować najwyższej jakości kozie sery. Jury wyróżniło Kaszubską Kozę w kategorii „ze spiżarni” za niepowtarzalne w smaku sery, których każdy kęs niesie w sobie pasję życia, fantazję i szczęście.

Sery od Kaszubskiej Kozy są nie tylko pyszne, ale też piękne.

W ofercie gospodarstwa Kaszubska Koza znajdują się sery o wdzięcznych nazwach: Kozia Rura– ser kwasowo-podpuszczkowy krótko dojrzewający, Kozidymek – ser lekko wędzony podpuszczkowy, nagrodzony na Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończonych Form Mleka, Pijana Koza – młody ser dojrzewający w oparach z nalewki, Pszczółka– ser podpuszczkowy z dodatkiem pyłku pszczelego i czarnuszki, oraz kwasowo-podpuszczkowy Knopek Kaszubski. Kaszubska Koza produkuje również Kozie Babki, czyli sery z dodatkami: kozieradką, lubczykiem, czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim, suszoną śliwką, pestkami dyni, miętą, a nawet buraczkami i migdałami.

 Gdzie kupić?

Sery nie są dostępne w regularnej sprzedaży, jednak Tomasz i Honorata często goszczą z nimi na targach ze zdrową żywnością i festiwalach poświęconych serowarstwu. Można też odwiedzić gospodarstwo i kupić sery bezpośrednio u Strubińskich. Para zachęca do kontaktu pod numerem telefonu 533 495 488 lub poprzez fanpage na Facebooku.

Piwo z Browaru Kormoran można wykorzystać na przykład do... wypieku chleba.

BROWAR KORMORAN

Maciej Mielęcki to technolog żywności i piwowar, Paweł Błażewicz – z wykształcenia historyk, z zamiłowania, jak sam mówi, alchemik. Panowie od lat łączą siły, by w Browarze Kormoran warzyć naturalne, doskonałe piwo. Tradycyjne metody łączą z nowoczesnym sznytem. Dzięki temu stali się jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek piw rzemieślniczych w Polsce.

Założyciele BROWAR KOMORAN
Piwowarzy z Browaru Kormoran: Maciej Mielęcki - technolog żywności i Paweł Błażewicz - z wykształcenia historyk, z zamiłowania alchemik.

O ofercie Browaru Kormoran można by napisać książkę, dlatego wystarczy, jeśli wspomnimy, że oferuje on piwa niemal każdego rodzaju: jasne, ciemne, smakowe, IPA, portery, niefiltrowane i niepasteryzowane, a nawet bezglutenowe. Wszystkie piwa Browaru Kormoran bazują na najwyższej jakości naturalnych składnikach. Niewielka skala produkcji ośmiela do eksperymentowania i tworzenia wyjątkowych produktów.

Gdzie kupić?

Lista miejsc, gdzie można kupić piwo z Browaru Kormoran, znajduje się na stronie internetowej firmy.

PASIEKA PUCER

Dariusz Pucer to pasjonat, który kontynuuje rodzinną tradycję pszczelarską – tradycyjnymi metodami produkuje pyszne miody, wyróżnione w drugiej edycji KUKBUK Poleca. Miody Pucer pochodzą z pasiek położonych na ekologicznie czystym obszarze Natura 2000, znajdującym się z dala od ośrodków przemysłowych. Jury doceniło pracę pana Dariusza i przyznało mu nagrodę w kategorii „ze spiżarni” za miód lipowy, którego smak wywołuje wzruszenie oraz przywołuje wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i wakacji na wsi.

Miody Pucer pochodzą z pasiek położonych na ekologicznie czystym obszarze Natura 2000, znajdującym się z dala od ośrodków przemysłowych.

Pasieka Pucer oferuje całą gamę miodów: lipowe, wielokwiatowe, spadziowe, gryczane i wiele innych. Dumą firmy są miody z dodatkiem owoców: malin, wiśni, poziomek. Można też zamówić efektownie zapakowane słoiczki miodu jako prezenty korporacyjne lub jako upominki dla gości weselnych – ze spersonalizowanymi etykietami.

Gdzie kupić?

Z ofertą miodów można się zapoznać na stronie internetowej pasieki, przez którą można też zamówić produkty Pucer z dostawą do domu.

Magda Węgiel i jej córka Agnieszka – właścicielki firmy Pstrąg Ojcowski.

PSTRĄG OJCOWSKI

W sercu malowniczego Ojcowskiego Parku Narodowego Magda Węgiel i jej córka Agnieszka prowadzą wyjątkową hodowlę pstrąga potokowego. Na miejscu można odpocząć na łonie przyrody i zjeść świeżo przyrządzoną rybę w zaaranżowanym na świeżym powietrzu lokalu.

Pstrąg Ojcowski serwuje świeże pstrągi wędzone i grillowane, w prostej formie, bez udziwnień. Specjalnością gospodarstwa jest pstrąg ojcowski wędzony naturalnie na drewnie bukowym bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników. Pstrągi podawane są z lokalnym pieczywem. Działalność opiera się na tradycyjnych metodach hodowli, bez użycia technik przemysłowych przyspieszających przyrost wagi i wielkości ryby.

Gdzie?

Sprzedaż pstrągów odbywa się bezpośrednio – w gospodarstwie w Ojcowie. Dostać je można również w Krakowie, w sklepie Deli 8 przy ulicy Mazowieckiej 8, a także na targach oraz festiwalach kulinarnych (na przykład na Najedzeni Fest! czy na Targu Pietruszkowym).

Pst!

W 2017 roku współzałożycielka Pstrąga Ojcowskiego Magda Węgiel zajęła drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie „Rolniczki motorem innowacji w Polsce” i jako jedna z trzech laureatek reprezentuje Polskę w europejskim konkursie organizowanym przez Komisję Kobiet Copa w Brukseli. Konkurs ma na celu promowanie zrównoważonego rolnictwa w Europie i podkreślenie roli kobiet w jego rozwoju.

W sercu Ojcowskiego Parku Narodowego można odpocząć na łonie przyrody i zjeść świeżego pstrąga.
Sad Zaścianki ma w ofercie kilka rodzajów soku z ekologicznych jabłek.

SAD ZAŚCIANKI

Marta Puchalska-Tupaj i Łukasz Tupaj na co dzień mieszkają w mieście. Weekendy spędzają jednak we wsi Zaścianki pod Białymstokiem, gdzie własnoręcznie – na zamówienie klientów – tłoczą ekologiczne soki jabłkowe. Wyselekcjonowane, uprawiane naturalnymi metodami owoce pochodzą z sadu założonego ponad 30 lat temu przez pana Stanisława, ojca Marty. Jury drugiej edycji KUKBUK Poleca przyznało Sadowi Zaścianki nagrodę w kategorii „w płynie bez procentów” za soki tłoczone nie na zapas, ale na indywidualne zamówienie, za ich prawdziwy smak niezmącony wodą i cukrem, a także za biodynamicznie prowadzony sad.

Marta Puchalska-Tupaj wraz z mężem mieszkają i pracują w mieście, a w weekendy tłoczą sok z ekologicznych jabłek we wsi pod Białymstokiem

Sad Zaścianki oferuje klasyczny naturalny sok jabłkowy, ale w ofercie znajdziemy też kilka wariacji. Można tu spróbować soku jabłkowego z dodatkiem cytryny, cytryny i mięty lub z przyprawami korzennymi.

Gdzie kupić?

Soki można kupić stacjonarnie w Warszawie, w Samie Żoliborz przy ulicy Rydygiera 9c i w kawiarni Kawowiec przy ulicy Elbląskiej 39a. Produkty z Sadu Zaścianki dostaniemy także w sklepie JaglAnka – Zdrowe Delikatesy przy ulicy Mickiewicza 48/101 w Białymstoku.

Pst!

Sadownicy najpierw zbierają zamówienia, a następnie tłoczą potrzebną ilość soku. Daje to gwarancję, że do rąk klientów trafią świeże produkty bez konserwantów.

SMAK NATURY

Markę Smak Natury stworzył Marek Hałata. W ten sposób nadał formalny kształt niemal 100-letniej rodzinnej tradycji tłoczenia olejów rzemieślniczymi metodami. Ze świetnymi efektami – jego produkty zachwyciły smakiem jury drugiej edycji KUKBUK Poleca, zdobyły też szereg innych nagród i wyróżnień. Nasi jurorzy nagrodzili Smak Natury w kategorii „ze spiżarni” za oleje o wyrazistym i doskonale wyważonym smaku tłoczone na lwowskiej prasie z 1908 roku oraz za szacunek do tradycji przodków. Swoją misję firma Smak Natury definiuje jako „zmienianie świata na lepsze oraz propagowanie wartościowych produktów oraz zdrowego stylu życia”.

Oleje są tłoczone metodą na zimno, dzięki czemu zachowują wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne.

W ofercie olejarni Smak Natury znajdziemy oleje rzepakowe, konopne, z czarnuszki, ostropestu, pestek dyni, a także z orzechów włoskich. Oleje są tłoczone metodą na zimno, dzięki czemu zachowują wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne.

Gdzie kupić?

Oleje marki Smak Natury można kupić przez stronę internetową.

W Tartarudze powstają barwne kilimy, dywany i makatki. Wszystko to z poszanowaniem środowiska i praw pracowników.

TARTARUGA

W Łodzi, mieście słynącym z tradycji tkackich, mieści się pracownia Tartaruga. Urzędują tu przyjaciółki Wiktoria Podolec i Jadzia Lenart. Te entuzjastki rzemiosła i dobrego dizajnu tradycyjnymi metodami tworzą barwne kilimy, dywany i makatki. Wszystko to z poszanowaniem środowiska i praw pracowników. Nazwa pracowni nawiązuje do długowieczności ich produktów oraz filozofii slow – tartaruga to po włosku żółw. Jury nagrodziło Tartarugę w drugiej edycji KUKBUK Poleca w kategorii „z warsztatu” za graficznie dopracowane kilimy, dywany i tkaniny na ścianę tworzone w ręcznym wieloetapowym procesie produkcji, za precyzję wykonania budzącą podziw w każdym wyrobie i za społeczne podejście do biznesu.

W ofercie Tartarugi znajdują się kilimy, tkaniny na ścianę, dywany oraz zestawy tkackie, dzięki którym nawet amatorzy mogą zacząć przygodę z rzemiosłem. Wiktoria i Jadzia prowadzą też indywidualne warsztaty tkackie.

Pracownię Tartaruga prowadzą Wiktoria Podolec i Jadzia Lenart – przyjaciółki oraz entuzjastki dobrego dizajnu.

Gdzie kupić?

Wszystkie produkty można kupić na stronie internetowej Tartarugi. W przypadku indywidualnych zamówień właścicielki zachęcają do bezpośredniego kontaktu.

Pst!

Twórczynie Tartarugi stawiają na ekologię i działania prospołeczne. Wszystkie używane w pracowni materiały zostały wyprodukowane w sposób zrównoważony lub pochodzą z recyklingu, a 2% dochodu z każdej sprzedaży trafia do fundacji Refugee.pl działającej na rzecz zapobiegania rasizmowi oraz budowania otwartego i obywatelskiego społeczeństwa.

`firma Wasabi Farm Poland to pionier w uprawie wasabi w Polsce.

WASABI FARM POLAND

Firmę Wasabi Farm Poland stworzył w 2014 roku Janusz Blum, ale zapał do uprawy wasabi na polskim gruncie szybko udzielił się pozostałym członkom jego rodziny. Pierwsze dwa lata działalności były czasem eksperymentów – wasabi jest rośliną niezwykle wymagającą i jej uprawa w polskim klimacie była sporym wyzwaniem. Dziś jednak, dzięki wspólnym wysiłkom Janusza Bluma i jego rodziny, polskie wasabi jest na wyciągnięcie ręki. Jury drugiej edycji KUKBUK Poleca doceniło Wasabi Farm Poland w kategorii „z pola i wody” za nowy rozdział w historii roślin występujących w Polsce, który otwierają smakowite kłącza polskiego wasabi, uprawianego ekologicznie i bez użycia maszyn.

Wasabi Farm Poland proponuje świeże kłącza, pędy kwiatowe oraz liście wasabi.

Gdzie kupić?

Polskie wasabi można zamówić poprzez stronę internetową producenta.

Kosmetyki Lush Botanicals nie zawierają konserwantów, dlatego muszą być przechowywane w lodówce.

LUSH BOTANICALS

Anna Kuczer-Ślepaczuk chciała używać kosmetyków opartych w 100% na naturalnych składnikach, bez konserwantów ani innych ulepszaczy. Kiedy okazało się, że żadne z tych dostępnych na polskim rynku nie spełniają jej oczekiwań, postanowiła tworzyć je sama. Tak powstała marka Lush Botanicals produkująca naturalne kosmetyki bogate w najcenniejsze oleje tłoczone na zimno, roślinne ekstrakty, olejki eteryczne i wody kwiatowe. Produkty Lush Botanicals podbiły serca jury drugiej edycji KUKBUK Poleca – doceniło je za prostotę, która tworzy jakość, i za nietuzinkowe opakowania chroniące produkty przed światłem słonecznym, a także za receptury bez niepotrzebnych składników, za to z ciekawymi ekstraktami roślinnymi i dobrze dobranymi olejami.

Twórczynią marki Lush Botanicals jest Anna Kuczer-Ślepaczuk.

Ofertę Lush Botanicals tworzą cztery kolekcje kosmetyków, z których każda zaspokaja inne potrzeby: silne odżywianie skóry, zadania specjalne, detoksykacja i antyoksydacja. Wszystkie kremy, balsamy, sera i płyny micelarne Lush Botanicals składają się w 100% ze składników pochodzenia botanicznego. Nie zawierają konserwantów, dlatego muszą być przechowywane w lodówce. Zapakowane są w piękne buteleczki i słoiczki z fioletowego szkła, które chroni kosmetyki przed światłem.

Gdzie kupić?

Kosmetyki Lush Botanicals można zamówić przez stronę internetową producenta.

Pst!

Firmie bliska jest idea zero waste. Klienci, którzy odeślą do niej pięć opakowań po produktach Lush Botanicals, otrzymają 50 złotych rabatu na kolejne zakupy. W ten sposób przedsiębiorstwo dba o środowisko naturalne.

Miody miejskie są tak różnorodne, jak miejska roślinność. Ich smak zależy od tego, jakie kwiaty upodobają sobie pszczoły w danym sezonie.

PSZCZELARIUM

Piętrzą się tu na każdym kroku plastry miodu, tajemnicze drewniane sprzęty i słoiczki miodu, posegregowane według dzielnic i miast, z których pochodzą. Oto Pszczelarium, miejska pasieka wyróżniona certyfikatem w drugiej edycji KUKBUK Poleca za krzewienie idei dzielnicowych miodów produkowanych przez miejskie pszczoły oraz za skuteczne działania, aby je chronić. Pszczelarium prowadzą Kamil Baj i Agnieszka Skórska-Baj, małżeństwo, które po latach pracy w korporacji zdecydowało poświęcić się swojej największej pasji – pszczołom.

Pszczelarium ma w ofercie miody z pasiek z różnych części Warszawy, a także z innych miast. Mamy tu na przykład miody: praski, mokotowski czy katowicki. Miejskie miody mają tak różne smaki, jak różnorodna jest miejska roślinność. Nigdy nie wiadomo, jakie kwiaty upodobają sobie pszczoły w danym sezonie. Jak będzie smakować miód z danej pasieki, pszczelarz dowiaduje się dopiero po zbiorach. Każdy słoiczek jest więc niespodzianką.

Gdzie kupić?

Miód można kupić poprzez stronę internetową www.pszczelarium.pl. Adresy sklepów stacjonarnych, w których dostępne są produkty Pszczelarium, znajdziemy w zakładce „sklepy”.

Oprócz klasycznych koszy, w sklepie Serfenty znajdziemy też bardziej nowoczesne produkty. Na zdjęciu: plecak "Bocian".

STOWARZYSZENIE SERFENTA

Stowarzyszenie Serfenta to grupa artystów, animatorów kultury i miłośników tradycyjnego plecionkarstwa. Ich siedziba znajduje się w Cieszynie, jednak Serfenta gości w całej Polsce, organizując warsztaty w domach kultury czy muzeach. Jury KUKBUK Poleca przyznało Serfencie certyfikat w kategorii „z warsztatu” za niezłomne kultywowanie rzemiosła zagrożonego zapomnieniem, za wiarę w moc plecionkarstwa i za radość tworzenia, którą widać w każdym splocie kosza.

Od lewej: Ania Krężelok, Łucja Cieślar, Klaudia Kowalczyk i Paulina Adamska - członkinie Serfenty. Ich hasłem jest: "Serfenta istnieje, żeby plecionkarstwo żyło".

Produkty ze sklepu Serfenty wytwarzane są rzemieślniczymi metodami przez tradycyjnych plecionkarzy. Znajdziemy tu klasyczne kosze, słomiane misy czy łubianki, ale nie brakuje także nowoczesnych akcentów. Mamy więc kosz na napoje i miejski plecak Bocian, zaprojektowane przez studentki krakowskiej ASP.

Gdzie kupić?

Kosze i inne akcesoria można zamówić przez stronę internetową sklepu Serfenty. 

Pst!

Działalność Serfenty nie ogranicza się do warsztatów i sprzedaży plecionek. Od początku istnienia stowarzyszenia jego członkowie prowadzą badania etnograficzne – przemierzają Polskę z kamerami w dłoniach, by uwiecznić metody pracy tradycyjnych polskich plecionkarzy. W ten sposób pragną ocalić je od zapomnienia.

Ręcznie toczone "sery" od Wege Sióstr podbiły serca wegan i "wszystkożerców".

WEGE SIOSTRY

Wege Siostry to firma rodzinna. Powstała, gdy siostry – Magda i Zuzanna Rzymanek– odkryły wspólną pasję: tworzenie wegańskich odpowiedników serów na bazie nerkowców. Odpowiedników tak pysznych, że w niczym nie ustępują swoich niewegańskim pierwowzorom. Panie zostały nagrodzone certyfikatem KUKBUK Poleca za smarowidła z nerkowców o smaku rozgryzionym do perfekcji – tak skutecznie, że odchodzą w zapomnienie wszelkie stereotypy na temat kuchni wegańskiej.

Zuzanna i Magda Rzymanek, właścicielki firmy Wege Siostry / fot. Magda Rzymanek

W ofercie Wege Sióstr znajdują się ręcznie toczone „sery” z czarnuszką, czerwonym pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną solą i glonami nori.

Gdzie kupić?

Pyszności od Wege Sióstr można zjeść między innymi w restauracji Wegeguru przy warszawskim placu Zbawiciela lub kupić w sklepach ze zdrową żywnością – ich pełny wykaz znajduje się tutaj. Można je też zamówić przez stronę internetową.

Pst!

Do swoich produktów Magda i Zuzanna używają naturalnych składników, w tym żywych kultur bakterii, mających dobroczynny wpływ na florę bakteryjną jelit. Roślinne odpowiedniki serów są świetną propozycją nie tylko dla wegan, ale też osób nietolerujących mleka lub chcących poszerzać kulinarne horyzonty. Wszystkie są bezglutenowe.

Wina z Winnicy Srebrna Góra

WINNICA SREBRNA GÓRA

Czy w Polsce można prowadzić winnicę na światowym poziomie? Dwaj miłośnicy wina – Mikołaj Tyc i Mirosław Jaxa Kwiatkowski, założyciele Winnicy Srebrna Góra – udowadniają, że tak! Pod ich skrzydłami w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru pod Krakowem powstają wyjątkowe wina. Jury drugiej edycji KUKBUK Poleca wyróżniło Winnicę Srebrna Góra za orzeźwiający smak wina gewürztraminer 2017, w którym ukryły się aromaty owocu liczi, płatków róż i mango oraz piękno krakowskiej ziemi.

Do najbardziej znanych szczepów uprawianych na Srebrnej Górze należą: riesling, chardonnay, pinot gris, gewürztraminer, pinot noir, zweigelt, regent, seyval blanc. Nad produkcją czuwa czołowy polski enolog – Agnieszka Rousseau. W Winnicy Srebrna Góra rokrocznie powstaje również młode wino, tak zwane świętomarcińskie, związane z końcem zbiorów i świętem patrona winiarzy.

Gdzie kupić?

Wina ze Srebrnej Góry można kupić on-line lub stacjonarnie. Lista sklepów i restauracji, w których są dostępne, znajduje się na stronie internetowej.

Soki z Eko Sok Baru kuszą nie tylko smakiem świeżych owoców i warzyw, ale też pięknym wyglądem.

EKO SOK BAR

Historia Eko Sok Baru zaczęła się w domowej kuchni pani Anny Sienkiewicz. Chcąc pomóc córkom zmagającym się z problemami zdrowotnymi, komponowała odżywcze koktajle z ekologicznych owoców i warzyw. Na gruncie tych doświadczeń powstała marka Eko Sok Bar, zajmująca się sprzedażą pysznych i zdrowych soków – najpierw na targach śniadaniowych, a z czasem w firmowym lokalu w Warszawie, przy placu Zbawiciela. Jury KUKBUK Poleca doceniło Eko Sok Bar, przyznając mu nagrodę w kategorii „w płynie bez procentów” za twórcze łączenie życiodajnych warzyw i owoców w szklanej butelce i za oczyszczającą siłę soków, które wybornie smakują, a także za filozofię niemarnowania niczego i kompost, który powstaje z odpadów z wyciskania.

Anna Sienkiewicz przygodę z ekologicznymi sokami zaczynała od eksperymentów w domowej kuchni.

Każdy produkt Eko Sok Bar powstaje z myślą o konkretnych potrzebach i problemach zdrowotnym. Z sezonowych, ekologicznych składników powstają funkcjonalne soki o wdzięcznych nazwach, na przykład A To Feler (burak, seler naciowy, marchewka, cukinia, papryka, ogórek, pietruszka i limonka) ma zwiększać wytrzymałość podczas treningu, pobudzać przepływ tlenu do mięśni i wzmagać regenerację, a Bumerang (jarmuż, szpinak, jabłko, gruszka, banan i pomarańcza) szybko dodać sił, obniżyć poziom cholesterolu, chronić układ krążenia, wspomagać układ nerwowy oraz ułatwić zasypianie. W ofercie znajdziemy też napoje roślinne na bazie orzechów i ziaren.

Gdzie kupić?

Lokal Eko Sok Baru znajduje się w Warszawie, przy ulicy Stefanii Sempołowskiej 3, ale produkty tej marki można zamówić także przez stronę internetową.

Pst!

Eko Sok Bar korzysta tylko z usług certyfikowanych dostawców owoców i warzyw, a proces produkcji gwarantuje zachowanie pełni wartości odżywczych produktów. Firma dba też o środowisko naturalne. W Eko Sok Barze używa się naczyń i butelek szklanych, opakowań ekologicznych, biodegradowalnych i kompostowalnych.

Sery z Frontiery długo dojrzewają, ale na talerzu goszczą tylko przez chwilę.

RANCZO FRONTIERA

W malowniczej mazurskiej wsi Warpuny, na granicy dzikiej przyrody i cywilizacji, działa Ranczo Frontiera. To tu małżeństwo z Poznania, Sylwia Szlandrowicz i Rusłan Kozynko, znalazło swoje miejsce na ziemi. I tu od ponad 15 lat wspólnie produkuje sery tak wyjątkowe, że przyjeżdżają po nie ludzie z całego świata.

W konkursie KUKBUK Poleca Ranczo Frontiera zostało nagrodzone w kategorii „ze spiżarni” za sery długo dojrzewające, lecz krótko goszczące na talerzu, bo ich smak jest tak wybitny, że chce się je jeść i jeść.

Założyciele Rancza Frontiera, Sylwia Szlandrowicz i Rusłan Kozynko z córką Anią i ukochanymi psami.

Sery z Frontiery produkowane są z mleka owiec rzadkiej w Polsce rasy fryzyjskiej oraz krów rasy jersey. W ofercie znajdują się sery owcze: młody, dojrzewający, blue z przerostem pleśni niebieskiej, oraz sery z mleka krowiego. Produkty z Rancza Frontiera były wielokrotnie nagradzane w Polsce i za granicą. Wszystkie uzyskały certyfikat ekologiczny Ekogwarancja, który potwierdza, że cały proces, od uprawy ziemi, poprzez wytwarzanie pasz, żywienie, utrzymanie i dojenie zwierząt, po produkcję serów, przebiega z wykorzystaniem wyłącznie metod ekologicznych.

Gdzie kupić?

Sery z Rancza Frontiera można zamówić z dostawą do domu na stronie internetowej. Tam również znajduje się lista wydarzeń, podczas których można kupić produkty bezpośrednio od właścicieli.

Pst!

Sylwia Szlandrowicz i Rusłan Kozynko w kontakcie z klientem nie ograniczają się tylko do relacji kupno – sprzedaż. Można przyjechać na ranczo, by obejrzeć zwierzęta i nacieszyć oczy mazurskimi krajobrazami, wcześniej jednak trzeba się telefonicznie umówić z właścicielami.

STEFAN LAGAE

Stefan Lagae urodził się w Belgii. Od dziecka interesował się Europą Środkowo-Wschodnią, na studiach uczył się między innymi języka czeskiego i polskiego. Kraj nad Wisłą wybrał jako swoje miejsce do życia 17 lat temu, zauroczony jego przyrodą i kulturą. Jest pasjonatem wina i dobrego jedzenia.

To właśnie w Polsce cztery lata temu założył uprawę swojej ulubionej przyprawy – szafranu. Najpierw zgłębiał tajniki hodowli, by po roku porzucić karierę w dużej warszawskiej firmie i całkowicie oddać się produkcji przyprawy. Jury drugiej edycji akcji KUKBUK Poleca doceniłoodwagę i determinację, aby na polski grunt przesadzić szafran – obficie używany w kuchni staropolskiej – i z powodzeniem prowadzić jego rodzimą, ekologiczną uprawę.

Stefan Lagae oferuje najwyższej jakości przyprawę pozyskaną z wysuszonych słupków organicznego szafranu uprawnego.

Gdzie kupić?

Szafran można zamówić z dostawą do domu bezpośrednio u pana Stefana. Aby to zrobić, trzeba skontaktować się z nim telefonicznie: 668 453 738.

Stefan Lagae podczas zbiorów szafranu.

Można się już zgłaszać do aktualnej edycji konkursu KUKBUK Poleca! Do udziału w nim zapraszamy producentów żywności, kosmetyków, rzemieślników i właścicieli niebanalnych, gościnnych miejsc.

Do 30 września 2020 możesz zgłosić swoje produkty wypełniając formularz online.

Więcej o 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca dowiecie się na naszej stronie kukbuk.pl

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk