Restauracja Kuchnia Otwarta – podglądaj kucharzy przy pracy
Jedna z trzech ostatnio przyjętych do Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” restauracji (oprócz Moodro Restaurant z Katowic i Szybu Maciej z Zabrza). Znajduje się na parterze 4-gwiazdkowego hotelu sieci Best Western, tuż przy Parku Śląskim. Jakiś czas temu przeszła „rewolucję”, za sprawą Adama Gesslera. Choć pan Adam już nie firmuje jej swoim nazwiskiem, to została po nim przebudowana, otwarta na salę kuchnia. Dzięki temu rozwiązaniu można podglądać kucharzy przy pracy. Po śląsku zjemy tu: wątróbkę z królika z sosem jabłkowym i racuchami z kaszy gryczanej niepalonej (20 zł), żur śląski (16 zł), ajntopf (ajntopf to po śląsku danie jednogarnkowe) warzywny z kaczym udkiem (19 zł), nieśmiertelną roladę śląską z kluskami i modrą kapustą (38 zł) oraz pierś z kaczki z konfiturą śliwkową, czerwoną kapustą z bakaliami i ziemniakami z kminkiem (55 zł).
Kuchnia Otwarta, Katowice, ul. Bytkowska 1, czynne: pon.-niedz. 12.00-23.00
Żurownia – śląski żur w wielu odsłonach.
Żurownia to lokal, który oferuje niecodzienne podejście do tradycyjnej kuchni śląskiej. Prym wiedzie – jak nazwa wskazuje – tradycyjny śląski żur. Żur na zakwasie, który produkuje mama właściciela Żurowni – Kuby Farona. Lokal bazuje na polskich składnikach oraz tradycyjnym sposobie przechowywania zakwasu w glinianych bunclokach. Żurownia jest lokalem rodzinnym i dla rodzin.
Żuru można się napić (2 zł za kubek) lub zjeść (7 – 9 zł) nawet w wegetariańskiej odsłonie. Ponadto można wziąć zakwas na żur ze sobą i w domu podejmować próbę odtworzenia kuchni śląskiej. Zakwas jest sprzedawany w 300 ml słoikach w cenie 3 zł. Jednak nie samym żurem Żurownia stoi. W Żurowni pieczywo wypiekane jest na miejscu bazując na zakwasie na żur. Zjecie między innymi kulebele (roladę zamkniętą w klusce śląskiej z dodatkiem ogórka kiszonego, cebuli polanej sosem pieczeniowej i podanej z czerwoną kapustą), Ślązaka (kiełbasę śląskiej w picie w cenie 10 zł – alternatywie dla zapiekanki czy kebabu) albo hajeru (tortilli z wołowiną, boczkiem, cebulą, ogórkiem kiszonym, sosem pieczeniowym oraz kapustą kiszoną za 15 zł). Dla smakoszy krupnioku – śląskiej kaszanki – idealną opcją będzie grubiorz. Danie, które pod warstwą pureé ziemniaczanego skrywa wnętrze krupnioku, boczku i cebuli. Poza listą stałych dań, są też takie dostępne od czasu do czasu; golonka piwna, a z deserów szpajzy czy pischingery. Menu w Żurowni zostało opisane po śląsku.
Żurownia, Katowice, ul. Ligonia 16, czynne codziennie od 12.00 – 22.00.
Tradycja śląskiej kuchni inspiruje współczesnych katowickich szefów kuchni. Nasza lista mogłaby być zatem dłuższa, o ile bralibyśmy pod uwagę wariacje na temat klasyki. Te najciekawsze znajdziecie w Mysłowicach przy Spacerowej 21, w restauracji, w której szefem jest Marcin Czubak, finalista „Top Chef Polska”, i w katowickim Cooler Food przy Mariackiej 20. W Katowicach otwarcia szykuje się Żurownia, gdzie tematem głównym będzie śląski żur (nie mylić z polskim żurkiem;-)