Kukbuk
Kukbuk

Jurorzy konkursu KUKBUK Poleca 2019

10 maja rozpoczynają się obrady konkursu KUKBUK Poleca. Ośmiu śmiałków, kosztuje, popija, wciera produkty nadesłane do redakcji.

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Rok temu do akcji KUKBUK Poleca zgłosiło się niemal 200 rzemieślników, wytwórcówi właścicieli gospodarstw agroturystycznych. Zaprezentowali nam blisko 700 wyjątkowych produktów. Przez dwa dni jurorzy smakowali, wąchali i dotykali, by wreszcie wybrać 24 najlepszych, którzy otrzymali certyfikat KUKBUK Poleca.

Wielkimi krokami zbliża się chwila, kiedy po raz trzeci nagrodzimy certyfikatem KUKBUK Poleca ludzi pełnych pasji i zaangażowania. Zobowiązujemy się wybrać najlepszych! Bo certyfikat KUKBUK Poleca to nie tylko nagroda. Przyznając go rzetelnym, uczciwym producentom, chcemy pomóc im się wybić, a kupującym – wskazać drogę do najlepszego jedzenia i rzemiosła. Bo kto to zrobi, jeśli nie my?

Nie jest to jednak łatwe zadanie. Dlatego o pomoc w dokonaniu wyboru poprosiliśmy ekspertów, od szefów kuchni, przez pasjonatów kulinariów i dizajnu, po specjalistów od kosmetyków. To przez ich ręce przejdą wszystkie zgłoszone produkty. To oni, kierując się wiedzą i doświadczeniem, zadecydują, kogo polecimy wam w tym roku. Przekonajcie się, kto zasili szeregi jury tegorocznej edycji konkursu KUKBUK Poleca!

Daria Pawlewska

Współtwórczyni, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK. Zawsze głodna, uwielbia jeść, czytać i rozmawiać o jedzeniu oraz doszukiwać się jego symboliki i znaczeń w kulturze. Potrafi komunikować się w kilku językach obcych, zwłaszcza w restauracjach.

Oliwia Gede-Niewiadomska

Od siedmiu lat związana z KUKBUK-iem. Od samego początku pracowała nad tworzeniem i realizacją jego koncepcji kreatywnej. Od półtora roku opracowuje strategię i rozwiązania projektowe dla nowej strony KUKBUK.PL. Lubi jeść wszystko, co wegetariańskie, uwielbia kawę, a także twórcze działanie z inspirującymi ludźmi i aktywność fizyczną.

 

jurorzy kukbuk poleca

Lara Gessler

Restauratorka, autorka książki kulinarnej „Słodki zielnik Lary”. Fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w akademiach kulinarnych oraz restauracjach w Londynie i Nowym Jorku. Córka znanej restauratorki Magdy Gessler, pasję do gotowania odziedziczyła po mamie i tacie – cukierniku. Współwłaścicielka restauracji Słodki Słony. Pasjonatka sportu i podróży. Uczestniczka trzeciej edycji programu „Ameryka Express”.

Laurent De Bremaeker

Właściciel i szef kuchni restauracji Żywa Kuchnia, w której dania przygotowuje się w niskich temperaturach, by zachować jak najwięcej ich wartości odżywczych. Szkolił się w najlepszych instytutach kulinarnych, w których jedzenie traktowane jest jak lekarstwo, między innymi w Hippocrates Health Institute w West Palm Beach na Florydzie. Jest autorem książki „Czy to jest zdrowe? Surowa prawda o twoim odżywaniu”. Swoją wiedzą dzieli się na warsztatach kulinarnych, wykładach oraz detoksach organizowanych w różnych częściach świata.

Agnieszka Saternus

Promotorka idei eko i zdrowego stylu życia. Pomysłodawczyni i założycielka BioBazaru, sieci targów z ekologiczną żywnością sprzedawaną bezpośrednio przez rolników i producentów.

Barbara Iwanicka 

Zastępca dyrektora Departamentu Rozwoju Rynku
w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa. Jest odpowiedzialna za promocję produktów rolno-spożywczych w ramach akcji pod hasłem „Polska smakuje”. Specjalistka w takich dziedzinach jak reklama i PR, organizacja eventów, content marketing oraz zarządzanie projektami.

David Gaboriaud

Kucharz z zamiłowania, coach kulinarny i pasjonat życia o polsko-francuskich korzeniach. Jest autorem książki kulinarnej „Coś francuskiego” i prowadzącym w kanale Kuchnia+. Przez kilka lat prowadził autorski program „David w Europie”, w którym przybliżał europejskie miasta od strony zarówno kulinarnej, jak i kulturowej. Obecnie wraz z Matteo Brunettim współprowadzi program „Bitwa na smaki”. Jest zwolennikiem tradycyjnych produktów regionalnych. Uwielbia celebrować posiłki i delektować się jedzeniem.

Grażyna Lambach

Od ośmiu lat związana z GaliLu. Twórczyni, a zarazem kosmetolog Gabinetów GaliLu przy alei Róż. Wcześniej przez 10 lat współpracowała z instytutami Clarinsa i Kanebo, gdzie zaszczepiono w niej holistyczne podejście do kosmetologii. W Gabinetach GaliLu dba o wprowadzanie do oferty wyjątkowych zabiegów z dziedziny aromaterapii, refleksologii, masażu powięziowego czy masażu shiatsu. Podróżując po świecie, stale zgłębia swoją wiedzę na temat masażu i pielęgnacji ciała – potem dzieli się nią z pracownikami.

 

Alina Szyrle

Od 10 lat pracuje w warszawskiej perfumerii GaliLu, gdzie odpowiada za poszukiwanie nowości kosmetycznych i perfumiarskich z całego świata. Z wykształcenia i zamiłowania kosmetolog. Pasjonatka aromaterapii i naturalnych metod pielęgnacji oraz niekonwencjonalnego podejścia do kosmetyków

juror kukbuk poleca

Vienio

Właściwie Piotr Więcławski – raper i producent muzyczny, kulinarny pasjonat i smakosz. Gotuje bo lubi. Robi to od dziecka, nauczył się tego od mamy. Promuje zdrową kuchnię i ekologiczny styl życia. Od wielu lat jest wegetarianinem. Współprowadzi program podróżniczy – „Coolturyści” w Travel Channel. Właśnie wydał swój nowy album, pt. „Twarzova” – na wskorś antysystemowy, hiphopowy i zaangażowany społecznie.

Anna Nowak- Ibisz

„PANI GADŻET” to jej drugie imię. Nikt tak jak ona nie potrafi odnaleźć się w gąszczu różnego rodzaju produktów i wybrać te, które zachwycają i są przydatne. Jej kultowy program w TVN Style ma już 17 sezonów, a ona nie ma dość! Dlatego ruszyła w Polskę i nagrała kolejny. W „TAK POWSTAJE” odkrywa niezwykły świat fabryk i przygląda się, jak powstają otaczające nas przedmioty codziennego użytku. Anna Nowak-Ibisz z charakterystycznym dla siebie profesjonalnym zacięciem zadaje pytania, sprawdza i testuje. Wszystko po to, by rzetelnie opowiedzieć nam o otaczającym nas świecie przydatnych przedmiotów.

Można się już zgłaszać do aktualnej edycji konkursu KUKBUK Poleca! Do udziału w nim zapraszamy producentów żywności, kosmetyków, rzemieślników i właścicieli niebanalnych, gościnnych miejsc.

Do 30 września 2020 możesz zgłosić swoje produkty wypełniając formularz online.

Więcej o 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca dowiecie się na naszej stronie.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk