Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Event z okazji premiery nowego ginu Hendrick’s (fot. materiały prasowe)

Gin o smaku i zapachu morza

Co powiecie na gin, w którym cytrusy łączą się z jałowcem i morskimi roślinami? Tak właśnie smakuje Neptunia, letnia nowość marki Hendrick’s.

Tekst: Justyna Pogorzelska

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

W ofercie wyjątkowych ginów premium Hendrick’s pojawiła się tegoroczna sezonowa propozycja: Neptunia. Zaskakuje konceptem i efektem – oferuje doświadczenie smakowe przywodzące na myśl morską bryzę i pełne świeżości orzeźwienie. Jak każdy gin tej marki, powstaje z naparów z ogórka i płatków róż, a także mieszanki 11 roślin. Tym razem wybór padł na szkockie rośliny przybrzeżne. Gin jest infuzowany ich mieszanką, co pozwoliło uzyskać wyrazisty, zdecydowany smak o długim i łagodnym finiszu. Gładkość cytrusów i jałowiec splatają się w nim z nutami o wyraźnie morsko-roślinnym charakterze. Trunek ma głębię, a zarazem jest lekki i łagodny.

Gin jest destylowany w Szkocji. W procesie stosuje się dwa różne destylatory: zabytkowy Bennett, wykonany z miedzi, i rzadki Carterhead, a destylacja przebiega partiami, po 500 litrów. Zarówno użyte do niej urządzenia, jak i filozofia niespiesznego, uważnego procesu, w którego efekcie powstaje trunek w ograniczonej ilości, mają wpływ na doskonały smak ginu – i owocują wielką przyjemnością podczas jego degustowania.

Propozycja podania ginu Hendrick’s Neptunia

Gin można smakować w klasycznym duecie z tonikiem i plasterkiem ogórka. Warto jednak dać się namówić twórcom trunku na przygotowanie Neptunii Fizz. Zajmie wam to moment, za to przyjemność wizualna i smakowa będzie trwała znacznie dłużej.

Gin Hendrick’s Neptunia (fot. materiały prasowe)

Składniki:

  • lód kilka kostek
  • gin Neptunia 50 ml
  • sok z limonki 25 ml
  • syrop cukrowy 25 ml
  • woda gazowana według uznania
  • ogórek 3 plastry

Wykonanie:

krok 1

W szklance umieszczamy lód. Wlewamy do niej gin, sok z limonki i syrop cukrowy. Delikatnie mieszamy.

krok 2

Wlewamy niedużą ilość wody gazowanej, na wierzchu kładziemy plasterki ogórka.

Genialna Lesley Gracie

Nowy gin Hendrick’s – Neptunia (fot. materiały prasowe)

Od 1999 roku Lesley Gracie, jako master distiller, rozwija ten wyjątkowy produkt i jest autorką wszystkich jego receptur. Z wykształcenia jest chemiczką. Pasjonuje ją różnorodność smaków i to, jak potrafią ze sobą współgrać w zaskakujących, intrygujących połączeniach. Lesley wyobraża sobie smaki jako kształty, ta praktyka pomaga jej w przygotowaniu ostatecznych kompozycji poszczególnych trunków. Uwielbia eksperymentować, ma wyobraźnię działającą na wysokich obrotach, a po nowe smaki jest gotowa zapuścić się nawet do lasu deszczowego w Wenezueli.   

Gin Neptunia (fot. materiały prasowe)

W Hendrick’s Gin Palace mieści się laboratorium Lesley, zwane Gabinetem Osobliwości, w którym przechowuje ona różne płyny, destylaty i rośliny. To właśnie tam powstała Neptunia. Do jej stworzenia zainspirowały Lesley nadmorskie spacery z psem. Szum fal działa na nią terapeutycznie, dotyk słonej bryzy ją orzeźwia i koi jednocześnie, a zapach nadmorskiej plaży wielokrotnie wibrował jej w nozdrzach i zachęcał do tego, by całokształt tego doświadczenia zamknąć w szlachetnej butelce.   

Neptunia – nowy gin Hendrick’s (fot. materiały prasowe)

Dała się ponieść tej idei i tak powstał orzeźwiający trunek o charakterystycznym zapachu, który jest zasługą użycia morskich roślin i połączenia ich z cytrusowym wykończeniem. Całość jest jasna, świeża, ożywcza. Nie dość, że gin pozwala kubkom smakowym poznać morskie nuty, to jeszcze swoją kompozycją zwraca uwagę na ważne kwestie związane z trawami, które występują w morzach. 

Butelka nowego ginu Hendrick’s Neptunia (fot. materiały prasowe)

Na ratunek trawom morskim

Hendrick’s nawiązał współpracę z Project Seagrass – organizacją charytatywną, która aktywnie działa na rzecz ochrony ekosystemów trawy morskiej. Marka przekazuje darowizny i pokrywa część kosztów związanych z działalnością Seagrass, by organizacja mogła w sposób zrównoważony przywracać i chronić podwodne łąki, co przyczyni się do wsparcia ogólnoświatowej bioróżnorodności morskiej. Hendrick’s wspiera również inne projekty, między innymi badania trawy morskiej na zachodnim wybrzeżu Szkocji. 

W ciągu ostatnich 40 lat minimum jedna trzecia podwodnych łąk na całym świecie zniknęła

Marka zarówno poprzez te działania, jak i nowy produkt chce skierować uwagę na trawy morskie i konieczność ich ratowania. Tworzone z nich łąki odgrywają ogromną rolę w pochłanianiu i magazynowaniu węgla – co ma istotne znaczenie w kontekście zmian klimatycznych – a także oferują pożywienie i schronienie wielu gatunkom zwierząt: ptakom, żółwiom, krabom, ssakom morskim, rybom i niewielkim bezkręgowcom. W ciągu ostatnich 40 lat minimum jedna trzecia podwodnych łąk na całym świecie zniknęła, dlatego konieczne jest pilne działanie na rzecz ich odbudowy i wsparcie całego morskiego ekosystemu.

Nowy gin Hendrick’s Neptunia – butelka (fot. materiały prasowe)

Hendrick’s co sezon wypuszcza jeden produkt stworzony przez Lesley w Gabinecie Osobliwości. Sezonowe edycje są limitowane, dlatego nie należy zwlekać zbyt długo z degustacją. Nie inaczej jest z Neptunią, która w Polsce jest dostępna od połowy czerwca. Jeśli macie ochotę na morskie doświadczenie i orzeźwienie zamknięte w zgrabnej butelce, to idealny moment, by je sobie podarować.  

Materiał powstał we współpracy z marką Hendrick’s.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk