Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Koktajle z ginem Bombay Sapphire (fot. materiały prasowe)

Gin infuzowany kreatywnością

Bombay Sapphire to jeden z najbardziej znanych ginów na świecie. Nic dziwnego – wyróżniają go zbalansowany smak, unikalny sposób produkcji przekraczający granice zwyczajnej destylacji, charakterystyczna niebieska butelka i zamiłowanie do kreatywności.

Tekst: Justyna Pogorzelska

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Harmonijny smak 

Na początku jest smak. Bombay Sapphire to aromatyczna mieszanka ziół i owoców, które z każdym łykiem nabierają wyrazistości i wzajemnie się przenikają, by stworzyć urzekającą harmonię. Znajdziemy w nim nuty jałowca, charakterystyczną kolendrę, lukrecję, korzeń irysa czy lekko piekący pieprz kubeba. Aframon madagaskarski zapewnia ginowi odpowiednią ostrość, korzeń arcydzięgla pożądaną gorycz, a kora cynamonowa słodkawo-korzenny aromat. Jeśli dołożymy do tego kwaskową skórkę cytryny i słodkie migdały, otrzymamy niezwykłą kompozycję smaków – doskonałą bazę kreatywnych koktajlowych eksperymentów na każdą porę roku, także nadchodzące lato (sprawdź przepisy na letnie koktajle z ginem). 

Butelka Bombay Sapphire (fot. materiały prasowe)

Smak a kreatywność

Skąd się bierze ten smak? Harmonia tak wielu aromatów wymaga specjalnego przygotowania. Proces powstawania ginu Bombay Sapphire – #1ginu premium na świecie – rozpoczyna się od pozyskania roślinnych składników z niemal każdego zakątka świata, od Włoch, przez Maroko, aż po Indonezję. Ręczna selekcja pozwala na zachowanie najwyższej jakości, czego owocem jest wyrazisty, a przy tym zrównoważony smak trunku.

Butelka ginu Bombay Sapphire (fot. materiały prasowe)

Tajemna receptura, wyjątkowy proces produkcji

Kluczowym elementem jest sekretna receptura, sięgająca 1761 roku, i unikalny proces produkcji, w trakcie którego zioła są umieszczane w aparacie destylacyjnym znajdującym się w specjalnym miedzianym perforowanym i podgrzewanym koszu. W odróżnieniu od większości ginów zioła nie są gotowane bezpośrednio w trunku – podczas destylacji przechodzi  przez nie para, dzięki czemu płyn zachowuje świeże aromaty wszystkich składników. Tylko nieliczni znają proporcje ziół i owoców, które ostatecznie tworzą idealnie zbalansowany smak ginu. Z głęboko zakorzenionego w tradycji, bardzo czasochłonnego, ale też niezwykle kreatywnego sposobu produkcji wypływa cała opowieść marki Bombay Sapphire, która inspiruje do wykraczania poza ramy i nieszablonowego działania.

Bombay Sapphire – kieliszki z koktajlami i butelka (fot. materiały prasowe)
Kolaż przedstawiający koktajl Attumn Sapphire. Przepisy na drinki z ginem. Stir Creativity (il. Ola Szatkowska)

Baza wyjątkowych koktajli

Zaproszeniem do kreatywnego procesu jest już charakterystyczna niebieska butelka z szafirem, która łączy tradycję z innowacją, inspirując do tworzenia nietypowych połączeń. Podobnie jest ze smakiem ginu – odpowiednio zbalansowany mariaż aromatów jest doskonałą podstawą zarówno klasycznych, jak i kreatywnych koktajli. Dla niektórych może być sporym zaskoczeniem to, że do ginu Bombay Sapphire pasuje niemal każdy składnik, od zielonej herbaty, przez agrest, po kaszę gryczaną.

Bombay Sapphire – butelka (fot. materiały prasowe)

Gin, który inspiruje i wyzwala wyobraźnię

Marka Bombay Sapphire dba też o kreatorów, których zachęca do poruszenia wyobraźni na wielu płaszczyznach. Organizuje kreatywne konkursy dla młodych twórców i zaprasza do współpracy talenty z różnych dziedzin. Przykładem może być akcja „Zamieszaj w sztuce”, dzięki której miksolog Paweł Hyba i artystka Ola Szatkowska wspólnymi siłami zwizualizowali smaki jesiennych oraz wiosennych koktajli. Jak? Stworzyli serię nietuzinkowych kolaży – zainspirowanych nieoczywistymi połączeniami składników – w których kształty, kolory i faktury mieszają się ze sobą niczym aromaty w najbardziej kreatywnych barmańskich propozycjach. A dzięki nieograniczonym możliwościom łączenia smaków Bombay Sapphire zachęca i inspiruje do przekraczania granic zwyczajności nawet we własnej kuchni, z użyciem wszystkiego, co mamy pod ręką.

Artykuł sponsorowany. Materiał powstał we współpracy z marką Bombay Sapphire.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk