Kukbuk
Kukbuk
Tarteletki z kruchego ciasta z sezonowymi owocami i polewą z białej czekolady ozdobione jagodami (fot. Sylwia Kaleta)

10 sposobów na jagody

Cudownie smakują prosto z krzaczka, ale też zatopione w bitej śmietanie. Jagody to znacznie więcej możliwości niż tylko jagodzianki i pierogi. Czas na nowe, słodkie i wytrawne, przepisy z leśnymi owocami.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Sylwia Kaleta

Opublikowano: 25 Czerwca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Pamiętacie wyprawy do lasu na jagody? Przygarbieni, ze słoikami w rękach, wytężaliśmy wzrok, wypatrując niewielkich krzaków obsypanych owocowymi skarbami. Trudno było się powstrzymać od zjadania jagód prosto z krzaczka i tylko obietnica kulinarnej uczty pokonywała pokusę wyjedzenia wszystkiego naraz. Później, wgryzając się w ciepłe drożdżowe ciasto z jagodami, gdy zapominaliśmy o całym świecie, dziękowaliśmy sobie w duchu, że przynajmniej jeden słoik udało się donieść cały. Dlatego, gdy już nasycicie się pierwszymi jagodziankami, sięgnijcie po inne przepisy z leśnymi skarbami. Jagody grillowane z halloumi albo te zawinięte w papier ryżowy z dodatkiem świeżej mięty i limonki będą smakowały równie wybornie. Z kolei nieco kwaskowy chłodnik z pieprzem cayenne będzie nie do zastąpienia w upalne dni. Zapraszamy na letnią ucztę!

sernik jagodowy

Sernik jagodowy z kruszonką >>

Sernik, jagody i kruszonka – w tym przepisie jest wszystko, co najlepsze. Przynieście ten deser na rodzinną imprezę albo spotkanie z przyjaciółmi, a na zawsze zostaniecie okrzyknięci kulinarnymi gwiazdami. Na szczęście jest niezwykle prosty. Spód przygotujecie z mąki pszennej i masła, a do klasycznej masy twarogowej wystarczy dodać mus z jagód. A wszystko to zajmie niecałą godzinę.

crostini z halloumi i jagodami, tosty z halloumi, grillowane halloumi, ser halloumi, tosty na słodko, śniadanie na słodko, przepis Tosia Kolo, burczymiwbrzuchu

Crostini z halloumi i jagodami >>

Lipcowe śniadanie bez jagód to niepowetowana strata. Jeśli znudziły wam się już owsianki, granole albo jogurt z owocami, przygotujcie słodko-słone kanapki. Halloumi z grilla i szybką konfiturę z jagód połączcie na grzance z bagietki. Nie pożałujecie!

zupa na chłodno

Chłodnik jagodowy z ogórkiem i miętą >>

Gdy słońce grzeje tak mocno, że myśl o włączeniu piekarnika jest nie do zniesienia, czas na zdecydowane działania. Zamiast botwiny wrzućcie do chłodnika jagody – z ogórkiem i ze świeżymi listkami mięty stworzą połączenie doskonałe. Przed podaniem zupę udekorujcie łyżką jogurtu naturalnego.

pierogi z jagodami, pierogi w panierce, przepis Tosia Kolo, burczymiwbrzuchu, blog burczymiwbrzuchu, pierogi z owocami, smażone pierogi, dla dzieci, pierogi ze śmietaną, pierogi na słodko, ciasto na pierogi

Pierogi z jagodami w kokosowej panierce >>

Nie wyobrażacie sobie sezonu na jagody bez pierogów? Jeśli tak, tym razem polecamy wam przygotować je w nieco innej wersji. Na wykrojone z ciasta krążki nałóżcie owoce i szybko zlepcie krawędzie pierogów. Następnie je ugotujcie i obtoczcie w kokosowej panierce. Ostatni krok – smażenie – zajmie dosłownie chwilę. A jeśli po którymś z kolei pierogu będziecie mieli dość lepienia, resztę ciasta wykorzystajcie do zrobienia domowego makaronu. Wystarczy zwinąć ciasto w rulonik i pokroić w cienkie paseczki. W sam raz do pomidorowej!

Batony mrożone jogurtowe z owocami leśnymi >>

To chyba najszybszy deser owocowy na świecie. Do tego dzieci oszaleją na jego punkcie. Wystarczy wymieszać jagody, jogurt naturalny i cukier puder, a potem gotowe batony – z dodatkiem pianek marshmallow – włożyć do zamrażalnika. Jeśli macie ochotę zabrać mrożone batony na piknik, możecie je przewieźć w lodówce turystycznej. Spokojnie przetrwają podróż.

sajgonki z jagodami

Sajgonki z jagodami >>

Oto sposób na jagody w egzotycznym stylu. Owocowe sajgonki to świetny pomysł na lekką, zdrową i zaskakującą przekąskę podczas przyjęcia. Płaty papieru ryżowego namoczcie ostrożnie w letniej wodzie i przełóżcie na czystą ściereczkę. Na środek każdego arkusza nałóżcie nadzienie z jagodami, limonką i miętą – i zawińcie. Sajgonki podajcie z syropem z trawy cytrynowej.

Tarteletki z kruchego ciasta z sezonowymi owocami i polewą z białej czekolady ozdobione jagodami (fot. Sylwia Kaleta)

Tarteletki z musem jagodowym i białą czekoladą >>

Kruche i słodkie minitarty to obowiązkowy punkt każdego przyjęcia. Najpierw przygotujcie kruche ciasto, a gdy będzie się chłodzić, możecie przyrządzić mus jagodowy. Na podpieczone spody przełóżcie owoce i polejcie je przestudzoną białą czekoladą z dodatkiem kremówki.

Szybkie, domowe lody jagodowo-cytrynowe – przepis (fot. Sylwia Kaleta)

Lody jagodowo-cytrynowe >>

Szybkie i orzeźwiające lody przygotujecie w zaledwie 15 minut. Do tego będą świetną alternatywą dla słodkich i mniej zdrowych lodowych deserów dostępnych w sklepach. Jogurt grecki wymieszajcie z sokiem i ze skórką z cytryny, dorzućcie mascarpone i połączcie z jagodami. Gdy lody będą się mrozić, możecie spokojnie poczytać ulubioną książkę. 

Ciasto jagodowe z wanilią, jagodami i maślaną kruszonką (fot. Sylwia Kaleta)

Ciasto z jagodami i kruszonką >>

To deser, bez którego nie wyobrażamy sobie niedzielnego popołudnia. Pierwszy kęs – i już wiadomo, że trudno będzie się od niego oderwać. Do przygotowania spodu potrzebne są jogurt grecki, mąka pszenna, jajka i koniecznie wanilia. Gdy będzie gotowy, wykładamy na niego jagody i przykrywamy je słodką, maślaną kruszonką. Jeśli lubicie słodsze desery, po wyjęciu z piekarnika posypcie ciasto cukrem pudrem.

Drożdżowe jagodzianki z cukrem pudrem

Jagodzianki >>

Tego przepisu nie mogło zabraknąć w zestawieniu. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe nałóżcie jagody wymieszane z cukrem, po czym zlepcie brzegi i uformujcie bułeczki. By jagodzianki lepiej wyglądały, możecie przed włożeniem do piekarnika posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Takie drożdżówki możecie zjeść na śniadanie lub zabrać ze sobą jako przekąskę do pracy.

Tarta na spodzie z ciastek oreo z jagodami, jeżynami i borówkami (fot. Sylwia Kaleta)

Tarta na spodzie oreo z musem jagodowym i kremem mascarpone >>

Jeśli w szafce macie zawsze zapas oreo, koniecznie upieczcie tę tartę. Spód składa się głównie z pokruszonych ciasteczek i jedynie odrobiny masła. Wyłóżcie na niego mus jagodowy oraz krem z mascarpone i śmietanki. To proste ciasto przygotujecie w zaledwie czterech krokach i co ważne, jego wykonanie nie nastręczy wam większych problemów.

więcej przepisów

Na lato:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka