Kukbuk
Kukbuk

24 laureatów 2. edycji konkursu KUKBUK Poleca

Gala drugiej edycji KUKBUK Poleca już za nami. Dlaczego nagrodziliśmy akurat tych producentów i marki?

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 11 minut!

W drugiej edycji konkursu KUKBUK Poleca można było zgłaszać produkty w siedmiu kategoriach. Daria Pawlewska – redaktorka naczelna i wydawczyni KUKBUK-a, wyjaśnia co urzekło jury w produktach, które wybrali:

1.„Z pola i wody”, czyli produkty świeże, o krótkim terminie przydatności, nieprzetworzone, takie jak: owoce, warzywa, świeże ryby itp.

  • STEFAN LAGAE
    „Za odwagę i determinację, aby na polski grunt przesadzić szafran – przyprawę obficie używaną w kuchni staropolskiej – i z powodzeniem prowadzić jej rodzimą, ekologiczną uprawę”.
  • WASABI FARM POLAND
    „Za nowy rozdział w historii roślin występujących w Polsce, który otwierają smakowite kłącza polskiego wasabi, uprawianego ekologicznie i bez użycia maszyn”.

2. „Ze spiżarni”, czyli produkty przetworzone, takie jak: słodycze, oleje, sery, kiszonki, miód, różnego rodzaju przetwory itp.

  • KASZUBSKA KOZA
    „Za niepowtarzalne w smaku sery, których każdy kęs niesie w sobie pasję życia, fantazję i szczęście”.
  • PASIEKA PUCER
    „Za miód lipowy, którego smak wywołuje wzruszenie oraz przywołuje wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i wakacji na wsi”.
  • RANCZO FRONTIERA
    „Za sery długo dojrzewające, lecz krótko goszczące na talerzu, bo ich smak jest tak wybitny, że chce się je jeść i jeść”.
  • SMAK NATURY
    „Za oleje o wyrazistym i doskonale wyważonym smaku tłoczone na lwowskiej prasie z 1908 roku oraz za szacunek do tradycji przodków”.

3. „W płynie z procentami” – napoje alkoholowe

  • BROWAR KORMORAN
    „Za zaskakujący smak suski sechlońskiej w porterze, za szacunek dla tradycji browarniczej, za naturalne surowce i piwa niespiesznie leżakowane”.
  • WINNICA SREBRNA GÓRA
    „Za orzeźwiający smak wina gewürztraminer 2017, w którym ukryły się aromaty owocu liczi, płatków róż i mango oraz piękno krakowskiej ziemi”.

4. „W płynie bez procentów” – napoje bezalkoholowe

  • EKO SOK BAR
    „Za twórcze łączenie życiodajnych warzyw i owoców w szklanej butelce i za oczyszczającą siłę soków, które wybornie smakują, a także za filozofię niemarnowania niczego i kompost, który powstaje z odpadów z wyciskania”.
  • SOK NATU+ PRESTIGE
    „Za nieszablonowe myślenie o jabłku jako produkcie z misją i za jego doskonały smak, który powstał jako efekt współpracy start-upu – fundacji Jestem PRO.BIO – z rolnikami, lokalnymi przetwórcami, ośrodkami naukowymi i akademickimi”.
  • SAD ZAŚCIANKI
    „Za soki tłoczone nie na zapas, ale na indywidualne zamówienie, za ich prawdziwy smak niezmącony wodą i cukrem, a także za biodynamicznie prowadzony sad”.

 

5. „Z warsztatu” – wszelkie produkty rzemieślnicze, czyli wytworzone pracą ludzkich rąk, przy użyciu ciekawych lub tradycyjnych technik, np. ceramika, produkty papiernicze, drewniane, wyplatane, ozdobne, tekstylne itp.

  • I LOVE NATURE
    „Za poetyckie nawiązanie do piękna natury i za pochwałę prostoty w projektowaniu przydatnych na co dzień przedmiotów z drewna”.
  • STOWARZYSZENIE SERFENTA
    „Za niezłomne kultywowanie rzemiosła zagrożonego zapomnieniem, za wiarę w moc plecionkarstwa i za radość tworzenia, którą widać w każdym splocie kosza”.
  • TARTARUGA
    „Za graficznie dopracowane kilimy, dywany i tkaniny na ścianę tworzone w ręcznym wieloetapowym procesie produkcji, za precyzję wykonania budzącą podziw w każdym wyrobie i za społeczne podejście do biznesu”.

6. „Dla urody” – kosmetyki naturalne

  • HAGI COSMETICS
    „Za zaskakujące zapachy budowane na nieoczywistych połączeniach, za estetyczne opakowania i za ciekawy podział na żywioły”.
  • IOSSI
    „Za doskonałe składy, za bardzo dobrze skomponowane zapachy przygotowane z naturalnych olejków eterycznych i za mistrzowski krem różany z dodatkiem fermentów, które wkraczają nie tylko na polskie stoły, ale także do kosmetyczek”.
  • LUSH BOTANICALS
    „Za prostotę, która tworzy jakość, i za nietuzinkowe opakowania chroniące produkty przed światłem słonecznym, a także za receptury bez niepotrzebnych składników, za to z ciekawymi ekstraktami roślinnymi i dobrze dobranymi olejami”.

7. „Za miastem dla relaksu”, czyli gospodarstwa agroturystyczne, które oprócz bazy noclegowej mają w swojej ofercie również własne wyroby spożywcze lub dodatkowe atrakcje, np. zoo, różnego rodzaju warsztaty itp.

  • DOM GOŚCINNY STARA SZKOŁA
    „Za transformację XIX-wiecznej szkoły w kameralną przystań dla smakoszy życia, za propagowanie aktywności sportowej w pięknych krajobrazach oraz za promowanie regionalnej kultury i kontakt z talentami kulinarnymi zarówno okolicznych gospodyń, jak i samych właścicieli”.
  • FOLWARK WĄSOWO
    „Za wierność oryginalnym założeniom architektonicznym i pietyzm w odtworzeniu zabytkowego miejsca liczącego sobie 150 lat, a także za 15 hektarów ekologicznego ogrodu, nad którym unosi się zapach ziół i z którego plony znajdujemy na folwarkowych talerzach”.
  • PAŁAC KAMIENIEC
    „Za staranność w odrestaurowaniu XVIII-wiecznego pałacu i za szacunek dla przeszłości, która dziś dumnie prezentuje swoje niepowtarzalne piękno, a także za kuchnię pełną domowych smaków, przypałacowy ogród i azyl wśród uroków natury”.

Wyróżnienia specjalne:

  • PSZCZELARIUM
    „Za krzewienie idei dzielnicowych miodów produkowanych przez miejskie pszczoły oraz za skuteczne działania, aby je chronić”.
  • WEGE SIOSTRY
    „Za smarowidła z orzechów nerkowców o smaku rozgryzionym do perfekcji – tak skutecznie, że odchodzą w zapomnienie wszelkie stereotypy na temat kuchni wegańskiej”.

W tegorocznej edycji konkursu otrzymaliśmy prawie 200 zgłoszeń i niemal 700 produktów! Wybór był ogromnie trudny dlatego chcielibyśmy podziękować wszystkim, którzy wzięli udział w kolejnej edycji KUKBUK Poleca. Mamy nadzieję, że nie będziecie się poddawać i spotkamy się za rok!

Pełna lista  lokalnych producentów, rzemieślników i właścicieli gospodarstw agroturystycznych, którzy wzięli udział w tegorocznej edycji!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk