W drugiej edycji konkursu KUKBUK Poleca można było zgłaszać produkty w siedmiu kategoriach. Daria Pawlewska – redaktorka naczelna i wydawczyni KUKBUK-a, wyjaśnia co urzekło jury w produktach, które wybrali:
1.„Z pola i wody”, czyli produkty świeże, o krótkim terminie przydatności, nieprzetworzone, takie jak: owoce, warzywa, świeże ryby itp.
- STEFAN LAGAE
„Za odwagę i determinację, aby na polski grunt przesadzić szafran – przyprawę obficie używaną w kuchni staropolskiej – i z powodzeniem prowadzić jej rodzimą, ekologiczną uprawę”. - WASABI FARM POLAND
„Za nowy rozdział w historii roślin występujących w Polsce, który otwierają smakowite kłącza polskiego wasabi, uprawianego ekologicznie i bez użycia maszyn”.
2. „Ze spiżarni”, czyli produkty przetworzone, takie jak: słodycze, oleje, sery, kiszonki, miód, różnego rodzaju przetwory itp.
- KASZUBSKA KOZA
„Za niepowtarzalne w smaku sery, których każdy kęs niesie w sobie pasję życia, fantazję i szczęście”.
- PASIEKA PUCER
„Za miód lipowy, którego smak wywołuje wzruszenie oraz przywołuje wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i wakacji na wsi”.
- RANCZO FRONTIERA
„Za sery długo dojrzewające, lecz krótko goszczące na talerzu, bo ich smak jest tak wybitny, że chce się je jeść i jeść”.
- SMAK NATURY
„Za oleje o wyrazistym i doskonale wyważonym smaku tłoczone na lwowskiej prasie z 1908 roku oraz za szacunek do tradycji przodków”.
3. „W płynie z procentami” – napoje alkoholowe
- BROWAR KORMORAN
„Za zaskakujący smak suski sechlońskiej w porterze, za szacunek dla tradycji browarniczej, za naturalne surowce i piwa niespiesznie leżakowane”.
- WINNICA SREBRNA GÓRA
„Za orzeźwiający smak wina gewürztraminer 2017, w którym ukryły się aromaty owocu liczi, płatków róż i mango oraz piękno krakowskiej ziemi”.
4. „W płynie bez procentów” – napoje bezalkoholowe
- EKO SOK BAR
„Za twórcze łączenie życiodajnych warzyw i owoców w szklanej butelce i za oczyszczającą siłę soków, które wybornie smakują, a także za filozofię niemarnowania niczego i kompost, który powstaje z odpadów z wyciskania”.
- SOK NATU+ PRESTIGE
„Za nieszablonowe myślenie o jabłku jako produkcie z misją i za jego doskonały smak, który powstał jako efekt współpracy start-upu – fundacji Jestem PRO.BIO – z rolnikami, lokalnymi przetwórcami, ośrodkami naukowymi i akademickimi”. - SAD ZAŚCIANKI
„Za soki tłoczone nie na zapas, ale na indywidualne zamówienie, za ich prawdziwy smak niezmącony wodą i cukrem, a także za biodynamicznie prowadzony sad”.