Kukbuk
Kukbuk
Drożdżowe bułeczki z miętą i kardamonem podane z jajkiem przepiórczym gotowanym na twardo, przepis i zdjęcie Anna Chwistek

Od przystawki po deser. 15 przepisów na Wielkanoc

Lubimy łączyć tradycję z nowoczesnością. Oto propozycje do świątecznego menu, które sprawią, że na stole zapanują sezonowe smaki i kolory.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Anna Chwistek/ Studiokuchnia.pl 

Opublikowano: 10 Kwietnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Wielkanoc tuż-tuż, znowu na stołach będą królować jajka, żurek i biała kiełbasa. Jeśli od lat korzystacie z tych samych przepisów, może czas na wypróbowanie czegoś nowego? Dzięki inspiracjom z różnych zakątków świata odświeżamy nieco tradycyjne smaki. Na wielkanocne śniadanie proponujemy bruschettę z łososiem, a na obiad – zamiast białego barszczu – zupę chrzanową z pietruszką i bazylią. Dajcie się ponieść fantazji!

Przystawka

Chrupiąca bruschetta czosnkowa podana z rilletes z łososia, przepis i zdjęcie Anna Chwistek

Bruschetta z rilletes z łososia >>

Włoskie antipasti w nieco odmiennej wersji – zamiasta pomidorów sięgamy po łososia i doprawiamy go winem, szalotką i koprem.

pomysł na wielkanocną przystawkę, sezonowa przystawka, wiosenne przepisy

Smażone pory z tartym jajkiem >>

Gotowane jajko z chrupkim boczkiem i porami – takiej przystawki nikt nie odmówi.

Jajka faszerowane tartym parmezanem, siekanymi orzeszkami pinii i świeżymi ziołami zapiekane w kremowym sosie serowym, przepis i zdjęcie Anna Chwistek

Jajka z pieca w sosie serowym >>

Śmietanę mieszamy z kremowym serem, a całość posypujemy orzechami pinii i parmezanem.

Drożdżowe bułeczki z miętą i kardamonem podane z jajkiem przepiórczym gotowanym na twardo, przepis i zdjęcie Anna Chwistek

Bułeczki z miętą i jajkami przepiórczymi >>

Apetyczne bułeczki pachnące kardamonem i miętą. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło.

Obiad:

Zupa krem z ziemniaków z chrzanem i z białą kiełbasą polana oliwą z pietruszką i bazylią, przepis Paweł Paszek-Pietruch / Eperfetto.pl

Zupa-krem chrzanowy z białą kiełbasą >>

Chrzanową zupę-krem podajemy na talerzu z kilkoma plasterkami białej kiełbasy i dekorujemy oliwą z pietruszką i bazylią.

Zupa krem z pora i młodych ziemniaków podana z grzankami razowymi, duszonym porem i płatkami chili, sezonówki por, cebula dymka

Zupa krem z porów i ziemniaków >>

Kremowa, wyrazista zupa z chrupiącymi grzankami, która zaostrzy apetyty na kolejne dania.

Reklama
Gołąbki na zimno faszerowane wątróbką z kaszą gryczaną, przepis Paweł Paszek-Pietruch / Eperfetto.pl

Minigołąbki z wątróbką i kaszą gryczaną >>

Podczas zwijania gołąbków pamiętajcie, by były małe. Dzięki temu nie rozpadną się podczas jedzenia. 

Szynka pieczona w sosie miodowym z dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu, przepis Paweł Paszek-Pietruch / Eperfetto.pl

Pieczona szynka w miodzie >>

Sposób na domową szynkę pachnącą rozmarynem, czosnkiem i miodem.

Biała kiełbasa z sosem żurkowym, purée ziemniaczanym i botwinką >>

W tym przepisie wykorzystujemy to, co najlepsze na wiosnę. Dlatego na talerzach nie może zabraknąć dymki ani botwinki!

jak zrobić jajka po szkocku

Jajka po szkocku >>

Znudziły wam się już jajka z majonezem? Zainspirujcie się przepisem prosto z zielonej Szkocji. 

Deser

pokrojony mazurek z matchą, oraz filiżanka z kawą.

Mazurek pistacjowy z matchą >>

Po zrobieniu tego mazurka będziecie chcieli go piec co roku. Krem pistacjowy z dodatkiem białej czekolady i matchy zachwyci wszystkich domowników. 

Sernik na zimno z mascarpone i śmietanki oblany polewą z moidu i rozmarynu podany z figami, przepis Zosia Bauman-Nykowska

Sernik z figami i rozmarynowym miodem >>

Żaden miłośnik sernika nie przejdzie obok tego ciasta obojętnie. Z miodu i rozmarynu robimy sos, a całość dekorujemy figami. 

Mus czekoladowy podkręcony smakiem czarnego kardamonu i kolorowego pieprzu

Pieprzny mus czekoladowy >>

Ten deser możecie z powodzeniem przygotować wcześniej. Pamiętajcie tylko, by wyjąć go na godzinę przed podaniem.

Mini serniczki z mascarpone z musem z mango podane z kwiatami z ananasa, sernik na zimno z mango na ciasteczkach owsianych, przepis Zosia Bauman-Nykowska

Serniczki z mango >>

Spód do serniczków przygotowujemy z ciastek owsianych, a kwiaty do dekoracji robimy z ananasa. Kolorowo i pysznie!

Reklama
Mini muffinki na jogurcie naturalnym z kawałkami mlecznej czekolady, przepis Eliza Michalczyk

Minibabeczki z czekoladą >>

Do przegryzienia podczas popołudniowej kawy lub do filiżanki herbaty. 

Zielony sernik z dodatkiem herbaty matcha na czekoladowym spodzie z ciastek owsianych, przepis Zosia Bauman-Nykowska

Sernik z zieloną herbatą >>

Jeszcze jeden sposób na wykorzystanie zielonej herbaty. Z puszystym sernikiem łączy się wybornie.

Mini serniczki na ciasteczkowym spodzie oblane masą kajmakową z dodatkiem gruboziarnistej soli morskiej, przepis Zosia Bauman - Nykowska

Serniczki z kajmakiem i solą pieczone w papilotkach >>

Słodko-słony deser, który przygotujecie w prosty i szybki sposób.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka